vineri, decembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Alegeri prezidențiale 2024, turul I. Secțiile de vot, deschise

UPDATE: La ora 18.00, cu trei ore înainte de închiderea urnelor, 45,85% dintre alegătorii români au votat în țară și în diaspora. Un număr de 8.257.871 de oameni și-au exprimat opțiunea. În străinătate au votat, la această oră, 675.003 de români

UPDATE ora 14.00: 4.988.777 de români din țară și din diaspora au votat în scrutinul prezidențial

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a transmis un mesaj pentru simpatizanții săi, la ieșirea de la vot.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Orban s-a prezentat la secția de votare, duminică, în jurul orei 8.00. După ce și-a exercitat votul, Ludovic Orban i-a îndemnat pe susținătorii lui să facă același lucru ca el.

„Dacă eu am putut să nu mă votez pe mine și am votat știți voi pe cine, că v-am spus, îi rog și pe ei să facă la fel”, a spus Orban din fața secției de votare.

UPDATE: Candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană a declarat duminică că, la alegerile prezidenţiale, românii nu aleg doar un preşedinte, ci şi o direcţie pentru ţară, susținând că alegătorii au de ales între „corupţie şi extremism, între competenţă şi patriotism” şi că este nevoie de o participare cetăţenească masivă.

Mircea Geoană a votat alături de familie la liceul I.L. Caragiale din București.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a votat duminică dimineață, în jurul orei 08:00. Ciucă a fost însoțit de soție.

La final, după ce a votat, el a vorbit cu jurnaliștii adunați la secția de votare, notează Mediafax.

„Este o zi importantă pentru România, este o zi în care eu personal am votat pentru prosperitate, securitate și democrație, este o zi în care îmi pun speranța că votul util va merge către acel candidat care poate să gestioneze responsabilitățile acestei funcții. Sper ca azi să vină la vot cât mai mulți români, este vorba despre viitorul copiilor noștri”, a transmis Nicolae Ciucă.

La urne a ajuns și Elena Lasconi, candidata USR.

Ea a declarat că a „votat cu încrederea că niciun român nu-și va face bagajul să plece din țară”.

„Am votat cu încrederea că astăzi nimeni nu o să îşi facă bagajul să plece în altă ţară, într-o ţară în care să funcţioneze instituţiile statului, o ţară în care să ai parte de o şcoală bună pentru copilul tău, de un spital în care să fi tratat. Am votat cu încrederea că 1.116 români nu au murit degeaba în 1989 şi că putem să continuăm ce am început atunci. Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toţi, nu doar pentru unii”, a afirmat Lasconi, după ce a votat, duminică, la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” din Capitală.

468248766 1090957059481832 7877181180767346578 n
Foto: Facebook/Elena Lasconi

Întrebată dacă are emoţii, ea a răspuns că simte că votul de duminică va aduce o „schimbare majoră” pentru România.

„De ieri, a fost aşa o presiune pe mine… Toată lumea îmi scria câte emoţii are, dar nu se gândea deloc la emoţiile mele. Simt că astăzi putem să facem o schimbare majoră pentru România. Iubesc ţara asta şi continui să lupt pentru ea”, a replicat Lasconi.

Ea a precizat că le-a adus celor de la secţia de votare cafea, ceai, dar şi prăjituri.

„Le-am adus cafea, ceai şi prăjituri «fără blat». E important asta. «Fără blat»”, a răspuns preşedinta USR. De asemenea, Elena Lasconi a spus că sâmbătă seară a sunat-o fiica ei, aflată în diaspora, care i-a spus că a votat în favoarea ei, potrivit digi24.ro

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţă la ora 09:00, la o școală din București. Prezența lui a creat un moment de agitație în secția de vot, unde presa a fost prezentă în număr mare.

467610775 1108951767268052 1492475739587760426 n
Foto: Facebook/Marcel Ciolacu

„Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume, am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent şi nu în ultimul rând am votat pentru o Românie al cărei preşedinte să muncească pentru ţară şi pentru poporul său. Am votat pentru cît mai multe victorii ale românilor şi României, cum a fost ultima victorie de acum câteva zile, aderarea completă la Spaţiul Schengem. Am votat pentru stabilitate, pentru un echilibru şi o echitate socială şi de asemenea, pentru pace. Cu toţii ne dorim un trai mai bun şi ne dorim să fim cum suntem noi românii. Şi sunt ferm convins că după această campanie electorală aşa vom fi”, a declarat Marcel Ciolacu, la ieşirea din secţia de votare.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, după ce şi-a exprimat opţiunea electorală în comuna sa natală, Cârţa, din judeţul Harghita, că România are nevoie de un preşedinte care este de partea oamenilor şi care va reda speranţa fiecărei familii.

„Astăzi e primul tur al alegerilor prezidenţiale şi sunt convins, sper că vom avea un preşedinte care va fi mult mai atent la tot ceea ce doreşte societatea românească. (…) România are nevoie de un preşedinte care este de partea oamenilor, care asigură securitatea, aş putea să spun preşedinte protector, care are capacitatea de a asigura securitatea pentru fiecare om, va reda speranţa pentru fiecare familie şi se va ocupa, în primul rând, de problemele legate de declinul demografic, fiindcă asta este problema cea mai importantă a României”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Și președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din București.

El a votat și prentru referendumul local inițiat de primarul Nicușor Dan.

Președintele a plecat de la secție fără să facă declarații. A transmis, totuși, un îndemn pentru romîni.

„Să poftească toţi la vot!”, potrivit Agerpres.

UPDATE, ora 11: Peste 2 milioane de români au votat la secțiile din țară, majoritatea dintre ei pe liste permanente (1,5 milioane). Procentual, prezența la vot a depășit 11%.

UPDATE: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) arată procentul de prezență la vot din țară, laolaltă cu cea din diaspora. Cum diaspora a votat și vineri și sâmbătă 220.000 de voturi, poate apărea confuzia că s-a votat deja mult mai mult. În realitate, atât în diaspora cât și în România, s-a votat, deocamdată, mai puțin ca în 2019.

Astfel, până la ora 10.00, au votat 1.434.162 de români. 240.737 de români au votat la secțiile din diaspora.

Secțiile de votare pentru primul tur la alegerile prezidențiale 2024 s-au deschis duminică dimineață. Scrutinul se desfășoară de la ora 7:00 până la ora 21:00. În momentul închiderii secțiilor de votare vom afla și primele rezultate exit-poll.  

în România sunt deschise aproape 18.970 de secții de votare.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59, conform Autorității Electorale Permanente, care a stabilit regulile pentru alegerile prezidențiale 2024.

La alegerile prezidențiale 2024 românii își vor alege președintele pentru următorii 5 ani. Un președinte poate avea cel mult două mandate (fiecare a câte 5 ani). După alegerile prezidențiale 2024 noul președinte își va prelua mandatul în data de 21 decembrie 2024. 

Cu ce acte poți vota pentru viitorul președinte la alegerile prezidențiale 2024

La alegeri prezidențiale 2024, alegătorii pot vota cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Ordinea candidaților pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024 

Pe buletinul de vot, candidații se vor găsi în următoarea ordine, la alegerile prezidențiale 2024: 

  • Poziția nr. 1 – ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvați România
  • Poziția nr. 2 – GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianța pentru Unirea Românilor
  • Poziția nr. 3 – ION-MARCEL CIOLACU – Partidul Social Democrat
  • Poziția nr. 4 – NICOLAE-IONEL CIUCĂ – Partidul Național Liberal
  • Poziția nr. 5 – HUNOR KELEMEN – Uniunea Democrată Maghiară din România
  • Poziția nr. 6 – MIRCEA-DAN GEOANĂ – candidat independent
  • Poziția nr. 7 – ANA BIRCHALL – candidat independent
  • Poziția nr. 8 – ALEXANDRA-BEATRICE BERTALAN-PĂCURARU – Alternativa pentru Demnitate Națională
  • Poziția nr. 9 – SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie
  • Poziția nr. 10 – LUDOVIC ORBAN – Forța Dreptei (Ludovic Orban a anunțat că se retrage și o susține pe Elena Lasconi)
  • Poziția nr. 11 – CĂLIN GEORGESCU – candidat independent
  • Poziția nr. 12 – CRISTIAN DIACONESCU – candidat independent
  • Poziția nr. 13 – CRISTIAN-VASILE TERHEȘ – Partidul Național Conservator Român
  • Poziția nr. 14 – SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acțiunii Naționale

Ludovic Orban (Forța Dreptei) s-a retras, dar numele său rămâne pe buletinul de vot. El și-a îndemnat susținătorii să o susțină pe Elena Lasconi (USR).

Politica