#PSD, singura opțiune pentru standarde europene în spitalele craiovene

Jurnalul Olteniei
8 Min Read

Craiovenii se bucură, în prezent, de condiții de diagnostic și tratament la înălțimea exigențelor europene. Investițiile masive în spitalele din subordinea Primăriei, de la bugetul local și din fonduri europene accesate de municipalitate, au început din 2012, transformând Craiova într-un centru performant de sănătate pentru întreaga regiune. Pentru ca realizările de până acum să reziste, iar procesul de modernizare să continue, singura formulă este o administrație locală PSD, cu susținerea unei guvernări PSD. Pentru a salva sănătatea, PSD este singura opțiune la votul din această duminică!

Craiova este primul oraș din țară în care a fost construit, după Revoluție, un spital cu fonduri provenind exclusiv de la bugetul local. Realizarea noii structuri – care găzduiește, în prezent, 4 secții medicale ale Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“ – reprezintă în mod incontestabil una dintre cele mai importante reușite ale administrației conduse de Lia Olguța Vasilescu în domeniul sănătății.

„Pe locul unde se afla scheletul unei construcții, abandonat încă din 1992, pe care creșteau buruienile și care urâțea zona din vecinătatea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Victor Babeș», astăzi se înalță o clădire modernă, cu dotări dintre cele mai performante, asigurând accesul tuturor craiovenilor la servicii medicale de calitate – noul Spital Municipal «Filantropia». Edificiul, cu un design deosebit, a fost realizat într-un timp record“, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De altfel, Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ a beneficiat de investiții permanente. În prezent, dispune de un centru modern de radiologie și imagistică, la care pot apela pacienți din toată regiunea Olteniei și care deține echipamente de ultimă generație, precum computer tomograf, osteodensitometru, aparatură pentru realizarea de mamografii cu tomosinteză sau RMN. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și cea de Neonatologie au fost complet renovate și dotate cu echipamente noi, inclusiv incubatoare pentru nou-născuți.

Echipamente de radiologie fixe și mobile, monitoare pentru funcțiile vitale, aparate de ecografie pentru toate secțiile spitalului, un sistem de chirurgie minim invazivă pentru ginecologie, servicii medicale excelente oferite în ambulatoriu, într-o clădire reabilitată, dar și prin compartimentul de primire a urgențelor – toate întregesc imaginea unei unități aduse la standarde europene de administrația PSD.

Spitalul „Filantropia“ pune la dispoziția pacienților 12 specializări medicale și 543 de paturi pentru spitalizare și pentru însoțitori.

Două centre de excelență la Neuropsihiatrie

Centru de pregătire pentru studenții Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, dar și pentru medicii rezidenți din diverse specializări, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie dispune de 378 de paturi și 5 secții clinice. Unitatea beneficiază de aparatură de ultimă generație, inclusiv electroencefalografe pentru afecțiuni neurologice și Eco Doppler cervical, și deține sisteme moderne de recuperare medicală pentru adulți și copii și ambulanță tip A1.

„Ca toate celelalte unități medicale din subordinea primăriei, și aceasta oferă cele mai bune condiții de diagnostic și spitalizare – începând de la confortul regăsit în fiecare cameră de spital și până la aparatura de specialitate, pentru achiziționarea căreia s-au investit fonduri de la bugetul local. Avem un centru de excelență pentru boala Parkinson, un altul pentru scleroza multiplă, ambele cu adresabilitate pentru toată Oltenia, dar și unul dintre cele mai moderne compartimente de recuperare neurologică pentru copii, unde cei mici beneficiază de dotări de ultimă generație, fără costuri suplimentare din partea părinților. În același timp, se lucrează la extinderea spitalului cu un nou corp de clădire, pentru recuperarea neurologică a adulților“, a menționat primarul Craiovei.

Dotări moderne la Spitalul de Boli Infecțioase

Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș“ a fost, de asemenea, reabilitat în totalitate, după preluarea acestuia în administrarea Primăriei Craiova. Cu 471 de paturi, 3 clinici de boli infecțioase și alte 3 de pneumologie, pentru adulți și copii, compartimente pentru terapie intensivă și pacienți imunodeficienți, unitatea sanitară oferă servicii de diagnosticare și tratament la cele mai înalte standarde. Cu fonduri de la bugetul local, au fost achiziționate echipamente medicale de ultimă generație, cum ar fi computerul tomograf sau aparatul de radiologie, dar au fost realizate și lucrări ample, de la zugrăveli și refacerea băilor la modernizarea ascensoarelor, iar condițiile de spitalizare se ridică la nivelul exigențelor europene în domeniu.

Condiții de excepție

Saloanele din toate cele 3 spitale din subordinea Primăriei Craiova sunt dotate cu mobilier modern, televizoare, frigidere, asigurându-se igienă maximă și întreg confortul necesar persoanelor internate. Municipalitatea pune, totuși, la dispoziția pacienților un număr de telefon dedicat, 0351/913, apelabil nonstop, fără suprataxă, pentru a le oferi acestora posibilitatea de a formula sugestii sau reclamații. Apelurile sunt preluate de un operator al Poliției Locale Craiova, iar sesizările sunt apoi transmise funcționarilor din cadrul primăriei, responsabili de relația directă cu spitalele municipalității.

Spital nou de pediatrie, prioritate pentru PSD

Administrația locală condusă de Lia Olguța Vasilescu a pregătit deja o nouă investiție de amploare în domeniul sănătății: construirea unui spital de pediatrie, proiect cu finanțare europeană care include și reabilitarea Secției de Maternitate de la „Filantropia“.

„Ministerul Sănătății a dat avizul de oportunitate pentru noul spital de pediatrie care urmează să se construiască la Craiova. Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești este cel care finanțează construcții noi de spitale, dar și extinderea și dotarea acestora, lucrări de modernizare sau reabilitare pentru spitalele existente, extinderea construcțiilor existente și, nu în ultimul rând, lucrări și dotări pentru digitalizare, eficientizare energetică și tranziție verde. Este un program la care au lucrat, în parteneriat, Ministerul Sănătății și cel al Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de doljeanul Adrian Câciu.

Noul spital de pediatrie va fi legat de Maternitatea «Filantropia», și ea reabilitată prin acest proiect, va avea 210 paturi, 7 etaje, 6 săli de operații și 10 paturi ATI“, a precizat Lia Olguța Vasilescu.

Pentru ca inițiativa ambițioasă a Primăriei Craiova să se materializeze cu bine, este nevoie, în mod incontestabil, de un guvern PSD, cu viziune strategică, cu miniștri performanți și orientați către prioritățile reale – un guvern așa cum numai Partidul Social Democrat poate să formeze. De aceea, la alegerile parlamentare de duminică, PSD este singura opțiune pentru ca procesul de modernizare și extindere a infrastructurii vitale din domeniul sănătății să continue.

Comandat de PSD Dolj, executat de Inter Regional Management SRL, CUI mandatar financiar 11240017

Share This Article