Centrala pe gaze care ar trebui să alimenteze municipiul Drobeta Turnu Severin cu energie termică pare a nu se finaliza până în noiembrie, iar autorităţile locale încearcă, din nou, să obţină sprijin de la Guvern. Cu RAAN în faliment, furnizarea agentului termic în oraş rămâne problematică.
Construcţia centralei pe gaze care ar fi trebuit să scape severinenii de ger este realizată doar pe jumătate, spune primarul Marius Screciu. Edilul nu crede că aceasta va fi finalizată la timp. Cum toamna bate la uşă, se caută soluţii alternative pentru încălzirea municipiului, mai ales că unităţile şcolare şi cele medicale nu dispun de alte surse de încălzire.
„Sunt undeva pe la jumătatea drumului, nu ştim sigur dacă vor reuşi să finalizeze ce au de făcut. Au zis că săptămâna aceasta vor primi un împrumut şi vor continua lucrările. Noi am făcut tot felul de adrese către ei, i-am somat, dar este un contract în derulare. Vrem să ne vedem săptămâna viitoare cu factorii de decizie din Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, să le punem cap la cap pe toate şi să rezolvăm problema”, ne-a declarat Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.
Lichidatorul judiciar al RAAN afirmă, de asemenea, că se încearcă livrarea de agent termic, în această iarnă, în Severin.
“RAAN este în faliment, odată cu pronunţarea falimentului s-a pronunţat şi dizolvarea societăţii, ea nu mai poate să desfăşoare activităţi comerciale, e limitată doar la acele măsuri care să ducă la inventariere, evaluare şi valorificare de active. Am discutat şi cu primarul şi cu prefectul, cu oficiali de la Ministerul Energiei, cu preşedintele ANRE să găsim formule astfel încât să putem trece iarna. Aceasta va presupune promovarea unei Hotărâri de Guvern prin care să încercăm o derogare de la dispoziţiile legii insolvenţei care să ne permită alimentarea oraşului Drobeta cu agent termic pe perioada iernii. Aceasta va presupune inclusiv menţinerea în continuare a autorizaţiei şi a licenţei de la ANRE şi a autorizaţiei de transport şi furnizare de la Transelectrica”, a afirmat Remus Borza, lichidatorul judiciar al RAAN.
Acesta a mai precizat că are deja programată o vizită la RAAN împreună cu secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu: „Analizăm mai multe variante. Sigur, este în primul rând o chestiune de ordin social, încercăm să identificăm soluţii pentru a putea trece iarna”.
Centrala pe gaze este construită de o societate din Bucureşti pe un teren în suprafaţă de 25.083 mp, dat în concensiune de Primărie. Municipalitatea are un contract pe 20 de ani cu firma respectivă. Primăria Severin achiziţionează de la societate agentul termic şi asigură transportul către beneficiari. Centrala are o valoare de 13.781.285,56 euro, iar conform contractului preţul energiei termice livrate va fi de 168 lei/Gcal şi al apei de adaos 5,65 lei/mc.
Severinenii ar fi trebuit să primească agent termic de la această centrală, din această toamnă. De câteva luni însă nu au nici apă caldă.