Sănătatea mamei și a copilului, prioritare pentru SCJU Craiova

Jurnalul Olteniei
4 Min Read

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova vine cu o inițiativă care să sprijine cât mai multe femei însărcinate din regiunea Sud-Vest Oltenia, în special pe cele care provin din medii vulnerabile.

Este vorba despre proiectul „NATALCARE – Program complex de informare, conștientizare și îngrijire a gravidei și copilului”, prin intermediul căruia gravidele beneficiază de servicii de informare, educare, conștientizare și servicii medicale de înaltă calitate, orientate către prevenție, depistare precoce (screening prenatal), diagnostic și tratament precoce prenatal.

Prin intermediul programului, 3.200 de femei, dintre care minim 1.800 din grupuri vulnerabile, vor fi identificate și mobilizate pentru screening. Acestea vor beneficia, pe tot parcursul sarcinii, de servicii medicale de monitorizare (screening) personalizate, precum și de activităţi de educaţie prenatală privind îmbunătăţirea sănătăţii gravidei și a fătului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, se va înființa un Centru de prevenție, depistare precoce, diagnostic, tratament și monitorizare pentru principalele patologii asociate sarcinii în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Rolul acestuia este de a oferi îngrijire prenatală femeilor gravide din regiunea Sud-Vest Oltenia, astfel încât să se depisteze precoce și să se trateze problemele de sănătate ce pot apărea în timpul și în urma sarcinii, pentru a preveni nașterile premature și a asigura sănătatea mamei și a copilului;

Nu în ultimul rând, unul din obiectivele proiectului este derularea unei campanii de informare, educare și conștientizare a populației privind necesitatea și beneficiile screeningului prenatal.

Proiectul a debutat la data de 25 mai 2021 și este implementat în parteneriat cu Organizația „Salvați Copiii”, fiind derulat pe o perioadă de 33 de luni.

Valoarea acestuia se ridică la suma de 11,804,996.72 lei (aprox. 2,4 milioane de Euro), cu o finanțare prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman, Axa prioritară 4: Incluziunea socială şi combaterea sărăciei, Operaţiunea: Creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate şi de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce pentru principalele patologii.

„Screeningul este prima treaptă a diagnosticului prenatal al afecțiunilor congenitale, dar utilizarea sa izolată nu are valoare diagnostică. Finalitatea screeningului este de a identifica feții cu risc mare de a prezenta o afecțiune congenitală, care vor fi supuși unor proceduri diagnostice invazive, evitându-se procedurile non-necesare și potențial periculoase pentru feții neafectați. Diagnosticul prenatal este un act medical complex ce are rolul de a determina anomaliile congenitale și bolile genetice încă din perioada de viață intrauterină.

Principalul efect pozitiv al implementării proiectului nostru este creșterea accesului femeilor gravide din regiunea Sud-Vest Oltenia la servicii medicale de prevenție, diagnostic, intervenție și tratament al patologiilor asociate sarcinii, accesibile, durabile și de înaltă calitate”, se arată într-un comunicat emis de SCJU Craiova.

Pe termen lung, principalele beneficii urmărite de implementarea proiectului sunt:

-reducerea mortalității infantile și a riscului de deces neonatal prin creșterea accesului gravidelor la îngrijiri adecvate;

-favorizarea instalării unui comportament corect în domeniul prevenției, atât din partea pacienților, cât și din partea medicilor de familie.

„NATALCARE – Program complex de informare, conștientizare și îngrijire a gravidei și copilului” reprezintă cel de-al patrulea proiect finanțat din fonduri europene, realizat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova în ultimul an.

foto: argos.com

Share This Article