Start la construcția Spitalului Regional de Urgență Craiova

Jurnalul Olteniei

Lucrările de construcție a Spitalului Regional de Urgență Craiova încep vineri. Este primul dintre cele trei spitale regionale finanțate prin Programul de Sănătate 2021-2027, care a ajuns în faza de execuție a lucrărilor de construcție aferente Pachetului 2, au anunțat reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.. Durata de execuție este de 40 de luni și include și organizarea de șantier. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 25 martie.

„Aceasta este cea mai mare investiție gestionată până acum de ADR SV Oltenia în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Sănătate, finanțarea nerambursabilă fiind de 362.945.746,12 lei. Proiectul reprezintă nu doar o etapă cheie în dezvoltarea infrastructurii medicale din regiune, ci și o dovadă a angajamentului nostru pentru atragerea și implementarea eficientă a fondurilor europene. Prin această investiție, contribuim direct la modernizarea sistemului sanitar și la îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate pentru locuitorii Olteniei”, a declarat Alexandru Stănescu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.

Reamintim că, luna trecută, a fost semnat, la Craiova, contractul pentru lucrările principale de la Spitalul Regional, în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că unitatea medicală din Bănie va avea peste 200.000 de metri pătraţi şi 20 de săli de operaţie.

„Este o componentă dintr-un proiect, care a parcurs deja două etape, respectiv proiectul tehnic și amenajarea terenului. Urmează construcția și dotarea cu echipamentele importante. Proiectul are total are o valoare de 750 de milioane de euro. O parte din ei sunt bani europeni. Mesajul pe care îl transmitem cu această ocazie este că nu mai facem promisiuni, ci le îndeplinim, construim spitale în România, spitale regionale de urgenţă se construiesc, spitalele de mari arşi din România se construiesc, spitale din PNRR se construiesc, iar lucrul ăsta va schimba într-un timp nu foarte îndelungat faţa sistemului de sănătate, accesul la servicii de sănătate este esenţial.

Partea de resursă umană calificată care urmează să lucreze în aceste instituţii medicale este esenţială, iar Craiova, prin faptul că este un centru universitar puternic medical, are Universitate de Medicină şi Farmacie recunoscută la nivel naţional şi internaţional, reprezintă garanţia că aceste noi clădiri care însumează peste 200.000 de metri pătraţi, 20 de săli de operaţie, o clădire extrem de complexă, nu discutăm doar de valoarea în bani, ci discutăm şi despre complexitatea ei din punctul de vedere al serviciilor medicale pe care le poate oferi”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a subliniat atunci că au fost multe întârzieri ale guvernelor anterioare în legătură cu acest proiect.

„Au fost multe întârzieri de la guvernele anterioare care au făcut tot felul de strategii. Probabil acest spital ar fi trebuit să fie terminat până la acest moment, dar de la venirea Guvernului Cioloş în 2016 practic această investiţie fusese aproape blocată. De ce? Pentru că s-a mai comandat un studiu care trebuia să spună că este nevoie de acest spital. Asta era tema principală a studiului. (…) Vestea extraordinară este că astăzi se semnează al doilea contract de lucrări, în valoare de 400 de milioane de euro”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Spitalul regional va avea o capacitate de 807 paturi pentru spitalizare continuă și 45 de paturi pentru spitalizare de zi, organizate în 6 centre medicale. Unitatea va oferi posibilitatea tratării a peste 250.000 de pacienți pe an. Investiția include și un heliport destinat inclusiv elicopterului Black Hawk S70, care va fi amplasat pe sol, cu acces direct către Unitatea de Primiri Urgențe.

Distribuie acest articol