vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Incepe autorecenzarea în Craiova. Care sunt pașii necesari

Direcția Județeană de Statistică Dolj (DJS) a anunțat începerea autorecenzării asistate în data de 14 martie. Cu această ocazie, în perioada 10 – 11 martie, instituția organizează 4 serii de instruiri pentru peste 200 de recenzori.

„In perioada 10-11 martie 2022, Unitatea Judeţeană de Implementare a Recensământului Dolj (UJIR Dolj) din cadrul DJS Dolj cu sprijinul Institutiei Prefectului, organizează 4 serii de instruiri pentru 219 recenzori ARA (Autorecenzarea Asistată).
UJIR Dolj va preda recenzorilor ARA materialele necesare desfășurării în condiții optime a RPL 2021, etapa de Autorecenzare Asistata”, conform DJS Dolj.

Fiind o procedură nouă pentru majoritatea cetățenilor, autorecenzarea reprezintă un proces care vine în sprijinul cetățeanului. Conform hotnews.ro fiecare dintre noi va avea propriul chestionar de auto-recenzare, corespunzător situației particulare în care se găsește, iar procesul se desfășăoară urmând mai mulți pași.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În primul rând, trebuie să avem acces la Internet. Apoi, să avem o adresă de email. Nu e necesar să aibă toți din gospodărie adresă de email, e suficientă una pentru fiecare familie. Practic, sunt câțiva pași simpli: Intrăm pe siteul Recensământului, unde vom vedea butonul din stânga (marcat cu roșu în fotografia de mai jos).

O singură persoană din gospodărie îl completează, înregistrându-se ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei (gospodăriei) și apoi îi adaugă pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele completate în formularul de pre-înregistrare, sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul specific fiecărei persoane declarate. Practic, vor fi două tipuri de chestionare: cel ”lung”, pe care îl va primi capul familiei, chestionar care cuprinde informații inclusiv despre locuință și condițiile de locuit (anul construcției, din ce materiale e construită etc) și altul ”scurt”, pe care ceilalți membri îl vor avea de completat și care se referă doar la datele lor, nu și la locuință.

La finalul completării vei fi de asemenea înștiințat câte și care sunt răspunsurile eronate, întrebările la care ai omis să răspunzi ca și cele la care ai răspuns corect. O persoană poate face auto-recenzarea pentru o rudă a ei (bunici care poate nu au Internet sau alte situații care pot apărea), dar trebuie să cunoască detaliile legate de locuința acesteia și să respecte normele legate de prelucrarea datelor personale (să aibă acceptul celui în numele căruia face auto-recenzarea). După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe căsuța electronică de email va primi și un link de verificare a datelor transmise. Dacă cineva a completat greșit un câmp (legat de, să zicem, religie sau etnie), poate corecta eroarea doar luând de la zero procesul.

Rata ridicată de analfabetism funcțional dintr-o țară are un impact negativ asupra recensământului, indiferent de țara în care acesta are loc, arată studiile consultate de HotNews. Țările cu populație care nu înțelege corect întrebările se confruntă cu o mare provocare în a răspunde corect, afectând astfel acuratețea rezultatelor Recensămintelor. O altă problemă e legată de zonele izolate din țară, acolo unde nici netul nu e stabil și unde chiar și recenzorilor le e dificil să ajungă. Există anumite locuri în România unde e greu de recenzat: e vorba de cătunele izolate, cu infrastructura rutieră precară. Oficialii INS spun că mizează ca auto-recenzarea să fie realizată de cel puțin o treime dintre români, conform sursei citate.

Politica