sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

O profesoară din Olt, distinsă cu titlul „Profesorul Anului în mediul rural“

O profesoară de istorie din județul Olt a primit titlul „Profesorul Anului în mediul rural“, la categoria „Implicare în comunitate“ – dintre 250 de nominalizați –, în cadrul galei organizate de Teach for Romania, eveniment organizat anual, la mijlocul lunii februarie.

Lăcrămioara Cule are 48 de ani și este la catedră de 14 ani, ultimii zece petrecându-i la școala din Scărișoara – a dat postul de titular la Liceul „A.I. Cuza“ din Corabia pe o școală de țară, o decizie pe care nu mulți colegi ar fi avut curajul să o ia. De doi ani, profesoara este și director al școlii cu peste 400 de copii, scrie adevarul.ro

Lăcrămioara Cule vorbește despre comunitate și cum problemele sale se reflectă în performanțele școlare. În comunitate există multe familii de romi rudari pentru care beneficiile materiale nu au o importanță prea mare pentru a-și trimite copiii la școală, lucru care face misiunea profesorilor să fie și mai grea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu ajutorul organizației Roma Education Fund, a reușit să înființeze programul „A doua șansă“, prin care tinerele mame, multe adolescente, sunt așteptate să își termine studiile, fiind primite și cu bebelușii.

Profesoara spune că astfel, prin această experiență, cei mici nu vor ajunge în locul părinților – iată, așadar, un proiect care țintește viitorul îndepărtat. Mamele copiilor din localitate nu-și mai pun problema ce le dau de mâncare la prânz pentru că li se oferă o masă caldă la școală.

”La A doua șansă am văzut cele mai multe rezultate, pentru că sunt deja adulți, își dau seama ce au pierdut și se întorc la școală. Am avut o fostă elevă, chiar i-am fost dirigintă, care a abandonat școala chiar în clasa a VIII-a. Și de câte ori o vedeam că trece pe stradă, o opream și-i spuneam: „Ligia, vino la școală, haide să termini!“. Am înscris-o la „A doua șansă“, a venit și și-a luat și permisul de conducere, e gravidă și vine la școală. Vin multe cu copilașii”, a spus Lăcrămioara Cule într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“.

De mai mulți ani școlarii merg în excursii, fac fotbal, tenis, atletism și alte sporturi și au devenit lideri la concursurile zonale. La școală se organizează și cursuri, dar și burse ale locurilor de muncă pentru adulți, iar specialiști de tot felul vin să le vorbească părinților și să-i convingă să-și lase copiii la școală.

”Mă gândesc la o elevă căreia i-am convins părinții să o lase să meargă la liceul pe care dorea să-l urmeze. Ea era elevă de 10 și putea face orice, dar dorea să picteze. A vrut să meargă în Craiova, la Liceul de Artă „Marin Sorescu“. Știți cum e mentalitatea că „artiștii mor de foame“, de parcă altceva dacă faci ai viitorul asigurat în România. Fata a luat 10 pe linie la BAC. Am fost atât de mândră că m-a pomenit printre profesorii ei. Vă dați seama că la liceu a avut profesori deosebiți.

Îmi mai amintesc de un băiețel, Tudorache, care avea probleme, nu știa să scrie foarte bine din cauză că lipsise foarte mult. Asta se recuperează greu, însă Tudorache era foarte isteț. L-am remarcat de la primele ore și le-am spus colegilor din cancelarie. Tudorache a căpătat încredere în el dacă noi toți l-am lăudat, l-am ajutat, l-am încurajat, am vorbit și cu părinții, nu i-am lăsat în pace. Și Tudorache, care nu știa să scrie bine în clasa a V-a, în clasa a VIII-a, la Evaluarea Națională, a luat cea mai mare notă din centrul de examen, la Română. Au fost vreo 180 de copii în centru. Peste 9,80 a fost nota. Apoi, marea provocare a fost că nu voiau să-l lase la liceu. Am dus muncă de lămurire cu părinții. Mama voia, tatăl nu voia. A ajuns la liceu Tudorache și se menține, are medii peste 9. Și sunt mulți astfel de copii”, a mai spus profesoara.

Foto: Faceboo/Teach for Romania

Politica