Naționala de rugby a României a început pregătirea meciului cu Belgia, partidă restantă din ediția 2020 a Rugby Europe Championship, programată pe 7 februarie. Staff-ul tehnic a convocat pentru o primă etapă de pregătire ce va avea loc în țară, la Izvorani, între 10-17 ianuarie, un număr de 37 de sportivi, toți activând la cluburile din țară, 19 înaintași și 18 jucători de treisferturi.
Astfel, Stejarii din țară s-au reunit la București, duminică 10 ianuarie, după care vor parcurge circuitul medical și vor intra în pregătire la Complexul Sportiv Sydney 2000 de la Izvorani.
LOTUL ROMÂNIEI:
Linia I-a: Nica Laurențiu (CSM Știința Baia Mare), Hartig Iulian (CSM Știința Baia Mare), Pristăvița Constantin (CSM Știința Baia Mare), Savin Alexandru (CSA Steaua), Mureșan Domițian (CSM Știința Baia Mare), Căpățînă Eugen (SCM Timișoara), Butnariu Tudor (CSA Steaua), Cojocaru Ovidiu (CSM Știința Baia Mare), Bălan Vasile (CSA Steaua).
Linia a II-a: Mureșan Lucian (SCM Timișoara), Roșu Florin (CSM Știința Baia Mare), Johannes van Heerden (CS Dinamo).
Linia a III-a: Alexe Alexandru (CSM Știința Baia Mare), Strătilă Damian (CSA Steaua), Ion Adrian (ACS Tomitanii), Neculau Vlad (SCM Timișoara), Sobota Kamil (CSA Steaua), Boboc Cristi (ACS Tomitanii Constanța), Ser Dragoș (CSA Steaua).
Mijlocași la grămadă: Rupanu Gabriel (SCM Timișoara), Țiglă Alexandru (CSM Știința Baia Mare), Surugiu Florin (CSA Steaua), Bartoli Julien (CSA Steaua).
Mijlocaș la deschidere: Boldor Tudor (CSA Steaua), Plai Daniel (CSA Steaua).
Centri: Popa Vlad (CSA Steaua), Fercu Cătălin (SCM Timișoara), Vlaicu Florin (CSA Steaua), Moa Maliepo, Alexandru Bucur (CSM Știința Baia Mare).
Aripi: Shennan Stephen (SCM Timișoara), Lămboiu Mihai (CSM Știința Baia Mare), Iliuță Cosmin (CSA Steaua), Dumitru Ionuț (CSA Steaua), Tangimana Fonovai (CSA Steaua).
Fundași: Melinte Ionel (SCM Timișoara), Popoaia Paul (CSM Știința Baia Mare).
STAFF: Antrenor principal – Andrew Robinson; Antrenori secunzi: Stephen Scott, Sosene Anesi; Preparator fizic: Florin Tașcă; GPS: Marius Chiriac; Doctor: Dan Wanya-Crîngu; Kinetoterapeuți: Marius Todosi, Sandu Constantin și Alin Grigoraș; Manager: Daniel Carpo; Manager administrativ: Constantin Gheară.
Alexandru Țăruș: „Sunt încrezător în șansa noastră pentru că suntem o echipă matură”
Singurul Stejar care evoluează în Italia, la franciza Zebre Rugby, pilierul Alexandru Țăruș (31 ani) a vorbit despre cum a trăit anul 2020 într-una din țările europene grav afectate de pandemia de coronavirus, echipa națională și anul important ce așteaptă România în cursa pentru obținerea biletului de calificare la Cupa Mondială din Franța 2023.
Reporter: Alex, s-a încheiat un an dificil. Cum a fost pentru tine 2020 în Italia, una dintre țările europene grav afectate de coronavirus?
Alexandru Țăruș: A fost mai greu la început când două luni totul a fost închis, după care, treptat am început să ne reluăm pregătirea, antrenamentele și ultimul pas, meciurile. A fost o perioadă în care ne-am pregătit individual, clubul ne-a ajutat cu materiale legate de pregătire, echipamente, am avut noroc că am și o grădină mică și am putut să mă mișc acolo, cât de cât, măcar să mă mențin. După care, așa cum am spus, ne-am reluat pregătirea, totul decurge normal, antrenamente, meciuri, facem două teste Covid pe săptămână și atâta timp cât toți ieșim negativi nu ne afectează cu nimic această situație.
Rep.: Cum se simte perioada aceasta în competiție? Înainte, după meciuri, stăteați de vorbă unii cu alții, socializați. Cum e acum?
A.Ț.: Într-adevăr s-au schimbat multe lucruri, în primul rând atmosfera meciurilor, este greu să joci fără public, nu mai există această interacțiune cu fanii, cu suporterii, e o senzație ciudată să joci cu stadionul complet gol. Apoi și legat de organizarea meciurilor, acum plecăm dimineața, zburăm de la Parma, mergem, jucăm și ne întoarcem acasă, în aceeași zi, totul parcă este pe fugă. Nu ai timp să stai, să te bucuri de meci, de joc, de faptul că ești acolo. Înainte de pandemie mergeam cu zi înainte de meci, aveai timp să îți pregătești un pic altfel jocul. Dar trebuie să îți faci treaba indiferent de context, suntem jucători profesioniști și trebuie să ne adaptăm.
Rep.: Care este evoluția echipei în Guinness PRO14? Aveți două victorii în nouă meciuri…
A.Ț.: Zebre are 15, 16 jucători la echipa națională a Italiei, astfel că am început sezonul cu 25 de jucători, la care s-au adăugat jucători din Eccellenza, un fel de SuperLiga CEC Bank de la noi, însă este destul de greu. Suntem o echipă tânără, eu și doi, trei colegi ce avem 30 de ani, restul toți de 21, 22 de ani. Eu zic că este o echipă de viitor însă e destul de greu să te bați cu echipele din competiție pentru că așa cum am spus, mai mult de jumătate de echipă intră în pregătire cu Italia.
Rep.: Ai jucat în Franța, apoi în Anglia, în Premiership… Cum sunt meciurile în Guinness Pro14?
A.Ț.: Sunt foarte rapide, în Anglia erau foarte fizice, se punea mai mult accent pe grămadă, aici joci însă cu echipe irlandeze, Leicester, Munster care practică stilul de joc irlandez, foarte rapid, în viteză, au o pregătire fizică foarte bună. În aprilie va începe o competiție nouă în care vom juca, Rainbow Cup, o competiție de 16 echipe, la cele prezente în Guinness Pro14 urmând să se alăture patru noi francize din Africa de Sud Bulls, Sharks, Lions și Stormers. Se vor face două grupe de opt echipe și astfel vom avea meciuri până la finalul lui iunie. Va fi un an plin din acest punct de vedere.
Rep.: S-a stabilit și data de disputare a meciului restanță cu Belgia și locația…
A.Ț.: Mă bucur că jucăm în sfârșit și că vom scapă de acel meci ca să ne putem concentra pe noul sezon al competiției. Vreau să facem un meci bun, să demonstrăm că locul nostru e acolo sus, în vârful clasamentului. Important este să fim sănătoși și să ne putem reuni pentru acel meci, să îl pregătim cât mai bine și să câștigăm. Toți suntem conștienți de importanța acestei partide, practic ne deschide calea spre campania de calificare la Cupa Mondială.
Rep.: Spuneai de campanie, în ediția 2021 a Rugby Europe Championship, demarează practic procesul de calificare la competiția din Franța 2023. Cum vezi această campanie?
A.Ț.: 2021 este un an important pentru că în orice situație este bine să începi cu dreptul, să construiești, să pui pas cu pas până la obiectivul pe care îl ai de atins. Am văzut că și celelalte echipe și-au adus mulți jucători, au naturalizat, vorbesc de Spania, Portugalia și este un lucru normal pentru că fiecare își dorește să meargă la Cupa Mondială, asta e visul fiecărui jucător, a fiecărei națiuni rugbystice. Recunosc că sunt multe necunoscute pentru mine, cel puțin, ne reunim toți după aproape un an, colegii din țară au jucat destul de puțin în această perioadă, va fi mai greu la început. Cred că după meciul cu Belgia vom vedea exact cum stăm și de unde vom începe să construim. Sunt încrezător în șansa noastră pentru că suntem o echipă matură, ne cunoaștem foarte bine, știm să strângem rândurile în momentele cu presiune și deși este o perioadă foarte lungă după care ne revedem, sper ca lucrurile să decurgă bine.
Rep.: Cum este să lucrezi cu Andy Robinson la națională. Ai jucat atâția ani în Anglia, cum vezi tu stilul acesta britanic de pregătire, de joc?
A.Ț.: Nu am lucrat foarte mult cu Andy, tocmai din cauza acestei perioade dificile din acest an, însă sper să ne legăm ca echipă și având mai multe cantonamente împreună să reușim să punem în joc, în teren ceea ce el ne cere. Am văzut că avem și un antrenor nou cu grămada, abia aștept să văd ce aduce nou, ce ne va cere și cum vom reuși să ne mai îmbunătățim jocul și pe grămadă.
Rep.: Câteva gânduri de viitor?
A.Ț.: Să fim toți sănătoși pentru că în această perioadă nu-ți poți dori altceva, iar dacă rămânem sănătoși vom avea și putere de muncă și ne vom putea îndeplini și obiectivele atât cele ce țin de noi, de viața noastră, cât și cele profesionale, ce țin de club și de echipa națională.
sursa: frr.ro