Volum de amplă cercetare științifică, donat bibliotecilor din țară – „Istoricul Cristian Troncotă la 70 ani – Securitate națională și pe mapamond”

Ana-Maria Constantinescu
10 Min Read

Un volum de amplă cercetare științifică a ajuns în cele mai importante biblioteci din țară, în urma unei donații făcute recent de dr. Liviu Stan. Este vorba despre volumul „Istoricul Cristian Troncotă la 70 ani – Securitate națională și pe mapamond”, ai cărui autori coordonatori sunt prof. Univ. dr. Lucian Giura, prof. univ. dr. Corvin Lupu și dr. Liviu Stan.

Cartea aniversară cuprinde studii și eseuri realizate de 18 coautori, dar și interviuri realizate cu istoricul Cristian Troncotă.

Cititorii vor regăsi în paginile acestui volum aniversar subiecte legate de Revoluția din ’89, de securitatea internă și internațională și chiar despre cea mai recentă provocare a mapamondului – pandemia de Coronavirus.

De altfel, Liviu Stan a realizat, în plină pandemie, un interviu cu istoricul Cristian Troncotă în care au dezbătut efectele acesteia asupra securității interne și globale. Interviul poate fi citit în paginile volumului menționat, iar în continuarea acestuia, dr. Liviu Stan a realizat studiul „Efectul „Cobra”: sau despre felul în care momentele istorice sunt folosite”, și acesta cuprins în cartea „Istoricul Cristian Troncotă la 70 ani – Securitate națională și pe mapamond”.

„Prin definiție, un stimulent pervers este un stimulent care are un rezultat neintenționat și nedorit, care este contrar intențiilor designerilor săi. „Efectul Cobra” este cel mai direct tip de stimulent pervers, de obicei deoarece stimulentul recompensează în mod neintenționat oamenii pentru înrăutățirea problemei. Acest stimulent pervers, cel mai probabil, se va întoarce, în timp, asupra celor ce l-au creat și făcut posibil, cu cinismul de rigoare, având în vedere moartea atâtor milioane de oameni.” – extras din studiul „Efectul „Cobra”: sau despre felul în care momentele istorice sunt folosite”, realizat de dr. Liviu Stan.

„Asta înseamnă cercetarea științifică, tinere domn: Adevărul! Să nu-ți fie niciodată „frică”

Revenind la donația de carte, Liviu Stan a precizat că își dorește ca volumul să poată fi accesat atât de specialiști cât și de publicul larg.

„Mă apropii de prima jumătate a vieții mele de până acum, iar unul dintre lucrurile care îmi mai produc „furtuni interioare” este conceptul de „amor științific”.

Niciodată nu am fost „vânzător de cărți” așa cum nu am fost și nici nu aș fi putut fi „vânzător de oameni” (la propriu și la figurat)!

Prin urmare, am donat un număr de exemplare din prezentul volum către toate bibliotecile județene de renume din țară (Constanța, București, Craiova, Timișoara, Sibiu, Cluj, Tg. Mureș, Baia Mare, Satu Mare, Suceava și Iași), precum și către bibliotecile unor universități de prestigiu și academii militare (Universitatea din București, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea din Craiova ș.a.m.d.), pentru a putea fi accesate, citite, evaluate, folosite, contestate, citate, elogiate și/sau criticate, și de ce nu!, „crucificate”(!), atât de personalul de specialitate, cât și de către publicul larg.

Un mare profesor din trecut mi-a spus: „Asta înseamnă cercetarea științifică, tinere domn: Adevărul! Să nu-ți fie niciodată „frică” de ceea ce scrii, chiar și dacă îi poate supăra (pe unii)!”.

Am donat un număr de exemplare și pentru platformele librăriilor online, iar prezentul volum va putea fi identificat și accesat pe libris.ro, librărie.net și cărturești.ro”. Pentru mine, rămâne bucuria de a fi fost parte (pentru prima oară) într-o echipă mixtă de cercetători de talie națională și internațională (în sistemele Ministerului de Interne, Ministerului Apărării și nu numai), onoarea de a mă număra printre cei trei autori coordonatori ai prezentului volum, experiența studiului și confirmarea morală și științifică primită de la Excelențele Lor și nu în ultimul rând: a 3-a carte! Le mulțumesc din suflet, mereu, prin umbrele și luminile timpului -prezent și viitor- tuturor celor care au fost parte în acest proiect, tuturor celor prezenți și/sau apropiați și le transmit, întotdeauna, gândurile mele bune”, a menționat dr. Liviu Stan.

Așa cum am precizat cartea este una aniversară, dedicată istoricului și profesorului Cristia Troncotă. Născut la 12 ianuarie 1954, în București, Cristian Troncotă „este un istoric care a publicat evenimente și fenomene din istoria serviciilor secrete românești în care fost deschizător de drumuri, a abordat subiecte sensibile din istoria României, scriind adevăruri pe care forțe importante din România euro-atlantică le ascund și le-ar dori uitate sau prezentate în mod fals. (…) Cristian Troncotă a găsit soluții pentru a scrie adevărul, iar acolo unde nu l-au putut scrie complet, a lăsat condițiile favorabile completării sale, pentru momentul în care va fi posibil să spună și ceea ce mai lipsește din întreg”, după cum îl descrie prof. univ. dr Corvin Lupu, în paginile vomului de față.

Lista publicațiilor, a studiilor și articolelor realizate de Cristian Troncotă este impresionată. Între titluri amintim: Istoria serviciilor secrete românești. De la Cuza la Ceaușescu;Torționarii. Istoria instituției Securității regimului comunist din România; Momente și personalități din istoria serviciilor secrete românești; Prăbușirea mitului Securității. Adevăruri ascunse despre generalul Iulian Vlad și instituția Securității regimului communist din România (în colaborare cu Corvin Lupu); Trădarea se cuibărise demult în D.S.S. Dialoguri despre cum era supravegheată instituția Securității regimului communist din România, (în colaborare cu Constantin Aioanei).

„ISTORICUL CRISTIAN TRONCOTĂ LA 70 DE ANI – SECURITATE NAȚIONALĂ ȘI PE MAPAMOND.”

(Editura Info, Craiova, 2024)

Autori coordonatori:

Prof.univ.dr. Lucian Giura, Prof.univ.dr. Corvin Lupu, Dr. Liviu Stan

Coautori:

Prof.univ.dr. Gheorghe F. Angelescu, Prof.univ.dr. Adrian Onofreiu, Prof.univ.dr. Cristian Troncotă, Prof.univ.dr. Ștefan Buzărnescu, Prof.univ.dr. Eugen Străuțiu, Conf.univ.dr. Ionuț Țene, Conf.univ.dr. Miruna Troncotă, Conf.univ.dr. Armand Calotă, Lect.univ.dr. Marius Spechea, Lect.univ.dr. Tiberiu Tănase, Lect.univ.dr. Grațian Lupu, Lect.univ.dr. AnneMarie Munteanu, Dr. Alin Spînu, Dr. Florian Banu, Dr. Dan Cătănuș, Dr. Ammar El Beni, Dr. Flavius Stan, Dr. Vasile Simileanu.

Studii și eseuri din carte:

Temerea de Dumnezeu și receptarea sensului vieții veșnice în învățătura sfinților trei ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Prof.univ.dr. Gheorghe F. Angelescu

O biografie Axente Banciu, Prof.univ.dr. Lucian Giura

Majoritate/Minoritate la Bistrița în perioada interbelică (1918-1940): Tribulații atitudinale, Prof.dr. Adrian Onofreiu

Achizițiile de avioane și dezvoltarea industriei aeronautice naționale, în analiza Serviciului Secret de Informații (ianuarie 1938), Dr. Alin Spânu

Organizarea activității structurilor serviciului special de informaţii în Transnistria, în timpul campaniei de pe Frontul de Est (1941-1944), Conf.univ.dr. Pavel Moraru

Emil Bodnăraș. O dezertare enigmatică şi un destin de excepţie, Dr. Florian Banu

Emil Bodnăraş. O biografie (1904-1976), Dr. Dan Cătănuş

Istoria nu poate fi falsificată, Prof.univ.dr. Cristian Troncotǎ

Din nou despre trădarea României de către Securitate. Complotul Anticeaușist. Ceaușescu singur, Prof.univ.dr. Corvin Lupu

Asasinarea lui Nicolae Ceaușescu. Crimă cu premeditare, Conf.univ.dr. Ionuț Tene

Marea păcăleală din decembrie 1989, Prof.univ.dr Ștefan Buzărnescu

Momente memorialistice din activitatea de contraspionaj economic, Colonel în retragere Ioan Bâlbă

Activitatea teroristă desfășurată de statul islamic între anii 2020-2023, Dr. Ammar El Benni

Securitate și insecuritate în Balcanii de Vest după începerea războiului din Ucraina, Conf.univ.dr. Miruna Butnaru-Troncotă

Aspecte ale formării culturii de securitate și rolul studiilor de securitate ca domeniu de studii universitare, Lect.univ.dr. Marius Spechea

Intelligence-ul un domeniu al cunoașterii științifice, Lect.univ.dr. Tiberiu Tănase

Înghețarea conflictului în Ucraina – Most Likely Scenario, Dr. Stan Mircea Flavius

Altfel, despre China, Prof.univ.dr. Ștefan Buzărnescu

Rolul internațional al Chinei în cercetarea românească recentă, Prof.univ.dr. Eugen Străuțiu

Pacea: Ideal sau realitate? O analiză a dimensiunilor subiective și obiective, Conf.univ.dr. Armand Calotă

Efectul „Cobra”: Sau despre felul în care momentele istorice sunt folosite, Dr. Liviu Stan

Ordinea mondială – dimensiuni ale securității umane și naționale, Lect.univ.dr. Grațian Lupu

Quo Vadis, România? Quo Vadis Geopolitica?, Dr. Vasile Simileanu

Resursa informațională – resursă de importanță majoră în organizarea şi desfășurarea acțiunilor militare postmoderne, Lect.univ.dr. Nicoleta Annemarie Munteanu

Policlinica Buna Vestire Craiova
Distribuie acest articol