luni, octombrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Burduja la Porțile de Fier 1: România are toate atuurile pentru a fi hub energetic în piața de gaze și pilon de stabilitate pentru țările vecine

Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, și ministrul Minelor și Energiei din Serbia, Dubravka Đedović Handanović, au semnat, la Porțile de Fier 1, Memorandumul de Înțelegere privind proiectul de construire a interconectorului de gaze dintre cele două țări.

Investiția vizează conectarea sistemelor naționale de transport al gazelor naturale din cele două țări, realizând legătura dintre nodul tehnologic Mokrin din Serbia și magistrala de transport BRUA de pe teritoriul României, conform reprezentanților Ministerului Energiei.

Pe teritoriul României, conducta de transport gaze naturale se va cupla la conducta BRUA (localitatea Petrovaselo, județul Timiș) și va avea o lungime de aproximativ 86 kilometri (granița dintre România și Serbia – localitatea Comloșu Mare, județul Timiș).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Construcția ar urma să fie demarată anul viitor, având ca termen estimat de finalizare anul 2028.

„În primul trimestru al acestui an, România a asigurat aproape 30% din producția de gaz a întregii Uniuni Europene. Compania națională Romgaz are în continuare planuri mari: Neptun Deep, investiția de 4 miliarde de euro din Marea Neagră, va dubla producția de gaz românesc din 2027; iar la Caragele se forează mai mult ca oricând, cu un program de investiții de peste 1 miliard de lei și așteptăm noi vești bune anul acesta.

România are toate atuurile pentru a fi hub energetic în piața de gaze și pilon de stabilitate pentru țările vecine. Transgaz lucrează la foc automat la terminarea BRUA (magistrala de la Marea Neagră la granița de Vest, segmentul Tuzla-Podișor e ultimul lipsă, iar lucrările sunt avansate) și la operaționalizarea Coridorului Vertical, alternativă la gazele rusești pentru întreaga regiune.

Astăzi (n.r.luni), la Porțile de Fier I, am mai făcut un pas important: am semnat împreună cu Ministrul Minelor și Energiei din Serbia, Dubravka Đedović Handanović, Memorandumul de Înțelegere privind Proiectul de Construcție a Interconectorului de Gaze între România și Serbia. Acest proiect strategic va conecta sistemul de transport al gazelor naturale din Serbia, prin nodul tehnologic Mokrin, cu magistrala BRUA din România, deschizând noi oportunități pentru diversificarea surselor de energie și creșterea competitivității prețurilor la gaze.

Interconectorul Arad-Mokrin va juca un rol esențial în securitatea energetică și în integrarea regională a piețelor de energie. Ne dorim să începem construcția anul viitor, pentru ca acest proiect să devină realitate până cel târziu în 2028”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, investiția ar urma să asigure o piață mai competitivă, care va aduce prețul cel mai mic consumatorilor, dar și securitate energetică, dezinsularizarea sistemelor energetice și diversificarea surselor de aprovizionare.

„Totodată, colaborăm strâns cu Serbia pentru dezvoltarea interconexiunilor de energie electrică, iar proiectul strategic Reșița-Pancevo avansează prin eforturile Transelectrica. La finalul acestui an va fi gata circuitul 2, iar în prima parte a lui 2025 va fi terminat întregul proiect, inclusiv circuitul 1.

Prin acest parteneriat cu un aliat istoric de nădejde, ne asigurăm că România își asumă pe deplin să acționeze ca un actor cheie în regiune, cu un sector energetic puternic, competitiv, stabil și orientat spre viitor”, a adugat ministrul.

Politica