luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Baroul Dolj: Despre independență și democrație

Ziua Europeană a Avocatului a fost marcată, vineri, la Baroul Dolj. S-a discutat despre independența avocatului și despre autoreglementarea profesiei. Aceasta, în cadrul mesei rotunde cu tema ”Avocați independenți, democrații mai puternice: importanța autoreglementării”, organizată de Baroul Dolj.

„În fiecare societate democratică, statul de drept este baza pe care se construiesc libertatea, egalitatea și justiția. În centrul statului de drept se află avocații, cei care sunt încredințați să apere drepturile indivizilor, să susțină justiția și să se asigure că statul funcționează în limitele legii. Dar pentru ca acești avocați să îndeplinească rolul critic pe care îl au intr-un mod eficient trebuie să fie independenți. Din acest motiv, autoreglementarea nu este doar un ideal profesional, ci o necesitate democratică. Când vorbim despre avocați și avocatură, independența are două accepțiuni: independența profesiei și independența avocatului. Avocații pot lucra liber de orice influență externă. Fără avocați independenți, care să-și manifeste independența în orice exercițiu al profesiei, nu va mai exista nimeni care să protejeze cetățeanul de rând de abuzul de putere. În acest context, autoreglementarea profesiei este importantă pentru că este cadrul prin care profesia de avocat se guvernează, își stabilește propriile standarde etice și își disciplinează proprii membri și în toate națiunile democratice veți observa că barourile sau organele la nivel național supraveghează comportamentul avocaților și asigură responsabilitatea acestora fără interferența vreunei forțe externe. Motivul pentru care acest lucru este vital este simplu. Atunci când profesia de avocat este reglementată de organisme interne și liberă de controlul statului se asigură că avocații nu sunt forțați să acționeze în moduri care să le compromită datoria față de justiție sau față de clienții lor, care să le compromită fidelitatea față de jurământul pe care stagiarii de astăzi l-au depus”, a declarat av. Dragoș Nicu, decanul Baroului Dolj.

La rândul său, av. Ion Turculeanu, decan de onoare al Baroului Dolj, a afirmat: „Problema de autoreglementare nu este aceea de a face numai ce vreau eu. Dacă fac numai ce vreau eu fără să mă cenzureze nimeni veți vedea că greșim foarte mult. De exemplu, cum este posibil ca un avocat ales în congresul UNBR să rămână pe viață acolo. Vă puteți închipui o asemenea reglementare? Pentru că noi nu avem în lege o reglementare esențială – congresul electiv.”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Despre autoreglementare a vorbit și prodecanul Baroului Dolj, av. Bogdan Mihăloiu.

„Nu arată bine autoreglementarea. Noi încercăm să o facem, dar este evident că nu prea știm să o facem. Printre temele pe care le-a propus UNBR, vizează nevoia de autoreglementare și în sistemul de pensii și de asigurări sociale și nevoia de autoreglementare din perspectiva profesiei de în sine. Dacă ne uităm la istoria recentă din profesia de avocat cred că mai degrabă am lua niște măsuri care nu au fost de natură să susțină nici independența avocatului pentru că eu văd avocatul independent că fiind avocatul puternic. Adică avocatul lipsit de griji, care se duce liniștit în instanță, care poate să se ocupe doar de dosare, care poate să se gândească la speța pe care clientul i-o pune în responsabilitate fără să se gândească că normele adoptate de organele profesiei mai degrabă îl strivesc din perspectivă financiară. Să știți că de multe ori, în bunele intenții stă diavolul”, a afirmat acesta.

Politica