Poliţiştii prostestează în această dimineaţă în faţa Prefecturii Dolj. Proteste sunt şi la Ministerul Finanţelor Publice. Peste 30 de agenți și ofițeri de poliție penitenciară din Sindicatul Phoenix din Penitenciarul Pelendava se solidarizeaza si sustin actiunile Sindicatelor din Politia Romana si din Politia Penitenciara, afiliate la Federatia PUBLISIND. Aceștia cer eliminarea inechitatilor salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor, un salariu minim corelat cu cresterea preturilor de consum precum si pentru conditii decente de munca, conform unui comunicat de presă al Sindicatului Pheonix din Penitenciarul Pelendava.
„Suntem bugetari iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile asa cum nu putem refuza restrictiile, interdictiile si incompatibilitatile impuse de lege. Pentru o salarizare decenta si echitabila ne asteptam randulinca din anul 2010, an in care o mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o noua lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicata decat pentru anumite familii ocupationale. Insa sectorul public nu este impartit in smecheri si fraieri. Nu putem inghiti la nesfarsit tergiversarile. Sporurile sunt inghetate din anul 2010. Din anul 2021 ingheata din nou si salariile dupa doar doi ani de aplicare a legii-cadru, insa ingheata exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevazut de lege si care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzator pana in anul 2022. Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traverseaza tara noastra. Cresterea deficitului bugetar este un pretext la indemana pentru toate guvernele dispuse in primul rand sa taie”, au menţionat membrii sindicatului.
Polițiștii au ieșit în stradă și luna trecută.
„Protestul este cauzat de faptul că nu se respectă legea. Suntem în stradă pentru că suntem furați. Cineva ne baga mâna în buzunar, ne ia 100 lei, își oprește 20 lei și ne pune înapoi spunând că este pentru binele nostru. Acum, tăierile se numesc înghețări. Nu putem, din 2009, să așteptăm să fim plătiți ți noi pe salariul minim, iar acum, după 4 ani de la momentul 2017, când ne-au spus că o să intrăm și noi în rând cu lumea, să ne spună domnul Cîțu că nu mai are bani, deși în această clădire sunt domni care iau sporul COVID. Siguranța și ordinea publică au ajuns un fel de Cenușăreasa a tuturor. Nu suntem o prioritate pentru nimeni”, a declarat săptămâna trecută Elvis Măceșanu, reprezentantul SPD.