luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

ANYA. Despre cum să schimbi vieți în bine

Claudia Grădinaru: „O fată nevăzătoare, de vârsta adolescenței, ne-a spus că atunci a dansat pentru prima dată în viața ei”

În spatele fiecărui efort caritabil și a fiecărei organizații non-guvernamentale se află un simț al dăruirii. Fie că se luptă împotriva sărăciei, promovează educația sau îngrijesc de cei bolnavi, aceste fundații sunt arhitecți ai schimbării. Cu pasiune și determinare, un astfel de exemplu întâlnim și în Fundația ANYA.

Fundația a fost înființată în 2011 de către un antreprenor craiovean. Inițial se dorea închiderea acesteia, dar Claudia Grădinaru, secretarul fundației, a preluat-o. În prezent Claudia este administratorul unei societăți comerciale și se împarte între job, acte de caritate și familie.

Eram atașată deja de anumite cazuri din fundație și în 2015 voiau s-o închidă, însă au decis că ar fi mai bine să mi-o dăruiască mie, cu condiția să fac bine. De atunci, a devenit hobby-ul meu de a face bine în timpul liber. Ajut pe cei în nevoie. Toate cazurile umanitare pe care le am în fundație nu sunt făcute publice niciodată. Nu vreau să mediatizez fundația folosindu-mă de problemele lor. Încercăm să colectăm fonduri așa cum putem”, a spus pentru Jurnalul Olteniei, Claudia Grădinaru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fundația ANYA investește în viitor: „Copiii sau nepoții lor pot să beneficieze de grădinițele pe care noi le-am renovat”

De aproape 6 ani Fundația ANYA a început actele de binefacere în spitale, dar și în tot ce presupune educație. Claudia nu s-a oprit aici și, destul de recent, a renovat și căsuța unui băiețel care trăia în condiții greu de imaginat.

Din 2017 am început prima renovare în Spitalul nr. 1 din Craiova. Este vorba despre un salon de la Pediatrie. De atunci am început să investim în sănătate și educație. De multe ori, dicutând cu oamenii din corporații, am fost întrebată ce face fundația pentru ei. Ei bine, investim în comunitate, educație și sănătate. Oricare dintre noi putem ”profita” de aceste proiecte făcute de aceste firme care au potențial financiar și pot să ajute. Mâine-poimâine copiii sau nepoții lor pot să beneficieze de grădinițele pe care noi le-am renovat. Oricine are un vecin bolnav, cu condiții puțin mai bune și la noi în Craiova. Eu consider că făcând lucrurile acestea, putem schimba. Anul acesta am renovat o casă socială, a unui băiețel care locuia în condiții foarte grele. Mi-ar plăcea în continuare să fac bine în această zonă. Să dezvolt proiectele de genul investim în educație, investim în sănătate”, a mai spus aceasta.

Claudia Grădinaru își implică și copiii în actele sale de caritate

Claudia Grădinaru ia parte la fiecare activitate. Ea are doi copii, o fată și un băiat. Pe Anya, 12 ani, și Ayan, 16 ani, care sunt extrem de implicați în munca mamei lor. Băiatul prestează chiar și muncă fizică atunci când merg la grădinițe, alături de tatăl lui.

Dă cu sapa, toporul chiar montează și garduri. Amândoi mă ajută. De exemplu, acum facem săculeți din pânză în care vom dărui copiilor cărți de citit, dulciuri și toate cele de Crăciun. Acești săculeți vor trebui decorați și avem tot felul de materiale. Colaborez cu o firmă mare și oamenii din fabrică îi vor confecționa.
Angajații din firmele mari au ore plătite în folosul comunității. Ei sunt obligați să fie scoși din firmă și să presteze muncă și vin cu noi pe teren. Au venit la plantat, au făcut gropile de la trandafiri, au vopsit garduri, au dat cu grebla. Sunt firme care își duc angajații la astfel de evenimente pentru că au implementată politica asta din exterior. Sunt școli sau părinți care vor să le dea o lecție copiilor lor să vadă cum trăiesc cei de la țară, să vadă că nu există grup sanitar, ci este undeva în curte
”, ne-a spus Claudia.

Binele nu se oprește aici. Pe tot parcursul anului fundația se asigură că oamenii aflați cu adevărat în nevoie au ce le trebuie. Alimentele și îmbrăcămintea sunt principalele griji.

Din 3 în 3 luni mergem cu alimente în diferite comunități. Ne alegem între 20 și 25 de familii foarte sărace și le aducem alimente și toate cele necesare. Mereu trebuie să luăm dulciuri pentru că asta e marea bucurie a copiilor. La fiecare familie aducem un sac sau doi cu îmbrăcăminte și încălțăminte, uneori cu etichetă. Când mergem în sate și vedem copii care îmbrățișează un ursuleț de pluș sunt momente pe care numai eu pot să mi le rememorez”, a conchis aceasta.

Aceasta a afirmat că în fundație mult timp îi răpește și partea de consultanță. Părinții au nevoie câteodată doar de cineva care să-i asculte. De-a lungul timpului, fundația a fost implicată în multe proiecte, precum „Școala lui Moș Crăciun”. Nu cel din urmă este proiectul „Și eu exist” demarat în 2018. În cadrul acestuia se realizează evenimente cultural – artistice pentru copiii cu nevoi speciale: spectacole interactive (piese de teatru de scurtă durată alături de echipa celor de la Corabia lui Barbă-Deasă) și ateliere hand- made pentru micuții cu nevoi speciale alături de părinții lor.

„O fată nevăzătoare, de vârsta adolescenței, ne-a spus că atunci a dansat pentru prima dată în viața ei”

Proiectul „Și eu exist” m-a emoționat atunci când părinții veneau la mine și îmi spuneau, de pildă că „Denisa mai vrea să vină la dumneavoastră să se joace”. Fundația are nevoie de un spațiu, de un loc de joacă pentru ei și de multe resurse. La Școala Specială Sfântu Mina am mers cu piese de teatru, copiii au stat, apoi am făcut animații, dansuri. O fată nevăzătoare, de vârsta adolescenței, ne-a spus că atunci a dansat pentru prima dată în viața ei. Colaborez foarte mult și cu proiectul „Școala lui Moș Crăciun”. Facem workshop-uri, mergem cu materiale didactice în 4 școli rurale. Am ajutat peste 400 de copii, le-am dăruit toate materialele cu care am lucrat cu ei. După pandemie, li se părea wow deoarece ei nu mai făcuseră obiecte hand-made. În jur de 500 de copii din Pleșoi, Seaca de Pădure, Castranova și Dobrești vor fi vizitați în apropierea sărbătorilor și vom organiza workshop-uri. Am plantat deja flori de primăvară și trandafiri”, potrivit Claudiei.

Pandemia a fost un nou teritoriu de cucerit pentru Fundația ANYA. Pe de o parte, s-au încetinit anumite proiecte. Însă, pe de altă parte, s-au putut ajuta cei aflați în spitale și care se luptau cu Covid-19.

În pandemie am început proiectul de renovare a școlii de la Murta, chiar în martie atunci când au început restricțiile și am terminat-o în iunie. A fost foarte greu să fac deplasările și să fac verificările constructorului. Cu ajutorul sponsorizărilor am cumpărat acele aparate pentru Covid. La ATI am dus sute de halate de unică folosință sau din materiale reutilizabile, în urma unei colaborări cu o croitorie. Am dus la Spitalul Nr. 1, la Nr. 3. Odată cu apariția semnăturii electronice sau acceptarea de acte semnate pe mail și sponsorizările au decurs mai ușor”, a detaliat Claudia.

„Prin Fundația ANYA ei merg minim la 250 de familii”

Implicarea nu se oprește aici. Alături de Asociația Vasiliada, aleg să împartă bucurie în pragul sărbătorilor de iarnă. TIR-urile venite din Germania vizitează copiii de la sate cărora le împart cutii.

Noi colaborăm și cu Asociația Vasiliada, cu partenerii noștri de la o asociație din Germania. Ei sunt oameni care vin în România stau o săptămână și vin cu foarte multe cadouri, din fondurile lor proprii. Ei locuiesc în mai multe colțuri ale țării și doar de sărbători se întâlnesc și vin cu un convoi de TIR-uri și mergem în sate. Prin Fundația ANYA ei merg minim la 250 de familii. În anii trecuți renovau și sălile de grădiniță în interior. Puneau mochetă, aduceau mobilă, cutii pentru fiecare copil în parte, băncuțe, locuri de joacă”, povestește ea.

Fundația nu exclude nicio potențială faptă bună pe care ar putea s-o facă. Astfel, după incendiul care a speriat toată Bănia din cartierul Craiovița, Claudia încearcă să strângă bani pentru familiile aflate sub cerul liber.

La Semimaratonul Olteniei am fost abordată de cei de la Asociația de proprietari din Craiovița, acolo unde au ars zeci de locuințe. Vor alături de Fundația ANYA să demareze strângerea de fonduri pentru a renova cele 184 de apartamente care au fost afectate. Nemaiavând plafonul de sus apa se scurge prin partea electrică, oamenii nu au curent. Nu mai pot folosi aragazul sau frigiderul. Este o sumă destul de mare de strâns”, a concluzionat Claudia Grădinaru.

Politica