vineri, decembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Singura modalitate în care candidatul unic Sorin Cârțu poate pierde alegerile!

Prima lovitură primită de Mihai Rotaru cu organizarea alegerilor sale pentru funcția de președinte a fost dată de suporteri prin faptul că nu au venit cu un candidat propriu. Cea de-a doua ar fi boicotarea exercițiului electoral, astfel încât să nu participe la scrutinul cu o singură opțiune mai mult de 800 de votanți.

Aparent, Mihai Rotaru a încercat să-i implice mai tare pe suporteri în destinele clubului, prin organizarea alegerilor pentru președinție. A primit însă o palmă din partea acestora: cu excepția lui Sorin Cârțu, nimeni nu s-a înscris în cursa pentru postul care ar fi trebuit să fie destul de râvnit, având în vedere că oricine și-ar dori să managerieze clubul cu care ține. Și totuși, de ce nimeni, de aici îl excludem așadar pe actualul președinte, nu a achiesat la inițiativa patronului?
O explicație ar fi faptul că modelul cluburilor din fotbalul românesc este unul bine conturat în ultimele două decenii și ceva: patronul are puterea de decizie, percepția generală fiind „cine dă banul are dreptul să dicteze”. Becali, Iancu, Mititelu, Copos, Borcea sunt exponenți ai sistemului, transpunând de pe calculator fotbalul manager în viața reală.
O a doua ține de puterea de decizie pe care președinții o au la club. Să luăm exemplul actualului conducător de la CSU Craiova, marea glorie Sorin Cârțu, al cărui principal rol a fost, până acum, să facă turul televiziunilor pentru a apăra clubul sau a comenta pe faze litigioase. Cârțu a fost luat prin surprindere atât de despărțirea de Mangia, cât și de cea de Pițurcă, fapt care dovedește că nu a avut vreodată putere de decizie în club. Exemple concrete, cele două declarații ale lui Cârțu:
– „Știți cum e, vorba istoriei. Regele a murit, trăiască regele! Și eu am rămas surprins. Totul s-a întâmplat ieri seară când s-a decis rezilierea amiabilă între Mangia și Rotaru”.
– „Am rămas surprins, chiar șocat când mi-a zis domnul Rotaru, cu 15 minute înainte să apară comunicatul. Totul a plecat de la Piți, el nu a mai vrut să continue. E o lovitură pentru club. Totul era gândit cu el, programul, lotul…”.
Și nici nu se anunță că ar avea vreo putere în următorul mandat. Fapt ce rezultă fără echivoc din următoarea frază, strecurată în comunicatul prin care se anunță alegerile cu pricina: „Viitorul preşedinte va conduce din punct de vedere administrativ, economic şi sportiv Clubul, sub coordonarea Consiliului de Administraţie al Universităţii Craiova”. 

Sorin Cârțu: „Să vedem ce se va decide la alegeri!”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Singurul candidat la șefia clubului nu este încă sigur de biruință. Într-o declarație dată pentru Fanatik.ro, acesta a spus: „Deocamdată am mandatul acesta, să vedem ce se va decide la alegeri. Fiecare e liber să decidă acolo, în cabina de vot. Prima realizare pe care o vreau este să luăm locul 2 şi Cupa României. Meciurile următoare, cu FCSB şi CFR Cluj, sunt determinante pentru ceea ce vrem să facem şi ceea ce ar trebui să facem în play-off-ul acesta. Doar asta se poate în momentul de faţă. Pe urmă, în campionatul 2022/2023 sunt alte discuţii, să vedem. Trebuie să pregătim ceea ce aşteptăm de ani de zile, adică să luăm campionatul. Sunt convins că împreună, suporterii, managementul și echipa, vom reuși să îndeplinim acest obiectiv la care întreaga Oltenie visează de mai bine de 30 de ani”.
Dar de ce să nu fi sigur de câștigarea alegerilor când ești candidat unic? Deoarece pentru validarea scrutinului trebuie să participe 20% din alegători, potrivit comunicatului dat de club. Adică puțin peste 800. Pentru ca acest fapt să se întâmple, Rotaru și-a luat o măsură de precauție: a pus alegerile în ziua meciului cu CFR Cluj!

Politica