miercuri, ianuarie 8, 2025

Ultima ora

Sport

David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux

David Popovici, campion olimpic la proba de 200 de metri liber la Jocurile Olimpice de la Paris, a stârnit controverse după ce a anunțat că și-a cumpărat un Porsche Spider în valoare de 120.000 de euro

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu și-a exprimat dezamăgirea în legătură cu achiziția făcută de Popovici într-o postare intitulată „Un vis bicisnic”.

„Îl consider pe David Popovici, cum am spus-o nu o dată, cel mai inteligent și cultivat dintre toți marii sportivi ai României. Cu atât mai dură a fost surpriza să aflu că și-a cumpărat un Porsche Spider cu 120.000 de euro. Și că a făcut-o pentru că ăsta era visul lui.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sunt uluit nu de mărimea sumei, ci de micimea marelui vis al lui David”, a notat Cristian Tudor Popescu pe pagina de Facebook.

El spune că, un om de talia lui David Popovici ar trebui să „construiască”, „să inventeze” o performanță extraordinară, nu să cumpere una „de-a gata”.

”A făcut David Popovici o roată, o piuliță, un buton din frumusețea de mașină, designul l-a conceput el, soluțiile tehnice pentru cel mai rapid demaraj din lume îi aparțin campionului David Popovici, cel care, altfel, a arătat că știe atât de bine să facă medalii de aur? Eu credeam că visul unui om inteligent și educat ar fi să facă ceva, să construiască, să inventeze, să conceapă, să aducă lumii o performanță extraordinară. Nu să-și cumpere una de-a gata. Și, mai ales, o mașină superscumpă – acest vis bicisnic poate să-l aibă orice beizadea imbecilă și înfumurată, cu banii lu tac-su.”

În încheiere, gazetarul i-a urat lui David Popovici „să își conducă sănătos și fericit bolidul, chiar dacă a reușit să-mi întunece oleacă raza de speranță ce mi-a dăruit-o”.

”Îi doresc lui David Popovici să își conducă sănătos și fericit bolidul, chiar dacă a reușit să-mi întunece oleacă raza de speranță ce mi-a dăruit-o. Lucru de care, acum, cred că puțin îi pasă”, a mai scris gazetarul.

Imediat, în mediul online au început să apară tot mai multe reacții, mai mult din cauza cuvintelor pe care le-a rostit celebrul jurnalist.

”Poate ca v-ați grăbit puțin în evaluarea inițială. Este un copil totuși care își dorește o „jucărie” chiar și de 120 mii euro. Sa se bucure de mașină, prioritățile se vor schimba în funcție de vârstă.”

”Cu respect pentru opinie, simt nevoia să-ți spun că ai intrat prea mult cu bocancii în viața personală a lui David Popovici. Performanțele lui sunt excepționale, iar ceea ce decide să facă cu banii câștigați prin muncă și sacrificii nu ar trebui să fie subiect de judecată.

David este un tânăr de 19 ani, iar dacă și-a permis să-și îndeplinească un vis – fie el mare sau mic în ochii altora – este alegerea lui și nu scade cu nimic valoarea sa ca sportiv, ca om inteligent sau ca model pentru generațiile tinere.

Hai să comentăm și să apreciem ce contează cu adevărat: performanțele care au pus România pe hartă, valorile pe care le promovează și felul în care își folosește influența în mod pozitiv. Criticând alegeri personale care nu ne afectează în mod direct, riscăm să pierdem din vedere esențialul. E suficient să ne oprim aici și să respectăm ceea ce David reprezintă.”

”Cred că sunteți cam dur cu David. Este totuși un tânăr de 20 de ani, care nu are poate cele mai sofisticate dorințe din lume – probabil de aceea îi spuneți acesteia ‘un vis bicisnic’. Mie îmi pare un vis congruent cu ceea ce face el: viteză, perfecțiune, design artistic. De ce nu?”

”Cristian, ți-ai face un mare bine ștergând postarea asta. A pune în aceeași oală categorii diferite de visuri este, printre altele, a-i nega lui David Popovici capacitatea de a visa și la lucruri de altă natură decât acela de a-și cumpăra un Porsche Spider…”

”Micime in gandire mi se pare ca e sa judeci cu atata asprime optiunea unui om de a-si lua ce vrea din banii castigati cu atata munca + sa te legi de exprimarea cu „vis” si sa predai din asta lectia care iti convine, profesor de viata fiind.”

”Sunteti prea dur, e visul unui copil, chiar daca este un exceptional sportiv, va rog sa ii dati dreptul sa aiba vise de copil mai ales cand ele se implinesc pe banii lui.”

”Urât din partea dvs. El a muncit pentru banii săi, in primul rand, si in al doilea rand visul lui cel mai mare era sa fie campion olimpic, si este unul. Ah, si inca ceva, David nu ne datoreaza absolut nimic.”

Și Cristian Păun, profesor la ASE, l-a criticat pe sportivul de 20 de ani pentru alegerea făcută, într-o postare pe Facebook în care explică economic de ce înotătorul a greșit.

”David Popovici a primit de la Guvernul României (adică de la noi toți) suma de 140.000 de Euro și de la sponsorul Toyota o Corolla.

Și-a luat altă mașină. Un Porsche Spyder de 150.000 de Euro. Mașina „visurilor” lui. Nu i-a plăcut Corolla. Nu era mașina „visurilor” lui.

A plătit pentru ea TVA de vreo 22.000 de Euro. A pierdut 20-30% din valoarea ei din momentul în care a scos-o pe poarta vânzătorului. Asigurarea anuală pentru așa ceva costă câteva mii de euro”, a scris Cristian Paun pe pagina de Facebook.

Economistul condideră că, de banii respectivi, Popovici ar fi făcut bine să-și cumpere un apartament, pe care să-l închirieze, decât să cumpere o mașină a cărei valoare scade cu 20-30% în momentul „în care a scos-o pe poarta vânzătorului”.

”Eu, ca economist, consider decizia extrem de neinspirată. Mai bine își lua un apartament în centrul Capitalei și îl închiria. Obținea o sursă de venit pe termen lung. Sau investea cu alții într-o afacere. Sau investea la bursă, aici sau afară. Câștiga independență financiară, nu dependența de un bolid de lux pe care să îl conduci mereu cu teamă, să îți fie frică să îl parchezi pe stradă, pentru care să nu ai încă resurse să îl întreții pe termen lung.

Știu, omul are dreptul să facă ce vrea cu banii. Sunt ai lui. I-a câștigat cu sudoare și sacrificiu. La cum i-a aruncat însă pe fereastră pare că i-a câștigat ușor. Mulți ca el, câștigând la loterie, au ajuns pe drumuri, în final. Cei mai mulți.

De aia e importantă economia, educația economică elementară și discuțiile cu economiștii. Economia este știința vieții care te ajută să supraviețuiești cât mai mult, să te bucuri de cât mai multe și să înțelegi cum poți să îți setezi și să îți urmărești cât mai bine scopurile având întotdeauna resurse limitate”, a mai scris Păun.


Politica