Lucrările de reabilitare a Palatului Administrativ, monument considerat cea mai reprezentativă clădire a Craiovei, au început cu degajarea materialului folosit în urmă cu mai bine de 110 ani drept liant și izolație: pământul!
Astfel, prin curățarea acoperișului și a planșeelor cu structură de rezistență din bârne massive de lemn, molozul este colectat și aruncat în exteriorul clădirii, de unde mai apoi este ridicat și transportat, după cum ne-a explicat un constructor.
Reamintim că fostul sediu al Prefecturii Dolj și al Consiliului Județean a intrat oficial într-un proces de consolidare, modernizare și eficientizare termică în toamna anului trecut, cu finanțare PNNR.
Palatul Administrativ din calea Unirii nr. 18 a fost ridicat între anii 1907-1913 de către arhitectul Petre Antonescu, pe fosta proprietate a familiei Hagiade – boieri din regiunea Oltenie. Lucrările au fost făcute de către inginerul italian Giovanni Battista Peressutti, prieten și coleg de școală cu Petre Antonescu.
În anul 1915, Palatul Administrativ a găzduit Muzeul de Antichități și Etnografie al Olteniei, iar între anii 1916 -1919 aici își avea sediul Direcția de Căi Ferate Germane (în perioada ocupației germane).