sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

1 Decembrie sărbătorit altfel

După cum se aştepta orice cetăţean, ar fi fost imposibil ca sărbătoarea de 1 Decembrie să nu fie afectată de pandemie. În Craiova, manifestările dedicate zilei naționale au început cu puțin înainte de ora 12, fără participarea publicului, și au cuprins realizarea dispozitivului pentru desfăşurarea ceremoniei, întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României şi oficierea serviciului religios. La eveniment au participat, printre alții, Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile și Primarul Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu.
„Celebrarea Zilei Naționale trebuie să fie, dincolo de rememorarea marelui act istoric de la 1918, și un moment de raportare a prezentului la spiritul care a însuflețit acele zile. «Pe cum ne vedeți aici îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați, pe veci, toți Frații României», se rostea atunci pe Câmpul lui Horea.
Un testament pe care prezentul pare, totuși, că are nevoie să-i fie reamintit. Întrucât constatăm cu tristețe cum, în discursul public, chiar la cele mai înalte niveluri, își fac loc tot mai des discordia, învrăjbirea între români sau pur și simplu disprețul. O retorică periculoasă macină zi de zi temelia României de mâine.
Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol. Să reașezăm solidaritatea între români la temelia fiecărui gest, să ocrotim dialogul și înțelegerea, să practicăm întrajutorarea. Să ne amintim că, indiferent de ceea ce ne deosebește, «suntem de aceeași obârșie, de aceeași fire, […] suntem încălziți de aceleași tradiții sfinte».
Trebuie să rămânem uniți în fața tuturor lucrurilor care vor să ne dezbine, pentru că doar prin unitate și solidaritate România poate depăși orice obstacole. Cu prilejul Zilei Naționale a României, în calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, vă rog să primiți sincerele mele urări de sănătate. La mulți ani, români! Dumnezeu să ocrotească România!”, a declarat Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
„Trecem printr-o perioadă dificilă, așa cum s-a mai întâmplat de multe ori în istoria noastră ca poporul să fie supus la grele încercări. Dar trebuie să ne bucurăm de sărbătorile noastre religioase, de realizările înaintașilor noștri, pe care avem datoria să le păstrăm intacte, fiindcă nu le-au lăsat doar pentru noi, ci și pentru urmașii noștri! Nimeni nu trebuie să ne ia aceste drepturi!”, a declarat la rându-i, Primarul Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu.
Ziua Naţională a României este sărbătorită în prezent pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează unul dintre cele mai importante momente din istoria românilor. La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România.
Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi naţională şi sărbătoare publică în România.
Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea. La 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.
Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920.
Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 şi 1989, pe 23 august.

Alexandru NICA

Politica