„Am încercat să găsim ceva mai de calitate. Dar costă. Două jucării au fost aproape 300 lei”
Decembrie poartă cu sine o magie aparte, de altfel, fiind numită și luna cadourilor. Este perioada în care încărcăm sacul nu numai cu dulciuri și jucării, ci și cu visuri, speranțe pentru un an mai bun și liniște. Fie că suntem copii sau adulți, nerăbdarea de a dărui sau de a primi ne aduce mai aproape. Pentru cei mai mulți dintre noi, magia sărbătorilor a început în copilărie, când descopeream sub brad bunătăți și daruri. Fie că era vorba de portocale, banane sau alte fructe, jucării, hăinuțe sau cărți de citit, după posibilități, mai mici sau mai mari, trebuie să recunoaștem că bucuria era foarte mare.
În prezent, unii sunt chiar copii și nu le rămâne decât să aștepte bucuria de a primi. Alții sunt părinți sau bunici și pe ei pică responsabilitatea de a căuta cadoul perfecf, așa cum și alții l-au căutat pentru ei. În 2024, posibilitățile sunt cu totul diferite față de acum 10-20-30 de ani. Atât materiale, cât și când vine vorba de produse. Piața este extrem de variată.
Cum aleg craiovenii cadoul perfect de Crăciun?
Părinții și bunicii devin spiridușii moderni, găsind cele mai frumoase cadouri pentru copii. O mamă ne-a povestit: „Copilul meu și-a dorit un avion, un trenuleț și o pasăre în colivie. Am mai împărțit cu bunica. Se ocupă ea de trenuleț, noi de avion și cealaltă jucărie. Le-am comandat de pe internet pentru că ce își dorea el nu am gasit în magazine. Am încercat să găsim ceva mai de calitate. Dar costă. Două jucării au fost aproape 300 lei”.
În schimb, pentru unii, prețurile mari devin o povară. „Caut să fie cam ce și-a dorit și la un preț mai mic. Nu e exact modelul de jucărie pe care o voia, dar nu îmi permit mai mult”, ne-a spus un tată. Alții aleg să investească în calitate, chiar dacă asta înseamnă să cumpere mai puține lucruri. „Sigur că aleg calitatea. Prefer să îi iau doar una două, jucării de pe listă, decât să dau banii pe „chinezării” care se strica imediat și care o pot răni„, spune o mamă hotărâtă.
Pentru a reduce stresul, mulți oameni comandă din timp. „Am făcut comandă online pentru o păpușă. A fost mai ieftină decât în magazin. M-am pregătit din timp, pentru că de aici încolo e riscant cu timpul de livrare”, mărturisește o mamă. Părinții sunt, de asemenea, îngrijorați de prețurile ridicate din această perioadă. „De Moș Nicolae am cumpărat, din magazin, un puzzle. Acum ne uităm pentru Crăciun. Sunt destul de scumpe, dar ce să facem. Măcar acum să se bucure, cât sunt copii. Și, până la urmă, pentru ei muncim„, ne-a spus o familie.
Riscurile care vin atunci când cumpărăm cadouri celor mici
Totuși, cadourile nu sunt numai despre bucurie, ci și despre responsabilitate. În acest context, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a emis avertismente privind calitatea jucăriilor de pe piață. Potrivit autorităților, multe produse neconforme continuă să fie comercializate, inclusiv pe platformele de vânzări online. De la începutul anului, Uniunea Europeană a emis 556 de alerte privind jucării care prezintă riscuri precum arsuri, sufocare, strangulare, riscuri chimice sau microbiologice. Pentru a sprijini consumatorii, InfoCons pune la dispoziție o aplicație gratuită (o puteți accesa de AICI), care permite accesul rapid la alertele europene pentru produse neconforme. „Toate produsele identificate în sistemul european de alertă au un grad de risc direct și pot fi găsite atât în magazine, cât și pe platformele online„, avertizează ANPC.
De exemplu, o mașinuță de jucărie, la prima vedere inofensivă, prezintă un risc extrem de mare de sufocare. Mașina de jucărie din plastic are piese mici. Un copil mic le poate pune în gură și se poate sufoca. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici standardul european EN 71-1. O minge de plastic are un grad ridicat de risc chimic. Materialul plastic al jucăriei conține o cantitate excesivă de ftalat de diizobutil (DIBP) (valori măsurate de până la 30,2 % din greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, cauzând posibile daune sistemului reproducător. Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH