Sezonul de gripă 2020/2021 pare să fie unul liniștit, cel puțin pentru județul Dolj, unde nu a fost înregistrat niciun caz până acum.
Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Dolj, măsurile de protecție impuse ca urmare a declanșării pandemiei de Covid-19 au ajutat și la controlarea eficientă a gripei. Cetățenii s-au preocupat mai mult de îngrijirea sănătății în această perioadă, motiv pentru care în Dolj, procentul infecției cu gripă a fost zero.
,,Până acum, gripă confirmată în laborator nu am avut, datorită măsurilor de distanțare, evitarea colectivității, purtarea măștii”, a precizat purtătorul de cuvânt DSP Dolj, Ștefan Popescu.
Infecția cu gripă nu este atât de îngrijorătoare, mai ales dacă este tratată corespunzător. Însă, cel mai benefic mod de prevenție este vaccinarea antigripală, ce se recomandă a fi efectuată cu două săptămâni înainte de debutul sezonului.
Pentru sezonul acesta de gripă, Ministerul Sănătății a achiziționat trei milioane de doze de vaccin antigripal, pe care le-a distribuit către direcțiile de sănătate publică din județe. Campania de vaccinare a început în toamna anului trecut și a avut în vedere în vedere imunizarea gratuită a populației cu grad ridicat de risc și nu numai.
,,Am primit 90.000 de doze de vaccin și am făcut aproximativ 86.000. Vaccinarea s-a cam terminat și sper să terminăm tot.
Mai avem doze. Cu gripa nu este problemă, datorită măsurilor de protecție. N-au mai fost nici copii în colectivități, distanțarea socială s-a păstrat”, a completat reprezentantul DSP Dolj.
În ceea ce privește apariția virozelor, care oricum apar de mai multe ori pe an, a fost înregistrată o scădere față de aceeași perioadă din anul 2020.
,,Au fost înregistrate și viroze, care apar și vara și iarna, dar mult mai puține decât anul trecut”, a conchis purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Prevenția infecțiilor respiratorii poate fi asigurată atât de o serie de măsuri generale, pe care le oamenii pot ține cont, dar și de importanța vaccinului antigripal, necesar pentru a limita răspândirea virusurilor gripale.
Referitor la măsurile generale de protecție, putem menționa igiena personală, implicit spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă, alimentaţia sănătoasă cu multe fructe şi legume cu aport crescut de vitamine, vestimentaţia adecvată temperaturii de afară (căciuli, mănuşi), mişcarea fizică în aer liber, efortul fizic tonificând organismul sau evitarea spaţiilor închise, supraaglomerate.
Cu toate acestea, vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi, în special, a complicaţiilor datorate infecţiei gripale. Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc de complicaţii datorate gripei şi pentru persoanele care îngrijesc aceste persoane, care beneficiază de vaccinare gratuit prin cabinetele medicilor de familie.
Vaccinarea gratuită este disponibilă pentru:
- Persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane;
- Gravide;
- Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii.
- Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt;
- Toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.
Bilanțul cazurilor de Covid-19
Cât privește numărul infecțiilor cu noul coronavirus, conform ultimelor raportări, județul Dolj a înregistrat, de la începutul pandemiei, 17.184 de cazuri pozitive și aproape 300 de decese, provocate de virus.
Totodată, incidența cazurilor de SARS-CoV-2 este de 1,15 cazuri la mia de locuitori, în Dolj, respectiv de 1,57 cazuri/mia de locuitori, la nivelul municipiului Craiova.
Printre cei care la momentul actual sunt confirmați cu noul coronavirus, se află 1160 de cadre medicale, 112 de jandarmi, 187 de cadre militare, 114 de polițiști, precum și 41 de cadre militare din penitenciar.
Pacienții infectați cu virusul Covid-19 sunt internați în spitalele din Dolj, după cum urmează:
· Spitalul de Boli Infecţioase – 111/102 din Dolj;
· Spitalul Județean de Urgență – 21/20 din Dolj;
· Spitalul de Neuropsihiatrie –20/7 din Dolj;
· Spitalul Municipal Filantropia – 11 pacienți din Dolj;
· Spitalul Municipal Băilesti – 5 din Dolj;
· Spitalul Orășenesc Dăbuleni – Comp. Boli Infecțioase– 7 din Dolj;
· Spitalul CF Craiova – 10/9 din Dolj;
· Spital Pneumoftiziologie Leamna – 10/9 pacienți doljeni;
· Pacienți internați la ATI – 41.
Autoritățile locale le reamintesc cetățenilor importanța respectării măsurilor de protecție impuse odată cu instaurarea stării de alertă. Astfel, purtarea măștii de protecție în toate spațiile deschise rămâne obligatorie, precum și evitarea zonelor aglomerate, păstrarea distanțării sociale, precum și evitarea contactului cu alte persoane în afara celor din familie, astfel încât răspândirea virusului să fie redusă.