Autoritățile locale din Craiova sunt dispuse să plătească pentru a cumpăra Hotelul Minerva, Restaurantul Sala Maură şi Crama Minerva. 3.250.000 de euro ar fi prețul de pornire la care s-a ajuns, după finalizarea raportului de evaluare. Consilierii locali și-au dat deja acceptul pentru începerea negocierilor.
„Clădirea a fost construită între anii 1898-1903, după planurile arhitecților Thoma Dobrescu şi D. Nedelcu. Stilul arhitectonic este unul mai puțin întâlnit la noi, inspirat după arhitectura maură/arabă. Sunt specifice pentru acest stil golurile de uşi sau ferestre închise la partea de sus cu un arc mai mare de 180 grade, golurile închise în arc de 180 grade şi multilobate, precum şi decorația geometrică policromă”, se menționează în documentația pusă la dispoziția consilierilor locali din Bănie.
Primăria Craiova consideră că această investiție este necesară, mai ales în contextul în care Crama Minerva este într-o situație destul de rea, iar strada sub care este realizată stă să se prăbușească, așa cum a subliniat chiar primarul orașului, în ședința de consiliu. Autoritățile locale se așteaptă la un preț final, pentru tot ansamblul Minerva, sub 3.250.000 de euro. Lia Olguța Vasilescu spune că, după achiziționare, va fi stabilit și costul pentru reabilitare.
„Dacă nu vom face noi acest gest, de a recupera în patrimoniul localității cofetăria, restaurantul, hotelul, grădina șl crama Minerva, va fi o problemă, pentru că, cel puțin, crama dacă nu este reabilitată, strada este cu risc de prăbușire. Este vorba despre strada pe care se află și Biblioteca Județeană. Am avut această solicitare din partea constructorului care a lucrat la centrul vechi și care ne-a avertizat că situația este destul de gravă acolo. În zona respectivă sunt puse niște ghivece de flori, astfel încât să nu cumva să se treacă pe acolo cu mașina, pentru că este riscul de a se prăbuși strada.
Clădirea nu arată bine. Nu s-au investit bani în ea. Noi încercăm să găsim variante pe fonduri europene. Deja am avut discuții până acum, pentru a putea să luăm o parte din banii necesari pentru Minerva și pentru Muzeul Apei, ca să le reabilităm. Prețul nu poate să fie decât mai mic, față de cel stabilit de evaluator. S-a mai încercat vânzarea clădirii, dar nu și cu grădina și cofetăria Minerva. Din această cauză este și această diferență de preț. Noi vorbim acum de tot ceea ce înseamnă ansamblul Minerva. În ceea ce privește cât va fi costul de reabilitare a ei, asta urmează să aflăm din proiect. Urmează să facem o procedură de proiectare. Clădirea va rămâne în circuitul de turism”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.


Imobilul „Complex Minerva” este înscris în Lista monumentelor istorice sub denumirea, Hotel şi Casino Minerva”. Construcția are structura de rezistență concepută pe zidărie portantă cu regim de înălțime subsol, parter, mezanin, 2 etaje şi mansardă. Planşeele intermediare sunt alcătuite din bolţişoare de cărămidă ramforsate cu profile I de oțel-carbon, iar învelitoare este realizată din tablă arămită tip solzi, fixată pe şarpantă de lemn ecarisat.
La interior este finisată parţial, superior, pereți placați cu stucaturi, profile ancadramente florale. Tavanele sunt de asemenea ornamentale. Tâmplăria este din lemn, vopsită, cu geamuri din cristal, pardoseala este din parchet de lemn în camere, marmură în restaurant şi cofetărie, gresie în grupurile sanitare şi bucătărie, parchet laminat în spațiul comercial. Fațada este realizată din similipiatră cu asize mari, ancadramente în jurul ferestrelor, metope şi basoreliefuri de piatră. Instalația electrică pe conducte de cupru este îngropată, cea sanitară este modernizată, iar instalația de încălzire are corpurile statice din fontă mascate de chace radiator.


Minerva – un simbol istoric al Craiovei
De pe scena de la Minerva au pornit în drumul lor încununat de succes Madelaine şi Manu Nedeianu, Iordănescu Bruno, Ion Vasilescu, Mia Braia, Ioana Radu, Dorina Drăghici, Petre Alexandru şi mulţi, mulţi alţii. De asemenea, aici s-au născut idei, s-au făurit planuri, s-au dezbătut problemele artei vremii. Aici au putut fi văzuţi Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Silvia Popovici, Sanda Toma, Ioana Bulcă, Andreea Năstăsescu, Rodica Tăpălagă, Ioana Măgură, Vasile Constantinescu, Vasile Niţulescu, Remus Comănescu, Geo Barton, George Mărutză sau Costel Rădulescu şi alţii. Minerva a găzduit şi oameni importanţi ai lumii: Generalul Charles De Gaule, Ciu En Lai sau Nikita Hruşciov.
Stilul arhitectonic este unul mai puţin întâlnit la noi, inspirat de arhitectura arabă / maură. Sunt specifice pentru acest stil golurile de uşi sau ferestre închise la partea de sus cu un arc mai mare de 180 grade, golurile închise în arc de 180 de grade şi multilobate, precum şi decoraţia geometrică policromă.
Pe vremuri existau la parter, prăvălii, iar la etaj, saloane mari şi elegante, unde se jucau cărţi şi biliard, aici neputând intra oricine, luxul şi, mai ales, preţurile nefiind la îndemâna oricui, aşa că cele mai dese personaje care îi treceau pragul erau din rândul boierilor craioveni, după cum se specifică pe discoverdolj.ro.