Violul conjugal nu este o normalitate, iar o primă palmă acceptată poate duce la mai multe. Umilința, abuzul de orice formă nu trebuie acceptate și trebuie sesizate. Familiei, prietenilor și, mai cu seamă, Poliției care poate lua măsuri împotriva agresorului.
Violența domestică este în creștere alarmantă. Conform ultimelor date ale Poliției, în primele 11 luni ale anului trecut s-a intervenit la peste 120 mii de cazuri. Oamenii legii vorbesc însă și de o parte pozitivă a statisticilor. Tot mai multe victime prind curaj și sesizează abuzurile la care sunt supuse. Nimeni nu trebuie să accepte violența.
„Este important ca aceste forme de violență domestică să fie sesizate pentru ca polițiștii să poate lua măsurile care se impun și să elimine situația de pericol în care victima unei astfel de fapte se poate afla. Polițiștii pot interveni în situații de violență intra-familiară și pot emite ordine de protecție provizoriu pentru 5 zile, iar, ulterior, victima poate solicita în instanță un ordin de protecție prin care se pot stabili niște limite agresorului, poate fi evacuat temporar din locuința comună, se pot stabili obligații de a nu se apropia la o distanță minimă față de victimă și i se poate stabili obligația de a nu se apropia sub nicio formă de victimă”, a afirmat agent șef de Poliție Mihaela Sadoveanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj.
Aceasta explică faptul că există mai multe forme de violență domestică. Niciuna nu trebuie acceptată.
„Când ne gândim la violența domestică ne gândim la cea fizică. Violența fizică reprezintă orice acțiune a agresorului care provoacă suferințe fizice. Acest aspect poate fi cel prin care agresorul lovește victima, o trage de păr, o taie. Însă, sunt multe alte forme ale violenței domestice. Violența verbală este una dintre cele mai întâlnite. Se manifestă prin jigniri, prin expresii degradante, umilitoare sau chiar prin amenințări. O altă formă este violența socială. Prin aceasta agresorul interzice victimei să ia legătura cu familia, să-și vizitele prietenele, să meargă la școală sau să meargă chiar și la serviciu. Violența psihologică se manifestă prin provocarea de suferințe psihice, prin amenințare, manipulare. Violența cibernetică în care victima este urmărită și amenințată în mediul online. Aș dori să insist și privind violența sexuală care se manifestă prin amenințare, agresiune fizică, manipulare pentru a determina victima să întrețină raporturi sexuale cu forța. Violul conjugal nu este o normalitate, nu trebuie tolerat și trebuie întotdeauna sesizat. Orice violență se poate transforma într-un abuz. Întotdeauna există o primă dată când o primește femeie o palmă, când nu i se dă voie să ia legătura cu familia. Rugămintea noastră este să nu tolerăm niciodată astfel de fapte”, a menționat Mihaela Sadoveanu.
Atenție la ce provoacă o reacție violentă
Sunt femei cărora le este teamă să plece dintr-o relație abuzivă, de teamă, ori de rușine. Pentru acestea, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj are sfaturi: „Există și situații în care victimele nu au puterea de a se despărți de agresor și aleg în continuare să rămână acolo. Pentru astfel de femei aș avea o recomandare. Fiți atente ce anume provoacă o reacție violentă din partea celui care are rolul de abuzator. Este important să stabilească cu un membru al familiei un cuvânt prin care cealaltă persoană să-și dea seama că există un pericol și să alerteze poliția. Un telefon ascuns este un mijloc de scăpare. Unul dintre motivele pentru care femeile aleg să rămână în relațiile abuzive este rușinea. Se întreabă ce va zice lumea. Însă, acest aspect nu numai că a cauzat multe suferințe emoționale, dar s-a transformat în tragedii. Victimele abuzului nu reușesc să se desprindă de agresor, iar cauza este faptul că sunt manipulate. Se gândesc că nu vor putea, din punct de vedere financiar, nu se vor descurca singure. Însă, am certitudinea că în noi, femeile, există întotdeauna o putere extraordinară și important e să fim atente și să luăm decizii. Când suntem victimele violenței domestice este important să avem puterea să sesizăm mai departe. Este foarte important să ne găsim curajul să sesizăm autoritățile pentru a putea fi prevenită o eventuală tragedie. Sesizarea poate fi realizată direct în scris de către victima abuzului sau de către orice altă persoană care a luat cunoștință despre această situație. Se poate realiza și prin apel telefonic la unitatea de poliție sau prin apel 112. Poate fi sesizat și direct polițistul care poate să intervină și la alt eveniment”.
Precizările au fost făcute de agent șef de poliție Mihaela Sadoveanu, purtător de cuvânt al IPJ Dolj, în cadrul conferinței „Înfloritoare”, organizate în martie, la Craiova, de Fundația „Zurli”.
Date statistice
Potrivit Poliției Române, în primele 11 luni ale anului 2024, au fost emise12.234 de ordine de protecție provizorii, 4.929 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată.
„În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 121.357 de cazuri de violență domestică, dintre care 58.938 în mediul urban și 62.419 în mediul rural.
Prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenței să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere penală.
La nivel național, în primele 11 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice a crescut cu 3,5%, față de primele 11 luni ale anului 2023, de la 52.969 la 54.833 de fapte.
Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.
Polițiștii mai menționează faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.
Conform datelor din primele două luni ale acestui an această încredere este vizibilă.
„În primele 2 luni ale anului 2025, polițiștii au emis 1.752 de ordine de protecție provizorii, 675 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 19.257 de cazuri de violență domestică, dintre care 9.563 în mediul urban și 9.694 în mediul rural.
La nivel național, în primele 2 luni ale anului 2025, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice a scăzut cu 13,4% față de primele 2 luni ale anului 2024, de la de la 9.272 la 8.026 de fapte.
Au fost înregistrate scăderi, comparativ cu perioada similară din anul 2024, pentru lovire sau alte violențe (de la 5.516 la 4.606 fapte), amenințare (de la 1.194 la 997 de fapte) și nerespectarea ordinelor de protecție provizorii (de la 138 la 102 fapte)”, conform Poliției Române.
Numărul victimelor violenței domestice: 0800500333.