joi, ianuarie 9, 2025

Ultima ora

Sport

Doljul, mai atractiv cu muzee fără pereche

Consiliul Județean (CJ) Dolj, condus de președintele Cosmin Vasile, se remarcă, luând în calcul investițiile realizate în perioada 2020 – 2024 și proiectele asumate până în 2028, cu o performanță neegalată în România: o instituție culturală nou-înființată, în medie, pentru fiecare an de activitate. Două dintre obiectivele deschise publicului în actualul mandat se disting cu adevărat, fiecare dintre ele fiind unic în țară.

Inaugurat în septembrie 2022, Centrul „Constantin Brâncuși“ este rezultatul unui concept al renumitului arhitect Dorin Ștefan.

Prisma din sticlă, o premieră internațională

Policlinica Buna Vestire Craiova

Secțiunea subterană a edificiului oferă spații generoase, dotate cu echipamente moderne, pentru expoziții, concerte sau conferințe. La suprafață, este cu adevărat spectaculoasă prisma din sticlă, înaltă de peste 12 metri, asamblată cu o tehnologie folosită în premieră internațională.

„Am reușit, la finalul unor eforturi considerabile, să inaugurăm la Craiova edificiul celui mai mare sculptor al secolului al XX-lea. Prin acest «omagiu în beton și sticlă», așa cum spunea omul care a avut viziunea acestui edificiu, arhitectul Dorin Ștefan, am dorit să completăm cu informații inedite colecția de opere ale lui Brâncuși de la Muzeul de Artă Craiova, prin amenajarea unui spațiu expozițional generos. Aici, cei interesați pot descoperi povestea Hobița – Paris, via Craiova, bârnele recuperate de V. G. Paleolog de la atelierul ilustrului artist din Paris și multe alte aspecte din viața sculptorului, prin intermediul tehnologiei moderne cu care este dotat acest spațiu.

Am lucrat în echipă și am avut parte de susținere deosebită din partea Primăriei Municipiului Craiova, prin intermediul doamnei primar Lia Olguța Vasilescu. Împreună, am dezvoltat un parteneriat menit să aducă mai multă intensitate vieții culturale din oraș și din întreaga regiune“, a declarat Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj și candidatul PSD pentru un nou mandat la conducerea administrației județene.

Noul obiectiv, aflat în vecinătatea Muzeului de Artă, contribuie la consolidarea poziției pe care Craiova o deține între marile capitale culturale.

„Ne-am mândrit până acum cu Parcul Romanescu, medaliat cu aur la Paris pentru cel mai frumos parc european, cu Festivalul Shakespeare, cu festivalul de animație «Puppets Occupy Street», al doilea ca importanță din Europa. De acum, Craiova are în patrimoniu și o clădire unicat prin originalitate și modul de îmbinare a sticlei, care ne așază pe harta culturală a lumii!“, a afirmat primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu.

Marile valori ale exilului revin acasă

Un an mai târziu, la Craiova și-a deschis porțile Muzeul Cărții și Exilului Românesc, o instituție fără echivalent la nivel național, înființată în cadrul unui proiect european în valoare de aproape 5 milioane de euro. Finanțarea obținută de CJ Dolj a asigurat restaurarea unei clădiri cu statut de monument, Casa Dianu, și dotarea integrală a spațiilor muzeale.

„Am reușit să redăm circuitului cultural un imobil emblematic și am creat o instituție care acum pune în lumină o serie întreagă de colecții inedite, inclusiv manuscrise care nu mai fuseseră văzute de ochii cercetătorilor. Tot în incinta Casei Dianu, vom înființa un institut de cercetare, a cărui necesitate a apărut după ce s-a cristalizat proiectul Muzeului Cărții și Exilului Românesc“, a precizat Cosmin Vasile.

În patrimoniul noului muzeu se regăsesc peste 40 de colecții, asociate unor personalități marcante, precum Basarab Nicolescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Andrei Șerban, dar și arhivele „Cenaclului de la Neuilly“ și ale „Asociației HYPERION“.

Istorie recuperată: culele din Brabova și Cernătești

O inițiativă reprezentativă la nivel național a administrației conduse de Cosmin Vasile a vizat punerea în valoare a culelor din Brabova și Cernătești, în parteneriat cu autoritățile locale. Cu ajutorul finanțării europene, cele două edificii, monumente istorice de importanță națională, au fost consolidate, restaurate, dotate și amenajate ca puncte muzeale, în coordonarea Muzeului Olteniei. „Angajamentul nostru este acela de a aduce în lumină istoria și valorile acestui județ, de a ne așeza pe harta țării cu obiective reprezentative și de a ne impune în rândul celor care folosesc fondurile europene pentru revitalizarea satului românesc. Astfel, două construcții cu specific oltenesc, Cula Izvoranu-Geblescu și Cula Cernăteștilor, îmbogățesc acum patrimoniul cultural și turistic al Doljului“, a declarat Cosmin Vasile.

Casa Memorială „Amza Pellea“, renovată și redeschisă

Casa părintească din Băilești a celui mai mare actor român, Amza Pellea, a fost renovată și transformată în punct muzeal, în subordinea Muzeului Olteniei, printr-un demers al Consiliului Județean Dolj. Vizitatorii regăsesc aici valoroase obiecte personale donate de fiica actorului, actrița Oana Pellea, fotografii de familie, elemente de recuzită, dar și o expoziție digitală cu secvențe din filmele pentru care Amza Pellea a rămas în memoria tuturor.

Finanțare europeană pentru „Elena Farago“

Monument istoric de importanță națională, Casa Memorială „Elena Farago“, din Craiova, intră într-un amplu proces de restaurare. Edificiul va include 3 încăperi amenajate pentru a evoca personalitatea celebrei poete, dar și spații pentru diverse activități culturale. Lucrările se derulează printr-un proiect european implementat de administrația condusă de Cosmin Vasile, demers care mai prevede dotarea cu mobilier și echipamente informatice a 30 de biblioteci din Dolj.

Demers reprezentativ pentru cicloturism

Administrația condusă de Cosmin Vasile a obținut fonduri nerambursabile în vederea amenajării unui traseu pentru biciclete de 360 km, pe teritoriul județelor Mehedinți, Dolj și Olt. Itinerarul – parte din cea mai populară rută cicloturistică europeană, EuroVelo 6 – traversează, în Dolj, localitățile Cetate, Maglavit, Calafat, Ciupercenii Noi, Desa, Poiana Mare, Piscu Vechi, Ghidici, Rast, Negoi, Catane, Bistreț, Cârna, Măceșu de Jos, Gighera, Ostroveni, Bechet, Călărași și Dăbuleni.

Acces liber în muzee pentru elevi

La inițiativa președintelui Cosmin Vasile, CJ Dolj a decis ca, începând din 2024, să le ofere intrare liberă tuturor elevilor în instituțiile muzeale pe care le coordonează. Măsura vine în completarea unei campanii de succes a administrației, „EU la muzEU“, în cadrul căreia, anual, aproape 9.000 de școlari din clasele a VI-a și a VII-a beneficiază în mod gratuit de tururi de vizitare a muzeelor, celor proveniți din afara Craiovei fiindu-le asigurate transportul și o masă caldă.

Noi inițiative emblematice ale administrației conduse de Cosmin Vasile

Angajamentul PSD pentru îmbogățirea patrimoniului cultural și turistic al Doljului se reflectă și în proiectele pe care Cosmin Vasile și le asumă pentru următorul mandat la conducerea Consiliului Județean (CJ) și care prevăd crearea unor noi instituții muzeale.

Unul dintre demersurile importante pe care CJ Dolj le-a pregătit în vederea obținerii finanțării europene vizează amenajarea unui muzeu al satului, cu o importantă componentă interactivă, în localitatea Rasnicu Oghian din comuna Cernătești. Complexul va cuprinde gospodării tradiționale reprezentative pentru județele Dolj, Mehedinți și Olt, dar și o clădire cu rol de spațiu expozițional, o zonă destinată organizării de evenimente culturale și una pentru campare.

„Completăm unul dintre principalele proiecte ale CJ Dolj în domeniu, cel prin care am repus în valoare culele. Acum, într-o nouă colaborare cu autoritățile din Cernătești, amenajăm un muzeu cu importanță regională, pe terenul din jurul unui edificiu cunoscut drept «Conacul Săulescu» – acolo unde se consemnează că a fost adăpostit tezaurul Primăriei Municipiului București, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial“, a precizat Cosmin Vasile, candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Dolj.

Galeria figurilor ilustre din Oltenia

Programul Regional Sud-Vest Oltenia – avut în vedere ca sursă de finanțare pentru crearea muzeului satului – este cel care poate asigura fondurile europene și pentru un alt proiect de amploare propus de Cosmin Vasile. Investiția urmărește restaurarea clădirii în care funcționează Școala de Arte și Meserii „Cornetti“, din Craiova, dotarea și reconfigurarea acesteia ca sediu pentru o nouă instituție: Muzeul Oamenilor de Știință din Oltenia. Acesta va cuprinde spații expoziționale destinate unei largi game de domenii, de la medicină și matematică la tehnologie și inovație, dar și personalităților care au adus contribuții remarcabile la dezvoltarea acestora, precum George Constantinescu, Petrache Poenaru, Dimitrie Gerota sau Ștefan Odobleja.

De asemenea, onorând o altă figură ilustră a Doljului, Consiliul Județean a preluat recent Casa Memorială „Alexandru Macedonski“, din comuna Goiești, pe care o va restaura și reda circuitului cultural și turistic, cu ajutorul fondurilor guvernamentale.

Comandat de PSD Dolj, executat de Inter Regional Management, CUI mandatar financiar 21240002.

Politica