miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Băiatul de la casa de copii a ajuns campion la decatlon!

Antrenoarea de atletism Doina Rusu i-a schimbat viața unui puști de 16 ani. După aproape trei ani de când l-a descoperit și l-a luat la grupa ei, băiatul a devenit campion național în probe combinate. Victor are o poveste impresionantă: la o lună a fost abandonat de mamă, iar de atunci este crescut de către o asistentă maternală.
Din 1976, Doina Rusu este profesor-antrenor al Liceului cu Program Sportiv din Câmpulung, acolo unde a făcut sport și a învățat. În fiecare toamnă bate școlile din țară în lung și-n lat pentru a-i descoperi pe viitorii campioni la atletism.
„Îmi fac selecție personală. Pentru sportul de performanță, nimeni nu poate să-ți aducă un copil să îl antrenezi. Ca profesor trebuie să mergi tu, să colinzi toată țara și școlile și să îți alegi sportivii care crezi că ți se potrivesc” – Doina Rusu, antrenoare de atletism.
Așa a dat și peste Victor Ciulin, un băiat extrem de talentat și cu o poveste de viață impresionantă.
„La o lună, mama mea biologică m-a abandonat la Casa de Copii. Și de atunci sunt la familia adoptivă. Mama care m-a crescut este mama mea! O iubesc foarte mult și e totul pentru mine” – Victor Ciulin, campion U18 în probe combinate.
Deși au trecut aproape trei ani de la prima lor întâlnire, Doina Rusu și-o amintește și acum perfect. Umblase o zi întreagă din școală în școală pentru a găsi copii talentați, iar la una dintr-un sat îndepărtat de Câmpulung a dat peste Victor.
„Prima noastră întâlnire a fost emoționantă. Atât de frumos mi-a vorbit și mi-a spus că el ar fi motivat să vină să facă un sport de performanță, bineînțeles dacă eu l-aș alege. Ce m-a mai impresionat în momentul respectiv e că mi-a spus că el nu știe dacă ar putea să facă atletism pentru că e nevoie de niște formalități. Mi-a povestit că este crescut de către o asistentă maternală. Cred că a fost o provocare pentru mine. Este un copil minunat și foarte talentat” – Doina Rusu, antrenoare de atletism.
La nici trei ani de când s-a apucat de atletism, Victor a devenit campion național la decatlon.
„Nici acum nu realizez că eu sunt campion național și că mie mi-a cântat imnul! Am fost atât de emoționat, am plâns mult! Este o senzație unică, practic te lupți cu tine” – Victor Ciulin, campion U18 în probe combinate.
„Atât de tare l-a motivat ideea de a fi campion, atât de bine s-a mobilizat și s-a concentrat pe fiecare probă în parte în așa fel încât performanțele lui adunate și transformate în puncte l-au făcut să ajungă campion național”- Doina Rusu, antrenoare de atletism.
Puștiul recunoaște că antrenoarea lui e cea care i-a schimbat viața!
„Este ca a doua mea mamă! O prețuiesc enorm! Mi-a deschis mintea, pur și simplu. Dacă nu era dânsa nu eram aici și nu știu ce făceam… A fost șansa vieții mele” – Victor Ciulin, campion U18 în probe combinate.
În grupa de atleți a doamnei Doina toți copiii sunt buni și la sport și învață și bine.
„De-a lungul timpului, în grupa mea, am avut norocul să am campioni și la carte și la sport. Victor are nota 9 la limba română, iar Andreea 10 pe linie. Este o binecuvântare pentru mine să am parte de copii frumoși și talentați. Probabil copiilor pe care i-am antrenat, le-am transmis ceva și din personalitatea mea și din sufletul meu” – Doina Rusu, antrenoare de atletism.
Andreea, colega de antrenament al lui Victor, face de trei ani atletism și este foarte bună în proba de heptatlon, iar la ultima competiție la care a participat s-a clasat pe locul al doilea. Când Victor a devenit campion național, fata nu și-a putut stăpâni lacrimile.
„Am plâns pentru că știu cât de mult muncim la antrenamente și câte sacrificii facem! M-am bucurat mult pentru el” – Tăbăcaru Ioana Andreea, atletă în proba de heptatlon.
Victor știe că pentru el această primă medalie de aur pe care a câștigat-o este doar începutul unui drum pe care și-l dorește lung și plin de trofee.
„Vreau să ajung departe în atletism! Sunt ambițios și știu că pot să reușesc” -Victor Ciulin, campion U18 în probe combinate.

Colaborare cu CSM București
CSM București a încheiat o colaborare cu LPS Câmpulung Muscel, clubul la care Doina Rusu este antrenoare.
„Cei de la CSM ne ajută, avem o colaborare bună. Sportivii primesc și un rând de echipament de la domnii de la București”- Doina Rusu, antrenoare de atletism.
Copiii care învață și se pregătesc la Liceul cu Program Sportiv din Câmpulung beneficiază de condiții bune pentru a-și desfășura activitatea.
„Cred că suntem singurul liceu sportiv din România de acest fel, cu așa condiții. În același perimetru avem bazele sportive, internatul sub formă de cămin de care copiii beneficiază, având masă, casă gratis și în același perimetru se întâlnesc și cu școala” – Doina Rusu, antrenoare de atletism.
La puțin timp după ce s-au întors de la Campionatul Național de Probe Combinate, acolo unde Victor a devenit campion, antrenoarea Doina Rus împreună cu elevii săi au fost invitați la Inspectoratul General și premiați cu diplome de către Inspectorul General.

Ce este decatlonul
Decatlonul este o competiție sportivă desfășurată sub forma unei întreceri multidisciplinare, care se desfășoară pe parcursul a două zile, în timpul cărora au loc zece probe din domeniul atletismului: 100 metri plat, 110 metri garduri, 400 metri, săritura în lungime, săritura în înălțime, săritura cu prăjina, aruncarea discului, aruncarea suliței, aruncarea bilei și 1.500 metri.
Rezultatele celor zece întreceri sportive sunt de fiecare dată convertite în puncte, acordate conform unui tabel de conversie standard pentru punctarea rezultatelor individuale. Tabelul de punctare se orientează după recordurile mondiale existente la fiecare din cele 10 discipline, recorduri cotate cu câte 1.200 de puncte. Învingător este declarat după două zile de întreceri sportivul decatlonist care a adunat cele mai multe puncte pentru toate cele 10 discipline.
SPORTS NET

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica