Salvamontiştii din Argeş au publicat fotografii ale unei persoane surprinse de furtună, care se afla la unu-doi metri de locul în care a lovit un trăsnet. Imaginile arată numeroase semne lăsate de descărcarea electrică pe tot corpul bărbatului, care a fost inconştient timp de câteva zeci de minute după incident.
Salvatorii montani au o serie de recomandări pentru cei pe care furtuna îi prinde pe munte.
”Cam aşa arată «desenul» făcut de descărcarea electrică de la un fulger primit «parţial». Un om care ar fi murit dacă trăsnetul lovea un metru-doi mai aproape! Şi-a pierdut conştienţa pentru 20-30 minute din cauza electrocuţiei şi a bubuiturii, dar şi-a revenit încetul cu încetul, fiind capabil să coboare pe picioare”, este mesajul postat pe Facebook de Salvamont Argeș.
Salvatorii montani au o serie de recomandări pentru cei pe care furtuna îi prinde pe munte.
Aceştia sunt sfătuiţi ca, înainte de toate, să respecte prognozele meteo şi, în special în Munţii Făgăraş, să fie pregătiţi pentru schimbări bruşte ale vremii.
”Părăsiţi urgent creasta principală sau muchiile, unde probabilitatea de lovire este mai mare. Iar dacă frontul vine chiar deasupra voastră, coborâţi sub linia crestei/muchiei şi aşezaţi-vă pe vine (nu jos, în fund!!!) pentru a fi cât mai mici şi pentru a fi relativ izolaţi de talpa bocancilor, dacă trăsneşte foarte aproape.
Nu fugiţi, pentru că apare golul de potenţial care atrage fulgerul!
Nu vă adăpostiţi sub arbori sau stânci, pentru că acestea pot constitui «ţinte» pentru fulger, iar descărcarea vă va electrocuta!”, sunt alte sfaturi ale Salvamont.