Într-o lume în continuă schimbare, unde poveștile pot transforma destine, Delia Mitroi s-a afirmat ca o autoare talentată, a cărei viziune creativă transcende limitele convenționalului. Cu un spirit vesel, optimist și plin de energie, Delia a îmbrățișat scrisul ca pe o cale de exprimare autentică a pasiunilor și trăirilor sale. Încă din copilărie, cuvintele au fost aliații săi, iar imaginația a fost fereastra prin care a privit spre lumi neexplorate.
Pe parcursul călătoriei sale literare, Delia a întâmpinat provocări, dar și momente de împlinire, toate transformate în combustibil pentru creativitatea sa. Cu o curiozitate insațiabilă și o dorință de a învăța continuu, ea se află într-un permanent proces de evoluție, construind nu numai povesti captivante, ci și un legământ cu cititorii săi. Astfel, Delia Mitroi devine nu doar o autoare, ci o povestitoare a vremurilor moderne, ale cărei lucrări continuă să rezoneze cu inimi și minți, invitându-ne să explorăm teme universale precum iubirea, rivalitatea și căutarea identității. Am discutat și noi cu ea. Având o fire foarte deschisă ne-a povestit cu detalii tot ce înseamnă scrisul pentru ea.
Scrisul a fost o pasiune încă din copilărie, când crea poezii și compuneri la Școala 32 „Alexandru Macedonski” din Craiova. Deși prima sa tentativă de a publica a avut loc în anii de școală, abia în vara anului 2020 a decis să își materializeze poveștile, dând naștere romanului de debut, „Rivali în fotbal și în dragoste”, publicat în ianuarie 2021. A urmat cu volumul „Rivalii” în 2022, explorând rivalitatea și tumultul din lumea fotbalului.
„De scris, m-am apucat încă din copilărie. Scriam tot felul de poezioare și de compuneri încă din clasele primare, am și participat la concursul de creație „Marin Sorescu” (în limbile română și franceză) pe când eram eleva Școlii 32 „Alexandru Macedonski”, din Craiova. Nici nu știu dacă se mai ține acum acel concurs minunat. Oricum, toate tentativele mele de a scrie s-au oprit cumva în copilărie. Abia în vara anului 2020 mi-a venit ideea de a-mi așterne poveștile pe hârtie. Așa s-a născut romanul meu de debut, „Rivali în fotbal și în dragoste”, publicat în ianuarie 2021 la editura Coresi Publishing House și continuat cu volumul „Rivalii”, din 2022. Cartea are în centru rivalitatea a doi fotbaliști români fictivi, tumultul și mondenitățile din lumea fotbalului, o lume extrem de competitivă și de atractivă pentru presă și public”, ne-a povestit Delia.
Susținută de familia sa, în special de părinți și soț, Delia a depășit numeroase obstacole, de la îndoieli în procesul de scriere la provocările de promovare. Cel mai bine vândut roman al său, „Iubito, te-am jucat la Poker!”, este un thriller captivant despre clanuri și dependența de poker, continuat la cererea cititorilor cu „Iubito, te-am jucat la Poker! Revanșa”.
Delia se mândrește și cu romanul „Povestea călătoarei în timp”, un istoric romantic care prezintă tradiții și ritualuri ale strămoșilor daci. Personajele sale, inclusiv regele Decebal, sunt aduse în prim-plan printr-o documentare riguroasă. Participarea la târgurile de carte din București i-a adus notorietate și recunoaștere, iar feedback-ul pozitiv din partea cititorilor o încurajează să continue să scrie, chiar și cu un program din ce în ce mai aglomerat de când a devenit mamă.
„În tot procesul de scriere și de publicare a tuturor cărților mele am fost susținută necondiționat de familie, în speță de părinți și de soțul meu. Obstacole există mereu. De la îndoielile privind modul în care să concepi o carte până la găsirea unei edituri potrivite și la strategiile de promovare a creațiilor tale. Cam acestea sunt în mare provocările ce se ivesc în fața tuturor scriitorilor români. Cu acestea m-am confruntat și eu.
Cel mai bine vândut roman al meu este „Iubito, te-am jucat la Poker!”, un thriller mafia romance despre clanuri și dependența de poker, dar și despre triunghiurile amoroase din lumea periculoasă a Mafiei. Pentru acest roman am scris și o continuare la cererea publicului („Iubito, te-am jucat la Poker! Revanșa”). Cred că în curând această duologie va fi ajunsă din urmă ca număr de exemplare vândute de cartea „Povestea călătoarei în timp”, un historical romantic despre daci, în care apar ideea de călătorie în timp, dar și unele tradiții, ritualuri și obiceiuri ale strămoșilor noștri, despre care se cunosc prea puține din cărțile de istorie. De asemenea, personaje precum regele Decebal sau familia regală a Daciei preromane sunt prezentate într-o manieră originală în romanul meu, după o muncă de documentare asiduă. Și celelalte patru cărți ale mele au fost foarte bine primite de cititori. S-a întâmplat acest lucru în special din momentul în care am putut participa la târgurile mari de carte din București și mi-am creat o oarecare notorietate în lumea literară”, spune aceasta.
Premiile nu au întârziat să apară, Delia câștigând două distincții pentru povestirea thriller „Focul” la concursul literar „Words&Quarantine” din 2022. Printre autorii săi preferați se numără clasicii români, precum Liviu Rebreanu și Mircea Eliade, dar și scriitori internaționali precum Haruki Murakami și Gabriel García Márquez. Influentele pozitive din partea profesorilor de la Facultatea de Litere din București au contribuit la dezvoltarea sa ca autoare.
„Am reușit să câștig două premii cu povestirea thriller „Focul” la concursul literar ”Words&Quarantine” Ediția 2022. Îmi place enorm să citesc de pe vremea când nici nu visam că aș putea ajunge și eu vreodată autoare de ficțiune. De la noi, îmi plac mult clasicii Liviu Rebreanu și Mircea Eliade. Îi ador pe clasicii străini Alexandre Dumas și Aleksandr Pușkin. De la autorii contemporani, apreciez cel mai mult cărțile lui Mircea Cărtărescu. Sunt o mare fană a realismului magic în literatură, dar și a romanului istoric francez sau britanic. Autorii mei preferați din străinătate sunt: Haruki Murakami, Gabriel García Márquez, Maurice Druon, Isabel Allende, Elif Shafak și Philippa Gregory. Nu pot spune că am un mentor, însă am fost influențată de-a lungul timpului de câțiva profesori extraordinari de la care am avut oportunitatea să învăț la Facultatea de Litere din București, în cadrul studiilor de licență, master, apoi doctorat”, ne mărturisește ea.
Etapele publicării unei cărți sunt bine conturate în experiența Deliei: de la ideea inițială și scrierea propriu-zisă, până la corectură, publicare și promovare. În contextul actual, romanul „Captivi între dragoste și război. Jurnal din Kiev” reflectă atrocitățile războiului ruso-ucrainean și povestea de dragoste interzisă dintre un soldat rus și o profesoară ucraineancă.
„În scrierea romanului „Captivi între dragoste și război. Jurnal din Kiev” am fost inspirată de prima lună a războiului ruso-ucrainean izbucnit în februarie 2022. Cartea, inspirată din fapte reale, surprinde atrocitățile războiului și, cu tot cu partea sa romantică, fiin vorba despre o relație de iubire interzisă dintre un soldat rus și o profesoară ucraineancă din Kiev, este una extrem de tulburătoare și de emoționantă. Am scris-o în aproape cinci luni, procedura de documentare fiind destul de anevoioasă, întrucât nu știam nimic despre strategii și tehnică militare, dar nici nu cunosc limba rusă”, spune Delia.
Recenta sa lucrare, „Iris. Dragoste și Moarte”, publicată în februarie 2024, este un thriller psihologic ce explorează relația complexă dintre o avocată de succes și un membru al grupării separatiste ETA. Inspirată de documentare despre moartea clinică și naționalismul basc, Delia a reușit să creeze o poveste captivantă în aproximativ nouă luni.
„Ultima mea carte, „Iris. Dragoste și Moarte”, publicată în februarie 2024, este un thriller romantic și psihologic a cărui acțiune se petrece în Spania anilor 2000. Iris Valverde, o avocată de succes, este aproape ucisă pe o stradă lăturalnică din Madrid și rămâne suspendată între lumi. Îi trec prin fața ochilor amintiri dureroase din trecutul ei, dar este evidențiată și relația ei toxico-pasională cu Edur Urquiza, un membru al grupării separatiste ETA, din Țara Bascilor. Inspirația pentru acest roman mi-a venit atunci când vizionam documentare despre oameni care au experimentat moartea clinică. Dar și partea cu naționalismul basc m-a pasionat de foarte mult timp. Am dorit să înțeleg cum gândesc extremiștii și care le sunt argumentele. Și cred că mi-a ieșit o carte foarte, foarte interesantă, pe care am terminat-o în aproximativ nouă luni”, argumentează scriitoarea.
Cărțile Deliei Mitroi pot fi achiziționate din marile librării online, iar cititorii sunt invitați să o urmărească pe rețelele de socializare pentru a descoperi mai multe despre creațiile sale.
„Romanele mele se pot achiziționa din marile librării online (Bookzone, Libris, Librărie.Net și Emag) și de pe site-ul Editurii Petale Scrise. Cei care doresc să mă citească și să îmi descopere îndeaproape creațiile sunt invitați să mă urmărească pe rețelele de socializare: Delia Mitroi Autor – Facebook, deliamitroi – Instagram și @delia.mitroi – TikTok”, îndeamnă Delia.