Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, devine „compartiment” la teatrul de păpuși.
Consilierii locali ar urma să aprobe în ședința din această săptămână modificarea regulamentului de organizare și funcționare a Teatrului „Colibri” din Craiova, după ce municipalitatea a decis că această instituție să absoarbă Ansamblul Folcloric Maria Tanase” şi Casa de Cultura „Traian Demetrescu”.
„În vederea oferirii de produse și servicii culturale diverse pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare, în scopul creșterii gradului de acces și de participare a cetățenilor la viața culturală, conservarea, cercetarea, protejarea, transmiterea, promovarea și punerea în valoare a culturii tradiționale și a patrimoniului cultural imaterial, educația permanentă și formarea profesională continuă de interes comunitar în afara sistemelor formale de educație, se impune modificarea Anexei nr. 3 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.653 2023, după cum urmează:
La art 4 se va intoduce un nou alineat, respectiv alin (7) ce va avea următorul conținut: (7) Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri Craiova poate desfășura activități de tipul evenimentelor culturale cu rol educativ şi/sau de divertisment: festivaluri, concursuri, targuri, seninarii şi altele asemenea, susținerii expozițiilor temporare sau permanente, elaborării de monografin, susținerii editării de cărți și publicații de interes local, cu caracter cultural sau tehnico-științific, promovării turismului cultural de interes local, conservării, cercetării și punerii în valoare a meşteşugurilor, obiceiurilor şi tradiţiilor, în baza O.U.G. nr. 118/2006 privind înființarea, organizarea şi desfăşurarea activității aşezămintelor culturale, cu modificările și completăruile ulterioare, prin structura de specialitate, respectiv Compartimentul Casa de Cultură Traian Demetrescu
Art. 17 alin 3 se modifică și va avea următorul conținut: (3) Compartimentul Casa de Cultură Traian Demetrescu” desfăşoară, pe lângă activitățiile specifice prevăzute de O.G. 21/2007 privind instituțiile și companiile de spectacole sau concerte şi activități de tipul celor prevăzute de OUG nr. 118/2006 privind înființarea, organizarea şi desfăşurarea activității aşezămintelor culturale, cu modificările și completăruile ulterioare, respectiv: a) oferirea de produse și servicii culturale diverse pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare, în scopul creșterii gradului de acces și de participare a cetățenilor la viața culturală; b) susținerii expozițiilor temporare sau permanente, elaborării de monografii, susținerii editării de cărți și publicații de interes local, cu caracter cultural sau tehnico-științific,
e) promovării turismului cultural de interes local, d) conservării, cercetării și punerii în valoare a meşteşugurilor, obiceiurilor și tradițiilor, e) organizării de cursuri de educație civică, de educație permanentă și formare profesională continuă, f) organizării de rezidențe artistice”, arată municipalitatea.
Reamintim că în urma deciziei de comasare a acestor instituții, managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, Niculina Stoican, și-a dat demisia. Nemulțumiri sunt și la „Traian Demetrescu”. Municipalitatea și-a motivat decizia prin necesitatea reducerii cheltuielilor.