sâmbătă, decembrie 21, 2024

Ultima ora

Sport

Sala de Sport Multifuncțională din Slatina, cu mai puține locuri. CNI poate scoate lucrările la licitație

Lucările rămase, de ani buni, de executat la Sala de Sport Multifuncțională din Slatina pot fi scoase la licitație de Compania Națională de Investiții (CNI). Aceasta, după ce Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Inițial, proiectul a fost prevăzut cu 3.000 de locuri, însă reprezentanții ISU au cerut, din motive de siguranță, reducerea acestora cu aproape 200.

Proiectul a fost predat CNI în urmă cu 10 ani. S-a lucrat o perioadă, însă constructorul a intrat în insolvență și, în cele din urmă, lucrările au fost sistate.

„Studiul de fezabilitate aferent obiectivului de investiții a fost elaborat în luna iulie 2010, iar proiectul tehnic și autorizația de construire a fost elaborat, respectiv eliberată, în anul 2011. În același an municipiul Slatina a atribuit contractul de lucrări nr. 14513/25.05.2011, lucrările fiind sistate la sfârșitul anului din lipsă de fonduri. În vederea finalizării lucrărilor, în anul 2014 autoritatea locală a solicitat Companiei Naționale de Investiţii “C.N.I.” – S.A. finanțarea obiectivului de investiții în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social (PNCIPS), obiectivul fiind inclus în lista sinteza a Subprogramului „Săli de sport”. Companiei Naționale de Investiţii “C.N.I.” – S.A. și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au întreprins demersurile necesare implementării investiției prin PNCIPS, având ca finalitate aprobarea indicatorilor tehnico-economici, conform prevederilor Legii nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, prin Hotărârea Guvernului nr. 822/2014, valoarea totală a obiectivului de investiții aprobată fiind de 71.180 mii lei. În urma demarării procedurii de achiziție publică s-a atribuit contractul de proiectare și execuție lucrări pentru rest de executat nr. 199/10.10.2014, în valoare totală de 53.052.725,37 lei, inclusiv TVA. În baza valorii contractate a fost semnată convenția de cofinanțare nr. 10133/20.11.2014 aprobată prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Slatina nr. 95/11.03.2014, beneficiarul urmând a suporta 15.915.817,61 Lei, inclusiv TVA din valoarea investiției. În anul 2014 executantul a intrat în procedură de insolvență, contractul de proiectare și execuție lucrări fiind menținut în ființă pe perioada reorganizării judiciare, derularea acestuia fiind continuată în cadrul procedurii. În anul 2019, în urma deplasărilor în teren ale reprezentanților CNI SA s-a constatat faptul că șantierul este abandonat, iar anumite lucrări si materiale sunt în stare de degradare în lipsa unor masuri de conservare. Drept urmare, s-a solicitat executantului stadiul lucrărilor real executate, actualizarea graficului de execuție, precum și inițierea demersurilor în vederea emiterii unei noi autorizații de construire. Urmare acestor demersuri contractul de proiectare și execuție lucrări a încetat, în martie 2020”, se arată în proiectul de Hotărâre aprobat de guvern.

Policlinica Buna Vestire Craiova

CNI a vrut să tragă la răspundere constructorul, dar a pierdut în instanță. De atunci, Compania a asigurat paza la obiectiv.

„În acest context, s-a constatat necesitatea evaluării lucrărilor ramase de executat, a lucrărilor executate, precum și necesitatea actualizării documentației existente, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în vederea actualizării valorii obiectivului de investiții și a documentației tehnice aferente, pentru a corespunde noilor normative și reglementări tehnice specifice. Pe parcursul efectuării acestor operațiuni, demarate în anul 2020, au fost formulate și soluționate o serie de observații ale I.G.S.U. OLT, printre care și modificarea dimensiunilor scaunelor față de dimensiunile proiectate și aprobate în proiectul inițial, pentru conformarea cu cerințele normative in vigoare. Aceasta modificare a determinat necesitatea reducerii numărului de locuri de la 3000 la 2861, pentru care s-o obținut acordul municipiului Slatina. Documentația tehnico-economică la nivel de studiu de fezabilitate a fost actualizată în 2023, conform soluțiilor tehnico-economice revizuite”, se mai arată în documentul menționat anterior.

Potrivit Guvernului, în prezent, este realizată infrastructura şi aproximativ 90% din suprastructură. După inspecțiile făcute în teren au fost constatate și unele probleme: „Au fost identificate uşoare dezaxări pe cele 2 direcții ale unora dintre stâlpi față de poziția inițială din proiect, precum şi mici variații de ale dimensiunilor secțiunilor acestora, dar care nu afectează semnificativ comportarea construcției. Având in vedere că în perioada în care au fost oprite lucrările nu s-au luat masuri speciale de conservare, în unele zone s-au constatat acumulări de apă pluvială, în special în zona terenului. De asemenea, armăturile expuse și unele elemente ale fermelor de acoperiș prezintă urme superficiale de rugină/coroziune”.

Execuția lucrărilor rămase ar urma să dureze doi ani, iar valoare lor este de peste 165 milioane lei.

Odată finalizată, sala va putea fi omologată pentru organizarea competiţiilor naţionale baschet şi a celor naţionale şi internaţionale de handbal şi volei (handbal – Calificări Tineret Juniori/Junioare, meciuri internaţionale amicale şi meciuri oficiale internaţionale; baschet, volei – internaţional pentru Calificări Tineret Juniori/Junioare, meciuri internaţionale amicale şi meciuri oficiale internaţionale).

Sursa foto: gazetaoltului.ro

Politica