luni, ianuarie 6, 2025

Ultima ora

Sport

Profesoară din Olt cu 10 la Titularizare și Definitivat nu prinde post de titular

Elena Mădălina Nițoiu este singurul candidat care a obținut media 10 la Titularizare, în județul Olt. Afișarea notelor de la Definitivat i-a mai adus candidatei încă un 10, tot singura medie maximă din județ. Pentru că nu sunt posturi de titular, va susține Titularizarea și în anii următori.

Profesoara Elena Mădălina Nițoiu a absolvit Facultatea de Drept în 2010 și Facultatea de Educație Fizică și Sport în 2022. De doi ani predă Educație Fizică și Sport, în anul școlar încheiat în vară având ore în două școli din mediul rural, scrie adevarul.ro

De trei ani dă concursul de Titularizare și de fiecare dată a obținut notă foarte mare la proba scrisă, cea mai grea din cadrul concursului (aproape 9,00 în 2022, 9,40 în 2023 și 10 în 2024). Nu sunt posturi titularizabile (anul acesta este unul singur, pentru care nu va opta pentru că este la peste 50 km de casă), așa că va susține examen și anul viitor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tânăra profesoara spune că cele două note de 10 obținute în acest an sunt rezultatul câtorva luni de muncă. A contat, pe de altă parte, și experiența acumulată în cei doi ani de predare.

Examenul nu i s-a părut deosebit de dificil. Pe de altă parte, împărtășește doar într-o mică măsură opinia multor candidați de la Titularizare care susțin că „subiectele nu au nicio legătură cu ce facem noi la clasă”.

 „Sunt trei subiecte. Primele două sunt de teorie, iar al treilea este exact ce se lucrează la clasă. Anul acesta a fost alergarea de viteză și un circuit de forță, lucruri pe care noi le facem la școală, clar. Partea de teorie… Într-adevăr, nu-ți trebuie definiția capacității motrice, spre exemplu, la ore, niciodată, nu vorbești cu copiii despre asta, nu le spui, dar pe baza teoriei punem în practică anumite lucruri. Deci e important să știm și teoria. Acum, sunt lucruri care nu-mi trebuie la clasă. Funcțiile Educației fizice – nu o să am nevoie de ele niciodată, dar trebuie să le știi pentru examen. Deci sunt și lucruri care nu ne trebuie la clasă, într-adevăr, dar pe care totuși trebuie să le cunoască un profesor, consider eu, indiferent ce disciplină predă. N-ar trebui să fie greu pentru un profesor. Noi asta facem, învățăm. Pe teorie ne sprijinim, de acolo pleacă bazele”, spune profesoara.

Ca suplinitor știe că îi expiră în fiecare an contractul de muncă, știe de asemenea că nota 10 de anul acesta nu-i poate aduce nimic în plus față de nota de anul trecut (când a reușit tot prima notă pe județ pentru disciplina Educație Fizică și Sport, dar n-au fost posturi vacante de titular).

„Eu voi avea contract, la fel, pe un an, după care trebuie din nou să dau Titularizarea sau peste doi ani să merg pe continuitate, dar în timp poate voi găsi post. Mă gândesc că poate pot să cer pe viabilitatea postului pe undeva, să devin titulara școlii, dar tot trebuie să mai dai o dată Titularizarea. E puțin mai complicat și am colegi care se zbat de mulți ani să prindă un post, colegi care predau la trei-patru școli poate, și cu note bune la Titularizare. Știam că asta e situația, știam că pot să suplinesc și cu nota 10 și, ca idee, nota 10, la anul, dacă nu dau examen, mare lucru nu mai valorează. Cineva cu 5 poate să ia ore înaintea mea”, explică profesoara.

Lucrul cu copiii o motivează să nu renunțe, activitatea la catedră oferindu-i cu adevărat satisfacții. A ales anul trecut, în ședința de repartizare pe posturi a suplinitorilor, ore în două școli din mediul rural, deși la fel de bine, spune, putea alege să predea la oraș. Nu a regretat niciun moment, din contră, se bucură enorm de progresul fiecărui copil în parte.

„E o satisfacție să observi că poate cade din picioare când face o genuflexiune și apoi reușește să le execute atât de bine, sau îi e frică să urce pe scara fixă și apoi lucrează abdomene fără niciun fel de teamă. De aici a pornit totul”, mai spune Mădălina Nițoiu.

Foto: arhivă

Politica