Un mehedințean va coordona echipajul de 8+1
Jocurile Olimpice au început! Doi foști sportivi de la CSS Orșova sunt portdrapelul României, iar un mehedințean va coordona echipajul de 8+1.
Jocurile Olimpice de Vară de la Paris au debutat vineri seara cu ceremonia de deschidere, iar portdrapelul României este purtat de doi foști canotori de la CSS Orșova. Originari din Suceava, Marius Cozmiuc și Ionela Cozmiuc (Lehaci), ambii legitimați în prezent la CS Dinamo București, vor purta portdrapelul României la JO de la Paris, conform informatiadeseverin.eu.
Portdrapelele poartă steagurile naționale ale țării lor la ceremoniile de deschidere și închidere ale Jocurilor Olimpice, iar președintele Klaus Iohannis a înmânat drapelul României celor doi sportivi, soț și soție, miercuri seara, la Cotroceni. Marius și Ionela Cozmiuc au devenit primul cuplu soț-soție din istorie care poartă portdrapelul României la Jocurile Olimpice moderne, înființate în 1900 de francezul Pierre de Coubertin.
Din cei 106 sportivi români calificați la Jocurile Olimpice de la Paris, 44 sunt canotori, inclusiv Adrian Munteanu, cârmaciul născut la Orșova. Fost junior la CSS Orșova, Munteanu este legitimat la CS Dinamo București și va concura în echipajul de 8+1, având ca obiectiv câștigarea unei medalii. Munteanu a participat și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021, unde s-a clasat pe locul al șaptelea în proba de 8+1.
Singurele medalii cucerite de sportivii originari din Mehedinți la JO au fost aduse de boxerul severinean Dumitru Cipere (bronz la JO de la Moscova 1980) și de canototorul născut la Cujmir Iulică Ruican (aur la 4+1 și argint la 8+1 la JO de la Barcelona 1992). Ultima sportivă din Mehedinți calificată la JO a fost, in 2012, la Londra, atleta Ancuta Bobocel, dar aceasta n-a prins finala la 3000 m obstacole.
Cei 44 de canotori calificați la JO de la Paris
– Magda Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Iulia Buhuș, Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Victoria Petreanu (8+1);
– Mihăiță Țigănescu, Alexandru Danicu, Mugurel Semciuc, Bogdan Baitoc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci și Adrian Munteanu ( 8+1);
– Simona Radiș și Ancuța Bodnar (dublu vâsle);
– Florin Enache, Ioan Prundeanu, Andrei Cornea și Mihai Chiruță (patru vâsle);
– Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Stefan Berariu și Florin Lehaci (patru rame);
– Patricia Cireș, Cristina Drugă, Andrada Moroșanu și Ema Ciotău (patru vâsle);
– Amalia Bereș, Maria Tivodariu, Magda Rusu și Mădălina Bereș ( patru rame);
– Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru (dublu vâsle);
– Ciprian Tudosă și Florin Arteni (dublu vâsle);
– Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan (dublu rame);
– Ioana Vrânceanu și Roxana Anghel ( dublu rame);
– Mihai Chiruță (simplu)
Aproape jumătate dintre ei au făcut junioratul la CSS Orșova, dar originar din Mehedinți nu este decât Adrian Munteanu.