vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Elevii gorjeni rămân fără masă caldă

Programul „masă sănătoasă” a fost suspendat în toate școlile din Mehedinți și Gorj

Sute de copii din Gorj nu vor primi alimente prin programul guvernamental „masa sănătoasă”, deoarece autoritățile sanitare au suspendat activitatea firmei de catering responsabile. Această firmă este implicată și în distribuția de mâncare în școlile din Mehedinți, unde au fost raportate cazuri de toxiinfecții alimentare în rândul a peste 100 de copii care au consumat produsele livrate.

Reprezentanții societății afirmă că, în ziua respectivă, au distribuit peste 1.300 de porții în două județe. Potrivit acestora, problemele legate de mâncare au apărut doar în Mehedinți, iar unii susțin că cineva ar fi încercat să dăuneze intenționat firmei de catering. Aceasta a livrat aceeași mâncare și în Gorj, în localitatea Peștișani, acoperind toate unitățile de învățământ, de la grădinițe până la licee, conform europafm.ro.

A fost servit același meniu: paste cu șuncă și sos roșu, același tip de mâncare consumat de elevii din Mehedinți care s-au îmbolnăvit și au necesitat spitalizare. În schimb, niciun elev din Gorj nu a raportat probleme după ce a consumat această mâncare. Reprezentantul firmei a declarat că nu poate oferi explicații pentru incidentul din Mehedinți și așteaptă ca autoritățile să investigheze situația. Până la clarificarea situației de către autorități, programul „masă sănătoasă” a fost suspendat în toate școlile din Mehedinți și Gorj, unde această societate livra mâncarea elevilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primele apeluri la 112 au fost efectuate joi, în jurul orei 14:00, de către mai mulți copii cu vârste între 5 și 14 ani din localitățile Almăjel, Oprișor, Salcia și Ștircovița, care se plângeau de stări de rău și simptome de toxiinfecție alimentară. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a trimis mai multe echipaje medicale pentru a asista copiii. Pe măsură ce numărul celor care raportau disconfort a crescut, s-a solicitat sprijin suplimentar din partea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din Caraș-Severin și Gorj. În acest context, a fost activat Planul Roșu de intervenție. Numai la spitalul din Severin au ajuns peste 100 de copii

„Am avut internați la UPU Drobeta-Turnu Severin 104 copii. În acel moment, când s-a declanșat Planul Roșu de intervenție în Mehedinți, se estima un număr mult mai mare. S-a organizat primirea copiilor și în alte spitale din celelalte județe. Am avut copii cu vârste cuprinse între 5-16 ani. Simptomatologia era aceeași la toți”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Drobeta-Turnu Severin, Elena Bololoi.

Mulți dintre ei au avut nevoie de perfuzii, iar o parte au rămas, peste noapte, în spital. „Am fost în permanentă legătură cu reprezentanții Spitalului Județean de Urgență pentru că am vrut să mă asigur că se iau toate măsurile pentru ca cei mici să aibă condiții pentru a se reface într-un timp scurt. Echipa medicală a Spitalului Județean de Urgență a acționat rapid pentru a acorda asistență medicală de urgență tuturor copiilor afectați. În acest sens, au fost necesare mai multe măsuri:

A fost suplimentat personalul medical, fiind chemat din turele libere pentru a face față numărului mare de pacienți. A fost utilizată noua clădire a Unității de Primiri Urgențe, pentru a se asigura spațiile necesare triajului, investigațiilor și tratamentelor pentru un număr mare de persoane. Clădirea era pregătită pentru realizarea recepției la terminarea lucrării programată pentru zilele următoare. S-a luat legătura cu unități medicale din județele limitrofe, dar din fericire, nu a fost nevoie să se trimită pacienți. Mă bucur că acum putem spune că starea copiilor s-a îmbunătățit semnificativ după ce au primit îngrijirile necesare, iar cei mai mulți au fost externați și trimiși acasă în stare stabilă. 10 copii au rămas peste noapte, sub supraveghere medicală, iar starea lor este bună”, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Craiova s-au prezentat 7 persoane (6 minori și 1 adult) cu forme ușoare și medii ale bolii, care au rămas sub observație medicală. De asemenea, la Spitalul Municipal din Băilești s-au prezentat 7 minori, tot cu forme ușoare și medii ale bolii, conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății. În total, 118 persoane au necesitat îngrijiri medicale, iar pacienții internați au fost externați vineri.

Autoritățile au demarat o anchetă, colectând probe biologice de la pacienți, precum și de la firma de catering implicată. De asemenea, au fost efectuate verificări la unitățile de învățământ din cele patru localități pentru a determina dacă hrana a fost depozitată și administrată în condiții corespunzătoare.

Comisarii de la Protecția Consumatorului au aplicat primele sancțiuni. Societatea Taverna Drobeta 2007 SRL, care a furnizat mâncarea în școli, a fost amendată cu 30.000 lei și a fost închisă temporar.

Comisarii OPC au descoperit la firma de catering carne și produse din carne, precum și pește și produse din pește, lipsind informațiile esențiale, cum ar fi denumirea produsului, data limită de consum, condițiile de păstrare, numărul de lot, țara de origine, data congelării și numele producătorului. De asemenea, au fost identificate produse alimentare cu data durabilității minimale depășită, materii prime depozitate necorespunzător, desfășurarea activității de catering în spații neautorizate, iar cuptoarele și tăvile utilizate pentru prepararea produselor finite prezentau depuneri grosiere de grăsime arsă și urme de rugină. În total, au fost retrase de la consum peste 1,4 tone de materii prime, evaluându-se la 28.343,39 lei.

Politica