sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Spitalul Regional şi clădirea Colegiului Carol I, în atenţia PNL

Liberalii Ionuţ Stroe şi Mărinică Dincă au susţinut, duminică, o conferinţă de presă, în aer liber, în faţa sediului din Craiova al partidului.

Deputatul PNL Ionuţ Stroe, preşedinte al organizaţiei locale a partidului a declarat că, alături de colegii săi parlamentari liberali, se implică direct în rezolvarea problemei Spitalului Regional din Craiova, deblocarea fondurilor, stabilirea amplasamentului şi demararea procedurilor premergătoare începerii lucrărilor.

Cu finanţarea blocată de mai bine de doi ani, cu HG aprobat din 2007, cu teren donat şi pierdut din delăsare şi ipocrizie, astăzi, ne aflăm fix în aceeaşi situaţie ca şi acum 9 ani, spun liberalii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Terenul pare a fi găsit, dar mai are nevoie de avize de la Autoritatea Aeronautică şi să i se elibereze certificatul de urbanism de la Primăria Craiova care acum tace. De câte luni este nevoie pentru astfel de avize? Ministerul Sănătăţii aruncă responsabilitatea în cârca Companiei Naţionale de Invesiţii şi a autorităţilor locale, iar CNI se laudă cu nu are în atribuţii decât acordarea de asistenţă tehnică în redactarea documentaţiilor. Adică, nimeni nu face nimic, toţi îşi pasează problema în cerc şi lucrurile trenează nejustificat. În aceste condiţii, am decis, în virtutea atribuţiilor pe care le avem ca parlamentari, să declanşăm toate demersurile posibile astfel încât să dăm un impuls autorităţilor şi să îi trezim la realitate. Vom merge în audienţe la decidenţi, vom cere verificarea activităţii fiecăruia până acum, vom face demersuri şi presiuni legale astfel încât până în toamnă să vedem clar evoluţii concrete în construcţia acestui spital!”, a spus Ionuţ Stroe.

Preşedintele PNL Craiova a semnalat şi neconcordanţele din declaraţiile de până acum privind estimările de costuri pentru un astfel de amplasament.

PNL precizează că acum 2 ani, se vorbea despre 100 milioane de euro – 50 milioane existenţi de la UE, 40 milioane de euro de la Ministerul Sănătăţii şi 10 milioane din fonduri locale, iar în răspunsul primit de la Ministerul Sănătăţii „se aruncă” un tabel cu date din 2007 şi cu o estimare de buget actualizată în 2014 de 313 milioane de euro. „Când avem spitale în care aglomeraţia şi condiţiile proaste sunt evidente , dar există fonduri alocate pentru altele noi şi nimeni nu întreprinde nimic decât plimbă nişte hârtii de la unii la alţii, e evident că e nevoie de o intervenţie categorică. Nu mai putem accepta tergiversări, hârtii şi răspunsuri aiurea. Vrem acţiune. Prin urmare, săptămâna viitoare vom merge la uşile tuturor şi vom cere răspunsuri. Venim astfel în sprijinul acestor insitituţii punându-le la dispoziţie experienţa noastra în administraţie şi suportul parlamentar, dacă e nevoie chiar în crearea unui grup de lucru care să monitorizeze implementarea acestui proiect.

Spitalul Regional din Craiova este esenţial pentru noi, pentru oraşul nostru şi pentru regiune. Nu doar social, el fiind menit să asigure cetăţenilor din aceasta regiune servicii medicale de calitate, comparabile cu cele oferite de către furnizorii de servicii medicale din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi din punct de vedere economic, fiind o investiţie publică mare, al locurilor de muncă care se creează şi nu în ultimul rând al beneficiilor în educaţie, fiind vorba despre un spital regional universitar, în oraşul nostru cu o bună tradiţie în medicină”, a mai declarat Ionuţ Stroe.

Pe de altă parte, PNL Craiova îi cere primarului să aducă în Consiliul Local documentaţiile necesare aprobării lucrărilor la Colegiul Național “Carol I”, “pentru a se evita tragedii şi a se corecta rapid problemele existente”. Documentaţia, însă, este deja pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Municipal din 21 iulie.

“La finalul acestui an şcolar am putut cu toţii vedea că două dintre colegiile de elită ale ţării sunt din Craiova. Unul este Colegiu Naţional Fraţii Buzeşti şi celălalt este   Colegiul Naţional Carol I. Colegiul Naţional „Carol I” va aniversa anul acesta 190 de ani de existenţă şi din păcate îşi trăieşte cea mai neagră perioadă din cauza stadiului de degradare al clădirii. Cu toate acestea, copiii, profesorii şi părinţii se zbat să facă performanţă în mizerie asumându-şi riscul de a muri în fiecare zi. Vreau să îi felicit pe toţi pentru eforturile depuse. Deşi a avut o rată de promovare la bacalaureat aproape de 100% mai exact 3 absolvenţi au picat din 274, Colegiu Naţional Carol 1 nu este deloc printre priorităţile autorităţilor locale, respectiv pe agenda primarului Olguţa Vasilescu. Primăria tace sau minte sau ameţeşte pe toată lumea. Fondurile europene pentru reabilitare s-au pierdut din cauza incompetenţei autorităţilor. Primarul nu îşi asumă nimic. Doar minte.  În februarie vorbea de nu ştiu ce licitaţie, în mai venea în şedinţa de Consiliu Local cu un cărucior de hârtii pe care l-a plimbat prin faţa consilierilor locali, ca să ne demonstreze că munceşte, iar astăzi după 6 luni de minciuni constatăm că nu se face nimic. Atragem atenţia că reabilitarea clădirii este de maximă urgenţă, iar riscul la care sunt supuşi elevii şi profesorii care vor începe în luna septembrie şcoala este maxim. Primarul Olguţa Vasilescu va avea pe conştiinţă o nouă tragedie de tip Colectiv. Îi cerem acesteia să aducă în Consiliul Local documentaţiile necesare aprobării lucrărilor la acest Colegiu, pentru a se evita tragedii şi a se corecta rapid problemele existente”, a declarat Mărinică Dincă.

Pe ordinea de zi a şedinţei din 21 iulie a Consiliului Local Municipal se află deja un proiect de hotărâre privind aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare şi consolidare corp central Colegiul Naţional Carol I şi Opera Română Craiova”. În document se arată că valoarea totală a investiţiei s-ar ridica la aproape 40 milioane lei şi s-ar putea realiza în 24 luni.

Politica