Centrul de pediatrie și oncopediatrie Craiova. Încă un pas pentru construcție

Jurnalul Olteniei
9 Min Read

Încă un pas pentru realizarea Centrului de pediatrie și oncologie pediatrică din Craiova. Autoritățile pregătesc desființarea și demolarea parțială a Corpului 1- secție radioterapie și brahiterapie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) pentru a face loc noii construcții. Buncărul în care se află acceleratorul linear nu va fi însă afectat.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de consilierii județeni, joi, în ședință extraordinară. Solicitarea privind demolarea parțială a corpului respectiv de clădire a fost depusă de Direcția Afaceri Europene, Dezvoltare Regională, pentru a depune cererea de finanțare nerambursabilă pentru noul centru medical.

„În vederea derulării proiectului Dezvoltarea capacității de depistare, diagnosticare, tratare a pacienților în oncologia pediatrică din județul Dolj – Centru de pediatrie și oncologie pediatrică, Direcția Tehnică ne solicită Prin adresa nr. 26615/06.12.2023, trecerea din domeniul public în domeniul privat al Județului Dolj a construcției C1-secție radioterapie și brahiterapie, situată în municipiul Craiova, str. Tabaci, nr. 1, în vederea scoaterii din funcțiune și desființării parțiale a acesteia. Solicitarea are la bază necesitatea dezvoltării unui centru de oncologie pentru adulți și copii în Craiova, într-o clădire nouă, funcțională, având în vedere că în acest moment, județul Dolj nu deține servicii de înaltă performanță pentru hematologia și oncologia pediatrică, servicii care să integreze specialități multidisciplinare cum sunt꞉ radiologia și imagistica medicală, pediatria, oncologia și hematologia pediatrică, recuperarea psihologică și motorie, neurologia, gastroenterologia, cardiologia, nefrologia, explorările funcționale, după cum se precizează în adresa nr. 46041/27.09.2023 a S.C.J.U. Craiova. Pentru acest proiect s-a ales un amplasament situat la o distanță de 6 mp față de clădirea C1-secție radioterapie și brahiterapie, cu o soluție constructivă și funcțională care respectă legislația în vigoare în domeniul construcțiilor și al autorizării circuitelor funcționale impuse. Noul proiect va fi alipit laboratorului de radioterapie, pentru respectarea circuitelor și evitarea infecțiilor nosocomiale, cât și pentru buna funcționare a serviciilor care presupun un risc radiologic și autorizare CNCAN. Având în vedere particularitățile amplasamentului꞉ calea de acces în spatele clădirii propuse, magistrala de canalizare în fața clădirii, limita de proprietate, vecinătatea construcției C1-secție radioterapie și brahiterapie, precum și constrângerile urbanistice impuse de Primăria Craiova, singura soluție identificată este demolarea parțială a unei suprafețe cu lățimea de 7,15 m din construcția C1-secție radioterapie și brahiterapie, cu mențiunea că nu va fi afectat buncărul unde este plasat acceleratorul linear. Prin adresa nr. 21464/05.10.2023, Direcția Afaceri Europene, Dezvoltare Regională, Proiecte cu Finanțare Internațională solicită demolarea parțială a construcției C1, în vederea depunerii cererii de finanțare nerambursabilă, pentru implementarea proiectului amintit mai sus”, se arată în proiectul de hotărâre votat de consilierii județeni.

Autoritățile județene așteaptă acum autorizația de construcție a noului centru medical.

„Este partea din spatele clădirii de la spital unde este radioterapia.
Pentru a puea face legătura cu noua clinică de oncopediatrie pe care o facem, va trebui dezafectată cred că o cameră, aproape două camere din acea cladire. În acest fel să poată fi create legăturile dintre secția actuală de oncologie, sectia de radioterapie și, bineînțeles, noua secție sau noua clădire de oncopediatrie. Noi votăm tot ce înseamnă procedura de demolare, documentații. Ele nu se vor desființa, aceste camere, până când nu va începe efectiv construcția clădirii de oncopediatrie. A fost depusă documentația pentru autorizație de construcție la primărie. În perioada următoare o vom avea”, a explicat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

Reamintim că, luna trecută, aleșii Doljului au aprobat documentația tehnico-economică – faza Studiu de Fezabilitate (SF) „pentru obiectivul de investiții Dezvoltarea capacitații de depistare, diagnosticare, tratare a pacienților în oncologia pediatrică din județul Dolj – Centru de pediatrie și oncologie pediatrică și indicatorii tehnico-economici”.

Conform referatului de aprobare, investiția este necesară „având în vedere că Județul Dolj nu deține un centru pediatric modern pentru depistare, diagnosticare, și tratare a pacienților în oncologia pediatrică”.

Centrul de pediatrie și oncologie pediatrică ar urma să fie ridicat pe un teren în suprafață de 72.281 mp, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, unde acum se află curți și unele construcții, va avea un regim de înălțime D+P+5 și „va cuprinde următoarele: sector spital, sector ambulator, sector de servicii tehnico-medicale de diagnostic și tratament, sector de intervenții și sector de investigații – explorări funcționale”.

„Demisolul este prevăzut cu spații de așteptare, spații pentru radiologie și imaginistică medicală, vestiare pentru personal, spații tehnice, depozitari și curte de serviciu. La parter sunt propuse cabinete de consultații, săli de tratament, cabinete pentru recuperare medicală, cabinete pentru consultații, grupuri sanitare și spații de depozitare. La etajul 2 sunt prevăzute saloane pentru pediatrie cu baie proprie și un salon de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani, cabinete personal, sala de tratamente pentru ambulatoriu și grupuri sanitare. Pe holul principal sunt prevăzute diverse piese de mobilier de joacă pentru copii. La etajul 3 sunt prevăzute săli de cursuri, spații de joacă, sala de mese cu oficii separate pentru pediatrie și oncologie, sala raport, cabinete tratamente oncologie și pediatrie, spații pentru personal, biberonerie și spații tehnice. La etajul 4 sunt prevăzute saloane pentru oncopediatrie cu baie proprie și un salon de copii cu vârsta între 0 și 3 ani, cabinete personal, sala de tratamente, grupuri sanitare pentru personal și spații tehice. Pe holul principal sunt prevăzute diverse piese de mobilier de joacă pentru copii. La etajul 5 sunt prevăzute 2 blocuri operatorii cu spații anexe, vestiare personal, prevăzute cu grupuri sanitare și dușuri, 2 saloane AȚI cu un total de 6 paturi, având un spațiu pentru supraveghere asistente, spații pentru sterilizare, cabinete personal, grupuri sanitare și spații tehnice”, se arată în referat.

Clădirea va dispune de patru lifturi, unul pentru vizitatori, unul pentru personal, un lift de serviciu și unul pentru transportul cu targa. La exterior sunt prevăzute rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, iar la interior benzi de ghidare și panouri de informare pentru persoanele cu dizabilități vizuale și auditive și ascensoare pentru pacientii cu dizabilități.

În plus, Centrul de pediatrie și oncologie pediatrică ar urma să funcționeze cu energie verde.

„Proiectul propune investiții în surse regenerabile pentru a obține energie verde necesară pentru consum propriu. Pe fațada secundară și fațada laterală dreapta se propun 262 de panouri fotovoltaice cu sistem inteligent automat de rotire în linie cu soarele, pentru utilizarea cât mai eficientă a energiei solare”, se mai arată în referat.

În document se mai menționează că în incintă se va amenaja o alee carosabilă prevazută cu trotuar din dale autoblocante, terenul va fi amenajat cu spații verzi și două parcări. Una, de 34 locuri, va fi pentru vizitatori, cu acces din strada Tabaci, și una, de 16 locuri, pentru personal, cu acces din aleea carosabilă existentă în incintă.

Un loc de joacă pentru copii ar urma să se regăsească în zona accesului principal.

Valoarea totală a investiției este estimată la 149.702.829,98 lei (fără TVA) / 177.961.697,91 lei (inclusiv TVA), din care, C+M: 84.082.272,16 lei (fără TVA) / 100.057.903,87 lei (inclusiv TVA).

Durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni, conform documentației.

Distribuie acest articol