sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Proiect de succes pentru studenții Dreptului craiovean, împreună cu Baroul Dolj

Un nou proiect de amploare care vizează învățământul, a fost finalizat cu succes la Craiova. Denumit ”Educație și competențe prin stagii de practică pentru studenți din domeniul Drept și Administrație Publică”, proiectul Facultății de Drept din Craiova și al Baroului Dolj s-a declarat un real succes. Întins pe o perioadă de 2 ani, proiectul a cuprins mai multe activități, care au vizat câteva sute de studenți.
Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova a implementat trei dintre activitățile impuse de proiect.
“Activitatea 3 ”Dezvoltarea, monitorizarea si implementarea unui program de parteneriate sustenabile cu sectorul privat pentru facilitarea tranziției de la educație la un loc de muncă prin instituirea si implementarea unui sistem funcțional de stagii de practică la un potențial angajator, adresate studenților din domeniul drept si administratie publică”: 345 de studenți care beneficiază de sprijin pentru tranziția de la școală la viața activă; 243 de studenți care dobândesc o calificare la încetarea calității de participant; 98 studenți care urmează studii/cursuri de formare la încetarea calității de participant; 292 studenti absolventi ai stagiilor de practică la un potențial angajator la încetarea calității de participant în proiect; 90 de parteneriate/convenţii de practică elaborate si incheiate până la finalizarea proiectului cu potentiali angajatori pe minim 36 de luni; 200 de studenti cu cele mai bune rezultate obtinute prin participarea la programe de învățare prin experiență practică (stagii de practica) premiati; Activitatea 4”Dezvoltarea si implementarea unui sistem de informare coordonată, în ambele sensuri: de la companii/sectorul privat către rețeaua instituțiilor de învățământ superior privind nevoile lor de instruire, precum și de la instituțiile de învățământ superior către mediul privat, pentru a răspunde nevoilor actuale și viitoare ale pieței muncii la nivel regional /local”: 1 sistem de informare coordonată, în ambele sensuri: de la companii/sectorul privat către rețeaua instituțiilor de învățământ superior privind nevoile lor de instruire, precum și de la instituțiile de învățământ superior către mediul privat, pentru a răspunde nevoilor actuale și viitoare ale pieței muncii la nivel regional /local; Activitatea 5 ”Dezvoltarea si implementarea unui Program de servicii de consiliere și orientare profesională axate pe dobândirea de competențe transversale corelate cu necesitățile pieței muncii”: Program de servicii de consiliere și orientare profesională axate pe dobândirea de competențe transversale corelate cu necesitățile pieței muncii; 345 studenți absolventi ai Programului de servicii de consiliere și orientare profesională”, au transmis reprezentanții Facultății de Drept din Craiova.


Proiectul s-a finalizat cu o conferință de presă susținută de reprezentanți ai celor două părți. Prezent la eveniment, decanul Facultății de Drept, Edmond Gabriel Olteanu, a vorbit despre reușita pe care a reprezentat-o proiectul.
“Începând cu 2008, Facultatea de Drept a avut o prioritate pentru proiectele pe fonduri europene. Instituția a aplicat consecvent din 2008 pentru proiecte doctorale, structura universitară și infrastructura, dovada fiind sediul în care suntem acum. Ultima dintre ele a vizat un proiect de stagii de practică pentru studenți, în parteneriat cu Baroul Dolj. Multumesc Baroului Dolj pentru prezența și susținerea în proiect. Fără ei nu am fi putut implementa acest proiect care a avut reale beneficii. Au fost studenți implicați în centre de practică și premiați. A fost o perioadă destul de grea, practică în format hibrid, care a creat reale probleme”, a spus decanul Facultății de Drept, Edmond Gabriel Olteanu.
Baroul Dolj, partener al Facultății de Drept în acest proiect, a colaborat cu instituția la activitățile 2,3 și 4 și s-a ocupat exclusiv de Activitatea 6 ”Dezvoltarea, monitorizarea si implementarea unui Program de formare de competente antreprenoriale prin întreprinderea simulată,în special în sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC şi din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI adresate studenților”: 1 Program de formare de competente antreprenoriale prin întreprinderea simulată dezvoltat si implementat; 252 de studenți absolventi ai Programului de formare de competente antreprenoriale prin întreprinderea simulată.
Prezent deasemenea la evenimentul de vineri, decanul Baroului Dolj, Lucian Săuleanu a vorbit despre implicarea instituției pe care o reprezintă în proiect și despre faptul ca acesta este singurul proiect de acest fel la nivelul țării.
“Un proiect reușit, care a avut ca și obiectiv educația prin stagii de practică. Un proiect care a fost un succes prin urmare a faptului că, iată, 243 de studenți au reușit să își însușească anumite cunoștiinte practice. Colaborarea noastră, a Baroului cu Universitatea nu este una nouă. După 8 ani de când mă aflu la conducerea Baroului Dolj, am avut mai multe proiecte cu puncte reușite. Cu privire la acest proiect, am încercat alături de echipa de implementare a Baroului și colegii avocați să aducem studenții în ceea ce se cheamă practica judiciară, să oferim bagajul necesar pentru a-i pregăti pentru noua lor carieră. Cred că a fost un pas important pentru că cred că este singurul proiect de acest gen la nivelul țării”, a spus prof.univ.dr. av. Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj.

Politica