Psihologul Mihail Jianu: „Educația non-formală ajută tinerii să-și depășească fricile și să-și asume deciziile”

Grosu Claudia
3 Min Read

Psihologul Mihail Jianu, invitat recent la podcastul Jurnalul Olteniei, a vorbit despre importanța educației non-formale și despre cum aceasta poate contribui la dezvoltarea personală a tinerilor. Conform acestuia, în cadrul activităților educaționale, copiii și adolescenții trebuie să participe activ, să învețe să comunice relaxat și să nu se teamă de greșeli.

„Am zis că pot ajuta real copiii și persoanele care au nevoie real participând la diferite activități fie că este vorba de facultate, liceu sau școli gimnaziale, pentru a îmbunătăți anumite comportamente din acel colectiv. Dacă sunt invitat, particip cu drag. Vreau să fac o educație non-formală, nu strictă. Nu-mi place să prezint un element iar copiii să asculte. Ei trebuie să participe și să învețe că poate fiecare poate să comunice relaxat fără să aibă această teamă că greșim. Ok, și greșeala face parte din viață. De-asta te duci la școală, să greșești. Atunci când copilul știe că are voie să greșească, atunci își dă drumul la o gândire a lui.

Să ne învățăm copiii să fie asumați. De-asta sunt la școală, să învăț. Din acest motiv există profesori, să-i corecteze, nu să-i pedepsească. Dezvoltarea personală se face, în primul rând, luând omul și scoțându-l din zona lui de confort. Asta fac cu tinerii care vor și sunt deschiși, iar în urma acestor ateliere primesc diplome care arată că fac ceva cu timpul lor. Sunt bune când depun un CV la angajare și dovedesc că nu ai stat doar pe Facebook, că ai un set de informații, de skill-uri noi care te pot ajuta să știi ce să ceri. Capacitatea de decizie a tinerilor trebuie să fie proprie și personală, nu copy-paste”, ne-a povestit psihologul Mihail Jianu, invitat la podcastul Jurnalul Olteniei.

Jianu a vorbit și despre problemele cu care se confruntă adolescenții de astăzi, care sunt mai sensibili și mai temători decât cei din urmă cu 5-10 ani.

„Adolescenții de acum sunt hipersensibili față de adolescenții de acum 5-10 ani. Sunt hiper-temători, nu au încredere în ei. De aceea, am inițiat și aceste programe pentru că am observat că le lipseste capacitatea de decizie, experiențele din viața reală. Au frici auto-induse pe care nu le șterge nimeni, precum și fricile din copilărie care sunt benefice în oarecare măsură. Ei nu știu diferența dintre frică și teamă. Încerc să le explic că frica este un sentiment normal, obișnuit care ne ține în viață. Teama este ireală”, a mai spus acesta.

Distribuie acest articol