Solidaritatea Olimpică susține în prezent pregătirea a 55 de sportivi refugiați, care se antrenează în speranța de a concura la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 din această vară. Bursierii provin din 13 țări și sunt găzduiți de 21 de Comitete Naționale Olimpice (CNO) – Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Croația, Egipt, Franța, Germania, Israel, Iordania, Kenya, Luxemburg, Portugalia, Olanda, Noua Zeelandă, Trinidad și Tobago, Turcia, Suedia, Elveția și Marea Britanie – și reprezintă 12 sporturi: atletism, natație, badminton, box, canotaj, ciclism, judo, karate, taekwondo, tir, haltere și lupte.
Poveștile celor 55 de bursieri ai sportivilor refugiați pot fi urmărite pe rețelele sociale ale echipei olimpice pentru refugiați și sub etichetele #RefugeeOlympicTeam #Tokyo2020 #StrongerTogether #Hope #OlympicRefuge.
Alcătuirea echipei olimpice a refugiaților pentru Tokyo 2020 se va baza pe o serie de criterii, incluzând, în primul rând, performanțele sportive și statutul de refugiat, confirmate de Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR). Vor fi luate în considerare atât contextul personal, cât și o reprezentare echilibrată în ceea ce privește sportul, genul și regiunile.
Componența echipei olimpice pentru refugiați va fi decisă de Comitetul Executiv al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) în cadrul reuniunii sale din iunie 2021.
Sportivii refugiați care nu vor merge la Tokyo 2020 vor fi sprijiniți în continuare de Solidaritate Olimpică prin diferite programe, inclusiv pentru susținerea tranziției carierei sportive.
De la Rio 2016, Solidaritatea Olimpică a investit peste 2 milioane de dolari pentru a-i sprijini pe refugiații care se pregătesc pentru Jocurile Olimpice.
sursa: cosr.ro