duminică, noiembrie 17, 2024

Ultima ora

Sport

FOTO&VIDEO/ Cel mai mare porc din Oltenia, în Craiova

„Măsurătorile făcute acum arată că are 220 de centimetri circumferință piept și 210 centimetri lungime”

Obiceiul tăierii porcului își are rădăcini adânci, încă din antichitate, atunci când romanii practicau acest sacrificiu consacrându-l pe Saturn, la origine zeu al semănăturilor. Oltenii păstrează cu sfințenie această tradiție. Astfel că, o familie de craioveni a ținut să bată orice record și are în curtea sa cel mai mare porc din regiune, dacă nu din țară.

Marcel are doi ani și un pic și cântărește peste 700 de kilograme. El a fost crescut în comuna doljeană Sălcuța, iar astăzi a fost adus în Craiova pentru sacrificare. Stăpânii săi sunt foarte mândri de el fiindcă a fost un porc ascultător și extrem de blând.

Din estimările și măsurătorile care au fost făcute acum, medicii au spus că are peste 700, undeva la 714 kg. Acum două luni când a fost cântărit a avut 690 kg. Măsurătorile făcute acum arată că are 220 de centimetri circumferință piept și 210 centimetri lungime. În luna mai ar fi făcut 2 ani jumătate, ca vârstă. L-am hrănit numai cu cereale din curtea proprie, porumb, grâu, floarea soarelui, orz.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este o plăcere să crești asemenea animal și se merită. N-am mai avut niciodată un porc la fel de mare ca acesta, dar în fiecare an porcii noștri săreau de 400-450 de kg. Marcel este o încrucișare dintre marele alb și landras. Din ce am văzut la TV, a mai fost un porc în Prahova care a avut 200 centimetri, însă Marcel l-a întrecut, are 220 de centimetri lungime. Deci, din măsurători e clar că este cel mai mare din țară. Îl vom împărți cu familia și cu vecinii”, a spus Dobre Ștefan, stăpânul lui Marcel.

Familia nu se aștepta ca Marcel să ajungă la această greutate, fiind o surpriză pentru ei. Perioada verii a fost o provocare, însă animalul a știut cum să înfrunte canicula.

„Era foarte mâncăcios, seara mânca cel mai mult”

„Mai avem o purcea, Sorina, și un porc care depășește 400 de kilograme. A fost foarte ușor să-l îngrijesc pe Marcel. Noi suntem obișnuiți pentru că în fiecare an ne creștem singuri porcii. Secretul este să pui suflet pentru ceea ce mănânci. Ne place să-i creștem la noi în curte, ecologic. Din carnea lui Marcel vom pregăti preparatele tradiționale pentru masa de Crăciun: caltaboș, cârnați, tobă, noi tot timpul facem carne la găleată.

Familia noastră are 7 persoane, așa că am zis să avem câte 100 de kg pentru fiecare, anul acesta. Când l-am cumpărat nu credeam că o să se facă atât de mare. Mereu preconizam undeva la 400-450 de kg. Marcel ne-a făcut surpriza. Era foarte mâncăcios, seara mânca cel mai mult. Ziua bea foarte multă apă. Pe perioada verii ne-a fost foarte frică cu el, dar a știut să se hrănească bine si să bea apă corespunzător. În momentul acesta e foarte agitat. De obicei, este foarte blând cu toată lumea. Îmi pare rău de el, dar o avem pe Sorina pentru anul viitor, asta e tradiția”, a spus Rădoi Jana, sora stăpânului lui Marcel.

Porcul va fi sacrificat astăzi, 22 decembrie. În tradiția românească, tăierea porcului este un prilej de reunire a familiei, iar pentru copii este un prilej de veselie şi de joacă.

Bărbaţii sunt cei care se ocupă de sacrificarea animalului, iar tradiţia cere ca acela care taie porcul să fie un om curat, care înainte de sacrificiu trebuie să meargă la Biserică, să se spovedească, părintele iertându-i şi păcatul uciderii porcului. De obicei, femeile nu participă la sacrificare, rolul lor începe în momentul în care carnea de porc ajunge pe masa din bucătărie, pentru a fi preparată.

Politica