Pereții Craiovei vorbesc

Anghel Catalin
4 Min Read

Scrisul pe pereții clădirilor are rădăcini adânci în istoria omenirii. Oamenii peșterii foloseau pictura murală pentru a-și reprezenta grafic viața lor și a animalelor cu care interacționau în natură. Aceste desene au evoluat și ele, odată cu persoanele. În Craiova, pereții blocurilor nu sunt străini de un astfel de limbaj considerat, de multe ori, artistic. Pe clădiri sau pe garduri, mesajul este scris la fel de ușor și foarte rar este același.

Majoritatea cuvintelor scrise pe pereții Craiovei sunt dure și scot la iveală probleme ale societății sau frici ale oamenilor care le scriu și nu numai. Totodată, aceste mesaje pot fi și pozitive, reprezentând un vers dintr-o melodie sau o declarație de dragoste, cu o însemnătate aparte. De la „România e defectă” la „Te iubesc”, toate aceste mesaje sunt transmise de pereții Craiovei, care vorbesc fără voia lor.

România e defectă

Totuși, câți dintre craioveni realizează impactul pe care aceste mesaje îl pot avea asupra vieții lor? Sunt copii care trec zilnic, în drum spre școală, pe lângă un perete pe care scrie: „România e defectă” și oameni mari care merg la muncă, zi de zi, pe lângă un perete care le spune: „Azi nu suntem stele, stelele au obiceiul să cadă”. De la speranță: „Sper să ne ținem de mână”, până la întrebări care au sens doar pentru doi oameni: „Cum fu la Iași”, toate aceste cuvinte înseamnă ceva și pentru trecători.

Azi nu suntem stele, stelele au obiceiul să cadă

Psihologul Mihail Jianu explică faptul că multe dintre aceste mesaje sunt scrise din frustrare: „Sunt mai multe persoane care își exprimă public și vizibil frustrări, nemulțumiri. Vor să atragă atenția. Pot fi persoane care ascultă muzică hip-hop și ei își expun anumite versuri plăcute sau în care se regăsesc. Alții expun mesaje reale, dure, care îi supără pe ei, pe cei care le scriu”. Cuvintele scrise pe pereți nu sunt doar urme de vopsea vărsată de un om care vrea să atragă atenția, ci pot influența pozitiv sau negativ viața unei persoane. Este destul de greu ca cineva să fie mobilizat sau demoralizat de un mesaj pe care îl citește pe fugă, dar atunci când acesta devine parte din rutina zilnică, lucrurile se schimbă și pot avea consecințe: „Aceste mesaje pot avea un impact destul de dur asupra trecătorilor, asupra celor care văd aceste cuvinte scrise pe ziduri. Nu vezi doar o singură dată acel mesaj și zici că l-ai uitat. Se întâmplă să treci zilnic sau de mai multe ori pe zi pe lângă el și, la nivel subliminal, ți se imprimă. Ai impresia că tu l-ai gândit, dar nu este așa. Doar l-ai văzut. Impactul unui mesaj negativ este periculos și pentru copii, dar și pentru adulți. Să zicem că cei mici nu înțeleg mereu mesajul, dar la adulți este mult mai puternic impactul, pentru că percep diferit duritatea. Adultul trăiește acel mesaj și realizează că este real. Am văzut și mesaj pozitive, declarații de dragoste. Oamenii văd astfel că iubirea încă trăiește. Deci putem avea și efectul invers, dar nu este la fel de puternic impactul ca la un mesaj negativ”, a mai explicat Mihail Jianu pentru Jurnalul Olteniei.

Sper să ne ținem de mână
GO HOME AND WATCH TV
Cum fu la Iași?
Atenție/ Cade de sus
Viață-n libertate/Ori moarte
Noi rămânem în picioare
La mulți ani 2021
Cu tine uit de ploaie
Distribuie acest articol