Reprezentanții Iridex au susținut vineri o conferință de presă la sediul din Craiova. Prezent la conferință, directorul comercial al Iridex Group, Alin Ruiu a vorbit despre amenda primită de la Garda de Mediu de către companie, arătându-se deranjat de faptul că firma a primit această sancțiune pentru o acțiune care ar trebui să denote, de fapt, interesul pe care compania îl manifestă la nivelul județului.
„Acum câteva zile ne-a vizitat Garda de Mediu Dolj care ne-a și amendat. Ne-a deranjat foarte mult această situație pentru că noi venim în sprijinul cetățenilor și considerăm că suntem parteneri ai județului Dolj. Nu vrem să creăm probleme în sensul de a duce aceste deșeuri reciclabile la groapa de gunoi. Trebuie să atingem ținte de reciclare. Oferim oamenilor recipienți de colectare selectivă și trebuie să obținem rezultatul scontat”, a declarat Alin Ruiu.
Compania Iridex a adus, pentru sortarea gunoiului, o stație pe care au amplasat-o în comuna Malu Mare. Autorizația nu a fost momentan emisă de către Agenția de Mediu, deși compania a depus toată documentația, motiv pentru care operatorul și-a început activitatea, fiind ulterior amendat.
„Am o sarcină în cadrul grupului Iridex, respectiv să intrăm foarte aplicat în realizarea Masterplanului de 54 de milioane de euro pe care Consiliul Județean Dolj l-a accesat și pe care trebuie să îl pună în aplicare în anumite condiții și termene. Până alaltăieri, eu nu am întâlnit nicio problemă din partea instituțiilor statului. Am fost și la directorul Gărzii de Mediu, știa care este situația. Mi-a spus că nu este nicio problemă, că înțelege. Știa toate problemele din acest proiect derulat în Dolj. De toate întârzierile. Acțiunea celor doi funcționari publici de la Garda Națională de Mediu, derulată la comandă poate, și prezentată opiniei publice ca o mare victorie a acestui organism dorește, de fapt, să provoace o criză a deșeurilor în județul Dolj. Efortul cetățenilor din cele 111 primării de a colecta selectiv și de a diminua prin reciclare tariful de gunoi se dovedește a fi în zadar, pentru că, potrivit inspectorilor de la Garda de Mediu, Iridex ar trebui să ducă deșeurile reciclabile la groapa de gunoi. Nu vom face acest lucru. Este interzis de lege. Nu vom da satisfacție unor inconștienți de a provoca o criză a gunoaielor în Dolj! Considerăm că toate aceste lucruri se întâmplă din cauza necunoașterii, lipsei de informare, nepunerii în acord a instituților statului cu Consiliul Județean (CJ) Dolj, în vederea implementarii acestui masterplan important cu fonduri europene, unul dintre cele mai mari din România”, a spus Cezar Preda, consilier în cadrul Iridex Group.
Totodată, comisarul șef al Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu a menționat că cei doi comisari care au fost în control la punctul de lucru de la Malu Mare au aplicat amenda din simplul motiv că au constatat că legea era încălcată.
„A fost un control tematic. Este vorba despre o verificare a modului în care sunt îndeplinite responsabilitățile privind gestionarea deșeurilor, o acțiune ce se va derula până în data de 15 decembrie. Legat de acțiunea de la Malu Mare, cei doi comisari care au ajuns acolo au constatat că acea acțiune de sortare a deșeurilor se face fără a avea o autorizație pe care o eliberează Agenția pentru Protecția Mediului. Evident că noi salutăm acțiunile de reciclare, doar că trebuie făcute respectând legea. La punctul de lucru de la Malu Mare, a operatorului de salubrizare din județul Dolj, s-a constatat că nu se respectă legea, fapt pentru care s-au luat acele măsuri”, a declarat Gheorghe Călinoiu.
Conform spuselor reprezentanților Iridez, amenda de 100.000 de lei nu va fi achitată, aceasta fiind deja contestată, iar activitatea de la Malu Mare va continua.