vineri, septembrie 13, 2024

Ultima ora

Sport

Liberalii acuză probleme majore pentru educație și infrastructură, în Craiova

Liberalii Teodor Sas și Florian Gătejescu acuză probleme grave de infrastructură și management în Craiova. Ei au menționat, într-o conferință de presă, că lucrările de reabilitare la mai multe grădinițe nu au fost finalizate, lăsând sute de copii fără acces la educație în condiții normale.

Aceștia mai spun că modul în care sunt gestionate fondurile publice și proiectele de dezvoltare urbană ridică semne de întrebare privind eficiența și prioritățile actualei administrații locale.

De la investițiile costisitoare în spălarea străzilor până la planurile controversate de construire a unei săli de sport pe locul unui ansamblu istoric din secolul al XV-lea, deciziile primăriei provoacă nemulțumiri în rândul liberalilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Săptămâna aceasta au început școlile. Din păcate, în cazul a 8 grădinițe, copiii nu pot să ajungă în aceste unități de învățământ deoarece lucrările de reabilitare nu s-au finalizat. Majoritatea acestor lucrări erau susținute prin fonduri europene, unele chiar prin Programul Regional Operațional 2014-2020. Actuala administrație se laudă cu o absorbție extraordinară de fonduri europene, dar unele proiecte care trebuiau finalizate în urmă cu câțiva ani, nu au fost finalizate la timp și unele au ca termen sfârșitul anului viitor. Timp în care copiii nu pot să intre în acele grădinițe. La nivelul Municipiului Craiova este vorba despre aproximativ 2.000 de locuri. Copiii au trebuit să fie mutați la alte unități de învățământ. Majoritatea sunt în cartierul Craiovița Nouă”, a declarat Teodor Sas, consilier municipal PNL, într-o conferință de presă.

Un alt subiect de discuție intensă în rândul consilierilor locali a fost gestionarea curățeniei stradale. Consilierul municipal PNL, Teodor Sas, a atras atenția asupra unui fenomen ce provoacă nemulțumire, spune el, în rândul cetățenilor: udarea zilnică a străzilor, indiferent de condițiile meteorologice. Această practică nu doar că blochează traficul în orele de vârf, dar generează și costuri semnificative, afirmă Sas.

„Un al doilea aspect pe care l-am tot sesizat, dar nu a produs niciun efect, este că în fiecare zi, indiferent dacă plouă sau nu, vedem acele mașini ale salubrității care udă străzile. Străzile trebuie spălate și udate, dar să vii în fiecare zi cu o mașină care udă străzile la ora 8, când și așa traficul este blocat, să nu faci altceva decât să faci niște bălți, mi se pare un mod total neprofesionist. Costă 40.000 de lei pe zi, 1,2 milioane de lei pe lună. Nu sunt niște cifre inventate, este răspunsul oficial pe care l-am primit. Nu măturat stradal, ci doar spălat. Sunt bani publici aruncați”, a adăugat acesta.

O altă situație ce a stârnit controverse o reprezintă intenția primăriei de a construi o sală de box și scrimă pe locul Pieței Vechi, un ansamblu istoric datând din secolul al XV-lea. Consilierii PNL s-au opus vehement acestei propuneri în ședința de consiliu local, argumentând că nu este oportună construirea unui astfel de complex sportiv în această zonă cu valoare istorică și arhitecturală.

„Piața Veche face parte dintr-un ansamblu de monumente. Datează din secolul al XV-lea, fiind unul dintre cele mai vechi din orașul nostru. Am observat din anul 2023 intenția primăriei de a demola această construcție și de a construi un complex sportiv destinat practicării boxului și scrimei. Noi considerăm că nu este oportună construirea acestui complex în această zonă. Având în vedere existența multor săli în care se desfășoară activități sportive, în Craiova, noi nu considerăm oportună construirea unui alt complex.

Costurile sunt extrem de mari, circa 10 mii de euro pe metru pătrat. Pe lângă toate acestea, cu siguranță, vor interveni probleme de infrastructură. În primul rând, este o zonă unde sunt deficitare spațiile verzi. Complexul are prevăzut, în subsolul său, doar 36 de locuri de parcare. Ceea ce va conduce la mai multe probleme, pentru că în zona se produc ambuteiaje zilnice. Cele 36 de locuri nu pot acoperi nici măcar necesitățile personalului angajat acolo. Nu mai vorbim de eventualele competiții. Este foarte important sportul, dar nu cred că trebuie să ne focusăm atenția doar în această direcție”, a declarat Florian Gătejescu, liderul consilierilor judeteni PNL.

Politica