Ce lucrări ar trebui făcute în satul care stă pe o pungă de gaze

Jurnalul Olteniei
2 Min Read

Planul de măsuri pentru analiza geologică a satului Bâzdâna (comuna Calopăr) a fost aprobat de Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Dolj, pentru identificarea modului de acumulare și geneza acumulării de gaz în zonă, firma care face cercetări în zonă a propus următoarele lucrări: cartarea geologică, geochimică și geomorfologica de suprafață; prelevarea de probe de sol și de apă pentru analize chimice de laborator; achiziție de date seismice 2D și interpretarea acestora; profile de sondaj electric vertical; posibilă executare de foraje de exploatare care să traverseze intervalul de adâncime cu acumulări de gaze; proiectare și execuție studiu seismic de reflexie 3D de înaltă rezoluție; interpretarea integrală a datelor obținute în urma cercetărilor geologice și geofizice efectuate.

„În cazul în care costurile aferente lucrărilor executate la Bâzdâna nu pot fi acoperite în integralitate de către Primăria Calopăr, Instituția Prefectului Dolj va face toate demersurile necesare pentru a solicita ajutor financiar de la bugetul de stat, prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Acest aspect se va stabili însă după înaintarea către autoritatea locală a ofertei financiare din partea firmei care realizează studiile”, mai spun reprezentanții Prefecturii Dolj.

Zilnic se fac măsurători în satul Bâzdâna, al comunei Calopăr, care stă pe o pungă de gaze. Sunt acumulări de metan atât în sol cât și la suprafață.

Reamintim că, la începutul lunii, soba unui localnic a explodat în timp ce încerca să aprindă focul, proprietarul fiind rănit și dus la spital. Ulterior patru persoane, din trei gospodării aflate în imediată apropiere a casei în care a avut loc explozia, au fost relocate la rude. Măsura a fost luată pentru ca acestea să nu fie expuse vreunui pericol.

Distribuie acest articol