joi, decembrie 19, 2024

Ultima ora

Sport

Unde petrec craiovenii Crăciunul

Sărbătorile de iarnă le oferă craiovenilor ocazia să-și încarce bateriile, să uite atât cât se poate de probleme, de stres sau de unele neajunsuri. Chiar dacă Bănia s-a transformat într-o destinație turistică pentru mulți români, unii cetățeni din Bănie se orientează să plece din oraș, în următoarea perioadă, pentru o scurtă vacanță. Mulți rămân în localitate, alături de cei dragi, din diferite motive, în timp ce alții preferă muntele.

Stăm în oraș de Crăciun. Chemăm familia și câțiva prieteni la masă în Ajun, poate dăm o tură și în târgul din centrul orașului. Dacă vremea e bună, pe 25 poate mergem la țară, facem un grătar, petrecem și puțin timp cu bunicii. Nu plecăm la munte sau în altă țară, chiar dacă avem liber de la serviciu până după Revelion. Ar fi cheltuieli prea mari. Da, și acasă se duc banii pe diferite lucruri, dar cazările din diferite locații sunt destul de scumpe”, spune Cristian, un craiovean în vârstă de 27 de ani.

Prețurile pentru o excursie la munte variază, în funcție de locație, de pretențiile pe care turiștii le au, dar și de perioadă. Pentru zilele de 24, 25 și 26 decembrie, sumele pentru o cazare cresc, în majoritatea cazurilor. Georgiana are 49 de ani și mamă a doi copii, pe vrea să îi ducă la munte în această iarnă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am ales să mergem la Râncă pentru că, deși nu e cea mai luxoasă stațiune, e locul unde copiii pot vedea zăpadă și se pot bucura de săniuș. Am făcut un efort, chiar dacă nu ne permitem o vacanță scumpă, pentru că vreau ca ei să aibă amintiri frumoase de Crăciun. Chiar și câteva zile la aer curat, cu muntele aproape, uneori asta valorează mai mult decât orice cadou”, explică Georgiana.

În perioada sărbătorilor de iarnă, la Râncă, prețul pentru o noapte de cazare variază între 150 de lei și 600 de lei. Turiștii pot alege de la camere duble standard sau apartamente mici în pensiuni, până la cabane și vile mai mari, cu facilități suplimentare (saună, jacuzzi). De Crăciun, pentru craioveni, și Straja pare să fie o destinație tentantă, așa cum explică Dumitru. El are 44 de ani și e gata să plece cu familia și prietenii, la Straja.

Am reușit să închiriem o pensiune întreagă la Straja pentru noi și încă două familii. Suntem 12 persoane în total, și deși a fost greu să găsim ceva în perioada asta, am zis că merită efortul. Copiii sunt entuziasmați că vom fi cu toții împreună, iar pentru noi, adulții, e o șansă să stăm liniștiți la un vin fiert și să ne bucurăm de sărbători”, povestește Dumitru.

La Straja, prețurile pentru cazare sunt similare cu cele de la Rânca. Sumele pornesc de la aproximativ 170 de lei, pentru camere duble sau triple, în pensiuni aflate la o distanță mai mare de pârtii și pot ajunge chiar și la 700 de lei, pentru cabane situate lângă pârtii, ideale pentru grupuri sau familii.

Cel mai probabil, vor fi craioveni care vor alege ca destinație Brașovul, unde prețurile pot pleca și de la 300 de lei, dar pot ajunge până la suma de 1.200 de lei pe noapte, în funcție de locație sau pretenții. Alin are 27 de ani și merge cu gașca, la Rânca, dar nu de Crăciun, ci cu puțin timp înainte. Pleacă pe data de 21 decembrie, iar pe 23 de întorc la Craiova.

Am ales Rânca pentru că e mai accesibilă decât Brașovul, iar pentru noi e important să ne încadrăm în buget. Plecăm înainte de Crăciun ca să evităm prețurile mari și aglomerația, plus că, așa, ne mai rămân bani pentru sărbători. Nu contează locația atât de mult cât contează să fim împreună, să râdem și să ne distrăm pe pârtie”, spune Alin.

Chiar și destinațiile turistice din străinătate pot fi o variantă pentru craioveni, în această perioadă. Bilete de avion cumpărate din timp, cazări rezervate cu mare atenție și un buget bine pus la punct ar putea fi chiar o soluție rezonabilă, pentru cei care își doresc să facă ceva diferit, de Crăciun.

Politica