luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

«Marin Beşteliu – consecvenţa gândirii critice. Evocări şi interpretãri»

Facultatea de Litere din Craiova a organizat, ieri, în „Sala Albastrã” a Universitãţii din Craiova, evenimentul «Marin Beşteliu – consecvenţa gândirii critice. Evocãri şi interpretãri». La eveniment au fost prezenţi profesorii Catedrei de Litere, dar şi studenţii Universitãţii din Craiova. Cu acest prilej a fost lansat şi volumul al II –lea al monografiei «Tudor Arghezi – poet religios», de Marin Beşteliu. Moderatorul evenimentului a fost Prof. Univ. Dr. Nicolae Panea, decanul Facultãţii de Litere.
 
Marin Beşteliu s-a nãscut la 7 iunie 1939, în satul Gura Vãii, comuna Podari, judeţul Dolj. În 1973 a devenit doctor în filologie, cu teza «Elemente fantastice în romantismul românesc», a fost profesor universitar, secretar ştiinţific, prodecan, decan al Facultãţii de Litere din Craiova, şi prorector al Universitãţii din Craiova, iar timp de doi ani a fost conferenţiar universitar doctor la Universitatea «Paul Valéry» din Montpellier – Franţa. A fost fondator şi director al Şcolii Doctorale „Alexandru Piru“ a Facultãţii de Litere din Craiova, de asemenea, director al Analelor Universitãţii din Craiova – seria Filologie, preşedinte al Filialei Craiova a Societãţii de Ştiinţe Filologice din România şi director al revistei acesteia, Colocvium.
 
Acesta a debutat publicistic în “Ramuri” (1968), iar editorial, în 1975, cu “Realismul literaturii fantastice”. A mai publicat volumele: “Imaginaţia scriitorilor romantici” (1979), “Alexandru Macedonski şi complexul modernitãţii” (1984), “Tudor Arghezi – poet religios” (1999), precum şi romanul “Copilul partidului” (2008).
 
A primit o serie de premii şi distincţii:
-1983 – Conferenţiar universitar emerit, acordat de Ministerul Învãţãmântului;
-1997 – Profesor universitar emerit, acordat de Senatul Universitãţii din Craiova;
– 2000 – Premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Craiova, pentru cartea “Tudor Arghezi-poet religios”.
 
«Profesorul care a schimbat destine»
 
Pentru cei care l-au cunoscut, Marin Beşteliu rãmâne un model de seriozitate şi eleganţã intelectualã, de cinste şi bunãtate. Pentru foarte mulţi, «Profesorul care a schimbat destine».
 
Pe mine, personal, m-a învãţat multe, nu doar ca student, ca şi om. M-a învãţat sã am rãbdare, sã nu mã arunc cu capul înainte. Prin exemplul de modestie umanã şi profesionalã, mi-a arãtat cã lucrurile nu au doar douã feţe, ci o infinitate, şi cã trebuie sã  am voinţã şi rãbdare sã le explorez pe toate feţele. 
Ne spune Darius C., fost student al profesorului Beşteliu
 
«De Marin Beşteliu mã leagã o viaţã»
 
Mulţi dintre profesorii prezenţi la comemorarea profesorului Beşteliu au spus câteva cuvinte despre acesta.
 
Profesorul Beşteliu este în mintea tuturor, cel care a fãcut aceastã legãturã între generaţii, cel care a proiectat drumul acestei facultãţi, cel care a dat o identitate cu totul şi cu totul aparte prin efortul lui de zi cu zi, prin gesturile mai mult sau mai puţin asumate de a construi o instituţie extrem de stabilã. Sunt foarte mulţi în salã, care au simţit aceastã caldurã teribilã a prof. Beşteliu, pentru cã de fiecare datã de câte ori a trebuit sã ia o decizie foarte importantã pentru ridicarea acestei instituţii, prof. Beşteliu a fãcut-o cu o cãldurã uluitoare, cu o prietenie şi un devotament ieşite din comun. Într-o iarnã, acest profesor, care a venit ca asistent în ’66, şi foarte mulţi ani a condus destinele nu doar ale facultãţii, ci ale Universitãţii din Craiova, fiind prorector ani de-a rândul. Din aceastã  funcţie el a gestionat cât se poate de delicat, dar foarte ferm destinele Facultãţii de Litere ale Universitãţii din Craiova. 
A spus Nicolae Panea, decanul Facultãţii de Litere
 
În calitate de coleg de generaţie, am datoria sã vorbesc despre confratele şi prietenul meu, Marin Beşteliu. De Marin Beşteliu mã leagã o viaţã, am fost mai întâi colegi la Facultatea de limbã şi literaturã românã din Bucureşti, pe care am absolvit-o în anul 1965, aproape în urmã cu o jumãtate de veac.
Spunea profesorul Ovidiu Ghidirmic
 
Pentru mine personal, profesorul Marin Beşteliu face parte din galeria oamenilor care ne-au remarcat existenţa. Mi-a fost profesor în studenţie, şi pentru foarte mulţi, pentru generaţia mea şi pentru generaţiile urmãtoare, profesorul Beşteliu a marcat existenţe şi a determinat destine. 
A spus, cu lacrimi în ochi, Cristiana Nicola Teodorescu, prorector al Universitãţii din Craiova
 
Cadrul didactic rãsplãtit pentru meritele aduse municipiului cu titlul de cetãţean de onoare, Beşteliu a predat de-a lungul carierei, pentru mii de studenţi ai Universitãţii din Craiova.

Politica