miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Activitatea IPJ Dolj în anul 2021. A scăzut numărul infracţiunilor sesizate, dar și cel al accidentelor grave

În cursul anului 2021, polițiștii doljeni împreună cu celelalte instituții, în contextul instituirii stării de alertă la nivel național, s-au asigurat că există un climat de ordine și siguranță publică pe întreg teritoriul județului, având în vedere și problematica impusă de situația epidemiologică a noului coronavirus SARS-Cov-2.

„În această perioadă au fost legitimate 706.370 de persoane, au fost verificate 14.552 de mijloace de transport și au fost controlate 32.829 de societăţi comerciale. Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 24.996 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4.538.785 de lei.

În perioada analizată, au fost organizate  7695 de acțiuni punctuale, executate în mediile de interes. Dintre acestea 5429 au fost acţiuni independente ale poliției, 2071 în cooperare cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Dolj și 295 în cooperare cu alte instituții.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au fost primite 24.295 de sesizări prin S.N.U.A.U. 112, dintre care 10.027 din mediul urban şi 14.268 din rural”, a spus Dumitrescu Laurențiu, Comisar șef de poliție desemnat Șeful IPJ Dolj.

Au scăzut infracţiunile sesizate!

În ceea ce priveşte situaţia operativă, în anul 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj se constată o scădere cu 7,3 % a infracțiunilor sesizate față de anul 2020. Totodată, analiza situaţiei operative reliefează o scădere de aproximativ 10% a infracţiunilor contra patrimoniului, față de perioada similară 2020. Infracţiunile de furt prezintă un trend descendent semnificativ faţă de anul trecut, fiind sesizate cu 16,13 % mai puține fapte. Și infracțiunile contra persoanei au cunoscut un trend descendent, fiind sesizate cu 15,45 % mai puține decât în anul 2020.

În anul 2021, polițiștii doljeni au desfăşurat activităţi pentru prevenirea acestor genuri de infracţiuni, scopul fiind realizarea unei pregătiri antiinfracţionale a populaţiei pentru a obţine o implicare cât mai mare a cetăţenilor şi a factorilor cu responsabilităţi în acest domeniu.

În perioada analizată, polițiștii au intervenit la 2.014 situații de violență domestică, 1.799 fiind sesizate prin apeluri de urgență SNUAU 112. În urma intervenţiilor poliţiştilor au fost constatate 1.115 fapte de natură penală, 527 fiind comise în mediul urban și 588 în mediul rural. Totodată, poliţiştii au emis 242 de ordine de protecție provizorii, 138 fiind transformate în ordine de protecție. Tot în perioada analizată, polițiștii doljeni au întocmit 74 de dosare penale pentru încălcarea ordinului de protecție sau a ordinului de protecție provizoriu.

Referitor la activitatea de urmărire naţională şi internaţională, au fost puse în executare 81 de mandate de executarea pedepsei închisorii, 10 mandate de arestare preventivă, 3 mandate europene de arestare și 9 sentințe penale de internare.

În anul 2021, polițiștii doljeni au desfăşurat activităţi specifice de supraveghere judiciară a persoanelor față de care au fost dispuse măsuri preventive. În această perioadă au fost efectuate 2.348 de verificări la persoanele aflate în arest la domiciliu, 24 de controale pe traseul de deplasare către instanțe sau unitățile medicale și 3 acțiuni de verificare față de persoanele față de care au fost instituite interdicții. Au fost constatate 16 cazuri în care inculpații au încălcat obligațiile impuse, în 12 situații măsura inițială fiind înlocuită cu o măsură preventivă mai aspră.

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au executat 46 de acțiuni, 288 de controale la persoane fizice și juridice și au pus în executare 28 de mandate de percheziție domiciliară. În perioada analizată au fost ridicate în vederea confiscării 42 de arme, 9 letale și 33 neletale, 1539 de bucăți cartușe de diferite calibre și 564 de kg de materiale pirotehnice. Totodată, au fost constatate 59 de infracțiuni.

În vederea reducerii tăierilor ilegale de arbori din păduri, s-au desfăşurat acţiunile stabilite în Planul comun de acţiune pentru prevenirea și combaterea ilegalităților în domeniul silvic pe anul 2021. În ceea ce priveşte infracţionalitatea în domeniul silvic, în anul 2021 au fost sesizate 358 de infracțiuni. În perioada analizată, urmare a activităţilor desfăşurate în domeniul silvic, a fost confiscați 248,08 metri cubi material lemnos.

Pentru siguranța participanților la traficul rutier, în anul 2021, poliţiştii rutieri au organizat 1.448 de acţiuni, din care 1209 desfăşurate cu efective proprii și 239 împreună cu alte structuri de poliţie sau în colaborare cu reprezentanţii altor instituţii.

A scăzut numărul accidentelor grave!

Din analiza datelor statistice, se constată că, în anul 2021, numărul accidentelor grave a scăzut cu aproape 28 % față de anul 2020, fiind înregistrate 117 accidente grave, cu 46 mai puține decât în anul anterior. Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, în această perioadă, au avut următoarele procente: indisciplina pietonală – 22 %, viteza, prin cele două forme, viteză neadaptată şi viteză excesivă – 19,65 % și neacordare prioritate pietoni – 13.67 %. În urma celor 117 accidente rutiere grave au decedat 61 de persoane (+6 față de 2020), 67 de persoane rănite grav (-75 față de 2020) și 58 de persoane rănite ușor (la fel ca în 2020). 

600 de infracţiuni constatate de poliţiştii rutieri.

În urma activităților desfășurate de poliţiştii rutieri, au fost constatate 600 de infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice. Pentru abaterile săvârșite de participanții de trafic au fost aplicate 37.158 de  sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce 5.955 de permise de conducere şi au fost retrase 1.619 certificate de înmatriculare.

La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au fost sesizate 663 de infracțiuni, dintre care 288 de infracțiuni economico-financiare. În domeniile prioritare, precum produse agroalimentare, transporturi, construcții, etc., pentru încălcarea normelor legale incidente, polițiștii au aplicat 216 sancțiuni contravenționale,  în valoare de 793.500 de lei, fiind luate măsuri asigurătorii în valoare de 4.066.000 de lei. În domeniul contrabandei cu tutun au fost confiscate 2.793.620 de țigarete, 11 persoane fiind arestate preventiv.

În anul 2021, polițiștii criminalişti au efectuat 4.734 de cercetări la fața locului și deplasări pentru alte evenimente și au ridicat aproximativ 29.000 de urme de diferite categorii, care au condus la identificarea sau probarea vinovăţiei a 205 persoane.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au acționat pentru prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și prevenirea violenței în familie, desfășurând 349 de întâlniri cu elevi și profesori și 24 de întâlniri cu cetățenii, 16.960 de persoane fiind beneficiare ale activităților desfășurate. 

„Activitățile desfășurate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au urmărit realizarea obiectivelor generale și specifice stabilite prin legislația privind protecția animalelor, eficientizarea capacității instituționale de prevenire și combatere a faptelor de natură contravențională și penală în materie de protecție a animalelor sau monitorizarea modului în care este realizată protejarea faunei din habitatul existent la nivel județean și derularea de activități pentru instruirea polițiștilor operativi având ca obiectiv principal aprofundarea legislației specifice în domeniu. Au fost efectuate cercetări în 34 de cauze penale și 171 de petiții, iar pentru încălcarea normelor privind protecția animalelor au fost aplicate 92 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 49.900 de lei.

Principala activitate a polițiștilor Biroului de Siguranță Școlară a fost reprezentată de punerea în aplicare a prevederilor Planurilor Teritoriale Comune de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj și a  Planurilor de măsuri pentru creșterea gradului de siguranţă a studenţilor și a personalului didactic, precum şi pentru prevenirea și combaterea criminalităţii în zona centrelor, campusurilor universitare și a căminelor studențești”, a mai spus comisarul.

În anul 2021 a devenit operațional Serviciul Pregătire Profesională. Activităţile realizate de echipele de instructori de la nivelul serviciului au prevăzut programe de pregătire și instruire în domeniul autoapărării, tacticii poliţieneşti şi a tehnicilor de manipulare a armamentului, organizarea de şedinţe de tragere cu armamentul din dotare și organizarea de cursuri de conducere a autoturismelor cu regim de circulaţie prioritară.

Din punct de vedere logistic,  în perioada analizată au fost efectuate lucrări de renovare la sediile unităților de poliție din județ, în valoare de 1.105.254 de lei. Gestionarea resurselor umane reprezintă o prioritate și s-a avut în atenţie, permanent, încadrarea funcţiilor din statul de organizare, astfel, inspectoratul are un procent de ocupare a funcţiilor prevăzute de 85,15%, din care: ofiţeri 85,15 %, agenţi 83,27 %  şi  personal contractual 92,19 %.

În ceea ce privește accesarea fondurilor europene nerambursabile, a fost definitivat Proiectul RAISA – acordul de finanțare OLAF/2019/D1/878484, în valoare totală de 102.104 Euro, având ca obiect creșterea conștientizării și îmbunătățirea metodelor de lucru a actorilor implicați în lupta împotriva fraudei cu achiziții intracomunitare care afectează bugetul UE.   

„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj este în curs de implementare Proiectul POR – SUERD, creșterea eficienței energetice și gestionarea eficientă a energiei pentru sediul Poliției orașului Filiași și Secției 15 Poliție Rurală Filiași, cu termen de finalizare 29.04.2022, menit să îmbunătățească condițiile de muncă pentru polițiștii din cadrul Poliției orașului Filiași și Secției 15 Poliție Rurală Filiași.

În contextul cooperării inter-instituţionale, trebuie subliniată buna colaborare cu Instituţia Prefectului – Judeţul Dolj, Consiliul Judeţean, consiliile locale şi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică. Principalul domeniu aflat în atenţia poliţiştilor, conform competenţelor, este cel al menţinerii ordinii şi siguranţei publice, în care s-a colaborat cu mai multe instituţii, cu atribuţii în domeniu. În anul 2021, în contextul pandemiei, cooperarea între structurile implicate, precum Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, Secţia Regională de Poliție Transporturi Craiova, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj, Poliţia Locală, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi alte instituţii din judeţ, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, a fost una eficientă”, a încheiat Șeful Inspectoratului.

Secţia Regională de Poliţie Transporturi Craiova este o structură specializată de menţinere a ordinii şi siguranței publice, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional în domeniul transportului feroviar, naval şi aerian, a cărei competenţă se întinde pe raza a 7 judeţe (Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea).

Secţia Regională de Poliţie Transporturi Craiova gestionează o reţea feroviară de 1437 km, în care activează 322 staţii C.F., halte şi puncte de oprire. Reţeaua de cai navigabile pe Dunăre este de 481 km, în zona de competenta funcţionând 7 porturi ( Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia, Drobeta Turnu-Severin, Orşova, Calafat şi Bechet). Pe linia transporturilor aeriene are în competenţă: Aeroportul Internaţional Craiova, Aeroclubul Teritorial George Valentin Bibescu Craiova și Aeroclubul sportiv Henri Coandă – Piteşti.

La nivelul celor 7 județe, aflate în responsabilitate, funcționează structuri județene de poliție transporturi, organizate sub forma unor servicii și birouri, iar la reședința secției trei birouri în domeniul investigațiilor criminale, investigării fraudelor și ordine publică.  

„Ca element de noutate, la sfârșitul anului 2021, a fost înființată o nouă structură, respectiv Biroul de Poliţie Transporturi Aeriene Craiova, cu competenţă în domeniul transporturilor aeriene. Gestionarea resurselor umane reprezintă o prioritate și s-a avut în atenţie, permanent, încadrarea funcţiilor din statul de organizare, astfel, secția regională are un procent de ocupare a funcţiilor prevăzute de 81,91%, din care: ofiţeri 82,85 %, agenţi 81,77 %”, a spus comisarul șef Gulin Laurențiu, șeful secției regionale de poliție transporturi Craiova.

În ceea ce priveşte situaţia operativă, în anul 2021, la nivelul SRPT Craiova, se constată o scădere cu 7,40 % a infracțiunilor sesizate față de anul 2020. Totodată, analiza situaţiei operative în anul 2021 reliefează o scădere de aproximativ 39,13% a infracţiunilor de furt de la călători, față de perioada similară 2020. De asemenea furturile de componente de la infractructura feroviară au înregistrat o scădere cu 22,22%, față de aceeasi perioadă a anului 2020.

În vederea asigurării climatului de siguranţă publică în rândul călătorilor care folosesc mijloacele de transport feroviar, au fost organizate şi executate 551 acţiuni, din care 120 pentru menţinerea ordinii şi siguranței publice în staţiile de cale ferată şi pe trenurile de călători şi 23 au fost pentru combaterea călătoriei frauduluoase. De asemenea, o atenţie sporită s-a acordat şi prevenirii şi combaterii accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată, domeniu în care au fost organizate şi executate 92 acţiuni. Cu ocazia acestor acţiuni şi în cadrul activităţilor curente desfăşurate de lucrătorii cu atribuţii în domeniu au fost patrulate 11.179 trenuri de persoane, fiind depistaţi 7.488 călători frauduloşi, valoarea supratexelor încasate de către reprezentanţii societăților feroviare fiind de 722.870 lei.

Din analiza datelor statistice, se constată că, în anul 2021, au fost comise 74 de evenimente feroviare din care 14 deraieri ale locomotivelor și vagoanelor de marfă/călători; 18 accidente la trecerile la nivel cu calea ferată soldate cu un rănit grav și 3 răniți ușor; 16 persoane au fost surprinse de tren în gabaritul căii ferate și accidentate mortal. De asemenea au fost înregistrate 3 evenimente navale, soldate cu două persoane decedate și o persoană rănită ușor.

Combaterea infracționalității de natură economico-financiară a fost un obiectiv prioritar stabilit la nivelul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova pentru anul 2021, fapt pentru care lucrătorii cu atribuţii în domeniu de la structurile judeţene şi de la biroul de profil din cadrul secţiei, au organizat şi executat un complex de activităţi specifice informaţiv-operative şi de constatare, care au avut ca urmare înregistrarea a 199 infracţiuni economico-financiare, ceea ce reprezintă 39,8% din totalul infracţiuni­lor sesizate la nivelul secției. Una din direcţiile prioritare de acţiune pentru anul 2021 a fost combaterea infracţiunilor de evaziune fiscală, precum şi a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, fiind instrumentate mai multe cauze complexe cu prejudicii importante, reușindu-se recuperarea sumei de 1.315.266 lei, urmare a activităților de cercetare și urmărire penală efectuate în aceste cauze”, a mai spus acesta.

În ceea ce priveşte infracţionalitatea în domeniul silvic, în anul 2021 au fost efectuate 219 acţiuni şi controale ocazie cu care au fost constatate 23 infracţiuni, aplicate 67 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 94.000 lei, fiind confiscată cantitatea de 92,45 m.c.material lemnos.

În domeniul transporturilor navale s-a acționat cu preponderență pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor din domeniul piscicol, în anul 2021, au fost executate  501 acţiuni şi controale, ocazie cu care au fost constatate 135 infracţiuni, aplicate 293 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 59.400 lei. De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 1661 kg. peşte, 315 plase monofilament, 21 plase de pescuit din fir textil, 39 unelte de pescuit şi 3 ambarcațiuni.

Cu ocazia activităţilor preventive organizate au fost depistate 41 persoane pe numele cărora erau emise dispoziţii de căutare la nivel naţional, 128 minori plecaţi de la domiciliu faţă de care au fost luate măsurile legale (23 internaţi în centre de ocrotire şi 105 predaţi familiilor) şi au fost cercetate 28 grupuri de infractori.

 „În contextul cooperării inter-instituţionale, accentuăm buna colaborare cu Instituţia Prefectului respectiv Consiliul Judeţean. Principalul domeniu aflat în atenţia poliţiştilor, conform competenţelor, este cel al menţinerii ordinii şi siguranţei publice, în care s-a colaborat cu mai multe instituţii, cu atribuţii în domeniu. În anul 2021, în contextul pandemiei, cooperarea între structurile implicate, precum Inspectoaratele de Poliție Județene, Inspectoratele de Jandarmi Judeţeane, Serviciile Teritoriale al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, Căpităniile Zonale, Garda de Mediu”, a concluzionat comisarul.

Politica