luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

S-a semnat contractul pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova

Joi, 21 martie, a avut loc, la Palatul Victoria, ceremonia de semnare a contractului pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova – faza 1. La eveniment au fost prezenți premierul Marcel Ciolacu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Fondurilor Europene,- Adrian Câciu, dar și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu și președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că „spitalul regional de la Craiova va deservi întreaga regiune de sud-vest a României şi în spital se vor putea trata peste 800 de persoane pe zi”. Şeful Executivului a mai precizat că spitalele regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova vor fi un pas înainte pentru sistemul de sănătate românesc.

„După 15 ani în care românii au tot aşteptat construirea spitalelor regionale, iată, în nicio lună, acest guvern reuşeşte să spele această ruşine naţională şi să dea drumul, în sfârşit, construcţiei spitalelor regionale. Pe 28 februarie, aici, în această sală, am semnat contractele pentru spitalele regionale de la Iaşi şi Cluj, iar astăzi semnăm contractul pentru cel de-al treilea spital regional de urgenţă, de la Craiova. Spitalul regional de la Craiova va deservi întreaga regiune de sud-vest a României şi va oferi servicii de asistenţă medicală de înaltă complexitate, utilizând tehnologii de ultimă generaţie pentru diagnostic şi tratament. Spitalul regional va putea trata peste 800 de persoane pe zi”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministrul Sănătăţii Alexandrul Rafila a declarat că Primăria Craiovei a jucat un rol important în realizarea procedurilor necesare semnării contractului.

„Realizarea proiectului tehnic al acestui spital a necesitat foarte multă muncă şi aprobări din partea Primăriei din Craiova. Şi, în mod evident, responsabilitatea pentru sănătatea comunităţii a făcut, bineînţeles, ca participarea să fie deplină şi să putem să devansăm termenul aşteptat pentru acest spital regional”, a explicat Rafila.

Acesta reamintit, că ţara noastră are, în prezent, o infrastructură spitalicească în dezvoltare rapidă, prin proiectele demarate din banii europeni, prin fonduri prevăzute în PNRR, cât şi din alocările de la buget.

„Ne dorim ca aceste lucruri să fie finalizate şi pacienţii din România să aibă acces la servicii de sănătate. E vorba despre responsabilitate, profesionalism şi foarte multă muncă, lucrurile acestea cred că sunt definitorii pentru Guvernul României”, a mai explicat ministrul Sănătăţii, prezent la ceremonie.

Şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a spus prin realizarea investiţiilor este obţinută încrederea cetăţenilor.

„Este un moment care închide o etapă şi deschide altă etapă. Practic, în această zi închidem etapa contractării, pe de-o parte, a spitalelor regionale, pentru finanţarea acestor trei spitale regionale, pe de altă parte a contractării execuţiei pe fiecare dintre cele trei spitale regionale. E foarte important momentul, pentru că, de fapt, este timpul pentru un nou angajament, acela că spitalele regionale să fie realizate în termenele asumate sau, dacă se poate, chiar şi mai repede, gradul de aşteptare este ridicat. Până la urmă încrederea cetăţenilor se realizează prin fapte, prin realizarea de investiţii”, a afirmat Câciu.

Ministrul PSD a amintit că şapte miliarde de euro sunt disponibile pentru investiţii în Sănătate, bani din PNRR, fonduri europene din Programul de Sănătate, cât şi fonduri dintr-un nou program care văr fi aprobate săptămânile următoare, privind infrastructura spitalicească la nivel de municipii, oraşe şi judeţe, în valoare de 2,6 miliarde de euro.

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, prezentă la eveniment a spus că, Guvernul și-a onorat promisiunea.

„Am participat, astăzi, la Sediul Guvernului României, la semnarea contractului de execuție pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova. Este o promisiune onorată de către Guvernul României, care va deservi întreaga regiune a Olteniei. 

Intrăm, așadar, într-o nouă etapă, de luna viitoare urmând să înceapă lucrările efective la noul spital, care va avea două clădiri separate, conectate printr-un coridor. Clădirea principală va găzdui toate departamentele spitalului, în timp ce a doua clădire va fi dedicată Centrului de tratare a cancerului”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

La rândul lui, Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, a mărturisit că administrația județeană a contribuit încă din faza de concept, atât cu specialiști, cât și cu investițiile necesare.

”Este un moment pe care îl așteptam de ani întregi și pentru care administrația județeană a contribuit încă din faza de concept, atât cu specialiști, cât și cu investițiile necesare.

Acest mega-proiect este menit să revoluționeze imaginea sistemului medical din întreaga regiune Oltenia, fiind dotat cu 807 paturi, 6 centre medicale, ambulatoriu de specialitate, heliport și spații dedicate pentru dezvoltarea profesională a cadrelor medicale. Spitalul Regional de Urgență din Craiova va deveni cel mai important obiectiv de infrastructură sanitară din sud-vestul României, având capacitatea de a trata până la 100.000 de urgențe pe an, iar în ambulatoriu până la 240.000 de pacienți pe an. Valoarea totală a proiectului este de aproape 3, 7 miliarde de lei, cu finanțare europeană”, a spus Vasile.

Cu o capacitate de 807 paturi pentru internare continuă, 19 săli de operație, 38 de camere pentru servicii de diagnostic și tratament și o gamă completă de facilități medicale de ultimă generație, Spitalul Regional de Urgență Craiova va oferi asistență medicală interdisciplinară la standarde internaționale și va deservi toate cele cinci județe din regiunea Oltenia: Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea.

Clădirea principală a unității medicale va avea 8 niveluri în total, oferind spații adecvate pentru toate serviciile necesare, inclusiv spații tehnice în cele 5 turnuri de spitalizare. În plus, proiectul include 1567 de locuri de parcare, atât exterioare, cât și subterane, pentru a asigura accesul ușor și comod al pacienților și personalului medical.

”Spitalul Regional de Urgență Craiova va oferi acces prompt și sigur la un sistem medical de urgență la cele mai înalte standarde și va utiliza cele mai bune practici în materie de eficiență energetică”, au spus reprezentanții Primăriei Craiova.

Foto: Facebook/Adrian Câciu

Politica