luni, octombrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Când vom avea centrală pe gaz la Ișalnița

Noua centrală pe gaz de la Ișalnița are termen de punere în funcțiune finalul anului 2027. Contractul de proiectare și execuție a fost scos la licitație și ar putea fi semnat până la sfârșitul acestui an, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după o vizită făcută la Termocentrala de la Ișalnița.

„Evident că România are nevoie de cărbune și că, dacă dorește să renunțe la aceste grupuri în procesul de tranziție verde, trebuie să pună ceva în loc. Securitatea energetică a românilor nu este negociabilă. Așa cum am spus de multe ori public, avem nevoie de studiul de adecvanță al Transelectrica pentru a putea discuta pe baza unor cifre și argumente concrete cu Comisia Europeană. Studiul este în pregătire la nivelul Transelectrica pentru procedura de achiziție publică.

Între timp, ce putem face noi este să accelerăm investițiile. La Ișalnița este prevăzută o nouă centrală pe gaz, de 850MW, o investiție de 560 de milioane de euro, din care peste 200 de milioane îl reprezintă banii nerambursabili din Fondul pentru Modernizare. Contractul de proiectare și execuție este deja în faza de licitație publică și anticipăm semnarea contractului până la finalul acestui an, cu termen de punere în funcțiune până la sfârșitul anului 2027. Astfel, gazul românesc va produce energie sigură în bandă, cu emisii mai mici de CO2, la un preț competitiv”, a menționat Burduja.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministrul a afirmat că a mers la Termo Ișalnița pentru a le strânge mâna „celor care au pus umărul la creșterea producției de energie în perioada de caniculă”.

„Sunt adevărați eroi aici și peste tot în sistemul energetic românesc, oameni care se străduiesc zi și noapte să asigure funcționarea unor echipamente care au depășit 50-60 de ani de exploatare. De altfel, inaugurarea oficială a SE Işalniţa avut loc în prezenţa Preşedintelui Republicii Franceze, generalul Charles de Gaulle în mai 1968”, a declarat Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei a semnat, în februarie, contractul de finanţare în cadrul Programului-cheie 2 privind construirea de capacităţi electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT), care pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen.

Valoarea acestui contract decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1,259 miliarde de lei, echivalentul a 253,125 milioane de euro, iar finanţarea se va face din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT Power Işalniţa SA, societate în care Complexul Energetic Oltenia S.A. detine 59,9% din capitalul social și Alro S.A. deține 40,1%, din capitalul social.

Politica