Odată cu venirea sărbătorilor, tăierea porcilor este din ce în ce mai frecventă. Din acest motiv, DSP Olt avertizează în privința trichineloziei și a nevoii de testare a cărnii înainte de a fi consumată.
„Trichineloza este o boala raspandita in intreaga lume fiind determinata de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata. Omul se infesteaza prin consum de carne de porc, in principal, dar si de cal, nutrie sau vanat (mistret, urs), ce contine larve vii sau chisturi viabile. Literatura de specialitate confirma ca, la om majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala, cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de:
1. Consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic.
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.
3. Achizitionarea de catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate.
4. Taierea clandestina a animalelor
In vederea prevenirii imbolnavirii se recomandă: sa se achizitioneze carne si produse din carne doar de la surse autorizate; sa testeze carnea provenita din gospodaria proprie si sa nu o consume fara examen trichineloscopic negativ si prepararea corespunzatoare; la aparitia de simptome caracteristice trichinei ( trichinelozei ) sa acceseze serviciile medicale in vederea tratamentului;
Examinarea carnii pentru depistare este obligatorie!
Examenul trichineloscopic este asigurat prin centrele autorizate ale Directiei Sanitar Veterinare Olt, atat in mediul urban, cat si in mediul rural”, au tranmis reprezentanții DSP Olt.








