vineri, octombrie 4, 2024

Ultima ora

Sport

Protest cu tractoare în Craiova și județ

Fermierii și transportatorii din Dolj au protestat, în ultimele zile, nemulțumiți de nivelul RCA, dar și de condițiile impuse prin Planul Naţional Strategic 2023-2027 al României. Au fost blocaje în trafic și în vămi. Prefectul a încercat negocieri, iar luni, acesta le-a permis accesul până la Aeroportul Internațional Craiova, așa cum au cerut protestatarii. S-au încercat negocieri și la București, care însă au eșuat. Protestul continuă. În Dolj, Prefectul județului i-a chemat pe agricultori la negocieri pentru a nu bloca traficul din oraș sau din vămi.

Vineri a fost cea mai aglomerată zi în pe DN56 şi DN55. Traficul rutier în unele zone a fost deviat prin localități. Protestul a afectat traficul prin Punctele de Trecere a Frontierei Calafat şi Bechet, înregistrându-se timpi mari de aşteptare, atât pe sensul de intrare, cât şi de ieşire din ţară. Aproape 150 de fermieri au blocat atunci traficul spre Podul Calafat, iar prefectul Dan Diaconu a mers la fața locului. După discuțiile cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, fermierii au decis să deblocheze drumul. A doua zi au fost așteptați la noi discuții, așa cum stabiliseră. Nu s-au mai prezentat însă și i-au spus apoi Prefectului că vor să continue protestul. Ceea ce au și făcut. Duminică, mai mulți fermieri și transportatori au protestat pe DN 65 în zona Aeroport – Lăpuș. Au ocupat câte o bandă pe fiecare sens, însă traficul rutier nu a fost blocat. Luni, însă, se circulă, din nou, cu dificultate în unele zone.

Transportatorii şi fermierii au demarat, miercuri, o serie de proteste la nivel național, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Aceştia au plecat pe drumurile din ţară cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, îndreptându-se spre Bucureşti, iar traficul a fost blocat pe mai multe şosele inclusiv pe Şoseaua de centură a Capitalei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Printre solicitările fermierilor se află, conform Agerpres, acordarea subvenţiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, compensarea pierderilor cauzate de perturbarea majoră a pieţei cerealelor în urma importului cerealelor ieftine din Ucraina, subvenţii de 3 euro/tonă depozitată pe lună pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024, aferente pierderilor cauzate de volatilitatea preţurilor de comercializare a cerealelor şi oleaginoaselor în anul agricol 2023, dar şi linii de creditare avantajoase, cu garanţii guvernamentale, pentru antreprenorii din agricultură, până cel târziu la finalul lunii ianuarie, care să permită fermierilor continuarea activităţii în anul curent – lansarea operaţională a Creditului Agricol şi Creditul Fermierului.

Alte propuneri vizează, mai arată sursa citată, continuarea programelor Agro IMM Invest şi Rural Invest prin creşterea plafoanelor de garantare şi a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanţie FGCR, precum şi extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B şi C, plata cheltuielilor privind compensarea parţială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafeţelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023 şi bugetarea integrală a plăţilor parţiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrică necesar irigării terenurilor agricole.

Sâmbătă, o delegație a protestatarilor a purtat negocieri cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Ministerului Transporturilor, iar duminică au mersla Ministerul Finanţelor. Discuțiile s-au prelungit până spre seară. Negocierile au eșuat, astfel că s-a decis continuarea protestelor.

Politica