Scopul este de a oferi șanse egale la o educație de calitate
Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a câștigat cinci proiecte în Programul Educație și Ocupare, numit “Primul student în familie”. Aceste proiecte vizează prevenirea părăsirii timpurii a școlii și îmbunătățirea accesului la educație pentru grupurile defavorizate. Scopul este de a oferi șanse egale la o educație de calitate, de la educația timpurie până la universitate, și de a sprijini învățarea și mobilitatea educațională pentru adulți, inclusiv persoanele cu dizabilități, conform Gorj Express.
Proiectele obținute sunt următoarele:
- Universitatea pentru toți 7.944.508,06 99
- Porți deschise spre cunoaștere – un pas spre viitor! 7.940.653,84 99
- Măsuri de sprijin pentru elevi și studenți 7.949.115,27 97
- Sprijin pentru tranziția de la liceu la facultate 7.949.115,25 97
- Primul absolvent: povestea noastră 7.450.075,00 93
Totalul însumează 39.233.467,42 LEI, respectiv 7.894.057,83 EURO.
Proiectele depuse de universitate vin să răspundă provocărilor legate de tranziția dificilă de la învățământul preuniversitar la universitar, dificultățile fiind determinate de un cumul de factori printre care părăsirea timpurie a școlii și rata scăzută de promovare a examenului de Bacalaureat, mai ales în mediul rural și în comunitățile socio-economice dezavantajate, fapt care duce la o rată de cuprindere scăzută a absolvenților de liceu în universități.
Rata de cuprindere a absolvenților de liceu în învățământul superior este influențată și de alte criterii externe, cum ar fi resursele și oportunitățile accesibile în mod fundamental diferit în funcție de regiune: dezvoltată/mai puțin dezvoltată. În acest context, proiectele Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu vor contribui în mod decisiv la creșterea accesului și participării la învățământul terțiar, pentru elevi/absolvenți de liceu/studenți care fac parte din grupuri subreprezentate/defavorizate, în Regiunea Sud Vest Oltenia și în special în județul Gorj, prin măsuri ce vizează cu prioritate elevi și studenți care provin din familii cu nivel educațional scăzut, sau care îndeplinesc condițiile de acordare a burselor sociale, sau care sunt de etnie rromă, sau absolvenți de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat.