Olt. Peste 1300 de fermieri, în Programul Tomata

Nica Alexandru
2 Min Read

Peste 1.300 de fermieri din judeţul Olt s-au înscris până în prezent în Programul Tomata, iar peste 700 dintre cei înscrişi au înfiinţat deja culturile de tomate în solarii, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie.

Potrivit evenimentdeolt.ro, Directorul DAJ a menţionat că alte sute de dosare depuse de fermieri pentru Programul Tomata sunt în proces de verificare şi înregistrare, iar ritmul înscrierilor va creşte în următoarele săptămâni.

„Până acum sunt 1.350 de fermieri înscrişi în program şi continuă susţinut procesul de verificare şi înregistrare a dosarelor, pentru că sunt câteva sute de dosare depuse ce urmează să fie verificate şi înregistrate. Va creşte în mod sigur şi numărul fermierilor înscrişi şi ritmul de depunere a dosarelor, pentru că în această perioadă fermierii nu au avut timp să depună dosarele, au fost foarte ocupaţi cu încălzirea solariilor şi cu plantarea”, a spus Gabriela Andronie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ce priveşte vârsta fermierilor înscrişi până acum în program, 310 dintre aceştia au mai puţin de 40 de ani, iar 1.040 au peste 40 de ani.

Anul trecut, prin programul pentru susţinerea producţiei de tomate au beneficiat de ajutor de minimis 5.711 fermieri care au obţinut şi livrat tomate în perioada aprilie – iunie, iar prin programul pentru legume din a doua jumătate a anului au primit ajutor de minimis 5.845 de legumicultori (producători de tomate, ardei etc).

În anul 2023, cuantumul ajutorului de minimis pentru producătorii de tomate în spaţii protejate va fi în valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar.

Cererile se vor depune până cel târziu la data de 1 aprilie 2023, iar valorificarea producţiei se va face până la data de 30 iunie 2023, inclusiv.

Ca element de noutate, pentru simplificarea aplicării programului, în 2023 se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de potenţialii beneficiari cu cel puţin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeţei înfiinţate, precum şi evaluarea producţiei de tomate înainte de recoltare.

Share This Article