vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

ABA Jiu: Risc de viituri pe râurile din Oltenia

Administrația Bazinală de Apă Jiu informează că, a fost emis cod portocaliu și cod galben pentru unele râuri din bazinele hidrografice din Oltenia.

”Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE”, se arată în comunicatul instituției.

Potrivit sursei citate, codul galben intră în vigoare pe 29.09.2024, ora 06:00 și e valabil până pe 30.09.2024, ora 24:00.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice:

  • – Jiu – bazin amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte confluenţă cu râul Gilort (judeţele: Hunedoara şi Gorj),
  • – Gilort – bazin superior şi afluenţi bazin milociu şi inferior (judeţul Gorj),
  • – Olt – bazin amonte S.H. Micfalău şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Micfalău (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt şi Dolj).

Codul portocaliu este valabil de pe 29.09.2024, ora 10:00 și până pe 30.09.2024, ora 16:00.

Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice:

  • – Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Lotru (judeţele: Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt şi Dolj),
  • – Vedea – bazin amonte S.H. Văleni si afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Văleni (judeţele: Argeș, Olt și Teleorman).

“Ne vom afla pe cod galben de inundații pe cursurile de apă Jiu și Gilort, potrivit avertizării hidrologice, drept urmare vom fi atenți, agenții vor fi pe teren, la monitorizare. Sperăm ca aceast ciclon Ashley, care lovește la acest sfârșit de săptmână o parte din țara noastră sănu aducă cantități mari de precipitații, însumând 70-80-100 l/mp, într-un timp relativ scurt. Pentru că aici este problema, când plouă foarte mult în timp foarte scurt. Una este când cad precipitații de 70-90 l/mp în două zile, alta este când acceași cantitate cade într-o oră, două. În prima variantă, pâmântul, după seceta din această vară, poate primi apa și e în acest caz este chiar benefică, în cea de-a două variantă (timpul scurt, cantitate mare de apa) nu poate fi absorbită și se vor produce inundații. Noi, gospodarii apelor, vom rămâne vigilenți și la datorie”, a declarat inginer Daniel Naicu, director Administrația Bazinală de Apă Jiu.

Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră”.

Politica